Saturday, September 08, 2018

Apa Itu Penyakit Mata Glaukoma, Punca, Simptom Dan Rawatannya


Glaukoma adalah sejenis penyakit mata yang menyebabkan kerosakan saraf optik yang jika teruk boleh menyebabkan kebutaan namun begitu, jika Glaukoma dikesan awal, ia boleh dirawat dan penglihatan boleh dipulihkan.

Apa Itu Penyakit Mata Glaukoma

Apa yang menyebabkan glaukoma?

Kebanyakan kes glaukoma disebabkan oleh saliran air yang keluar dari mata tidak lancar menyebabkan tekanan mata naik.

Tekanan yang tinggi akan menyebabkan kerosakan saraf optik, namun begitu punca glaukoma tidak diketahui sepenuhnya.

Sesetengah orang ada tekanan tinggi dalam mata tetapi tidak mengalami kerosakan.

Sesetengah orang mungkin mengalami tekanan mata yang normal tetapi saraf optik mengalami kerosakan.

Faktor lain seperti kekurangan pengaliran darah ke dalam saraf optik atau kelemahan saraf optik juga memainkan peranan.

Bagaimana boleh mengetahui saya mengidap glaukoma?

Ramai orang yang mengidapi glaukoma tidak sedar mereka ada masalah ini pada tahap awal.

Glaukoma menyebabkan penglihatan bahagian tengah kabur pada tahap lewat sahaja.

Anda perlu diperiksa oleh pakar mata untuk mengesan penyakit ini pada tahap awal bagi membolehkan rawatan awal diberi sebelum kehilangan penglihatan berlaku.

Bolehkah rawatan ini merawat sepenuhnya masalah penglihatan?

Kalau telah kehilangan penglihatan (buta), ianya tidak boleh dikembalikan. Sebab itu rawatan awal amat penting untuk mencegah dari kerosakan kekal pada mata.

Adakah ini bermakna saya hanya terdapat masalah ini bila sudah terjadi kehilangan penglihatan?

Ya. Ini biasanya terjadi kalau seseorang tidak menjalani pemeriksaan rutin.

Adakah ini bermakna kehilangan penglihatan yang sudah terjadi tidak boleh dikembalikan dengan rawatan?

Ya. Penglihatan tidak boleh dikembalikan dengan rawatan ubat. Ubat yang digunakan untuk mengawal tekanan mata boleh menolong mengekalkan penglihatan yang masih ada.

Bolehkah rawatan herbal atau tradisional menolong?

Tidak ada rawatan herba atau tradisional yang boleh merawat masalah glaukoma.

Lebih tinggi risiko kehilangan penglihatan jika seseorang membuang masa mencari rawatan alternatif yang tidak membantu.

Ada beberapa jenis glaukoma?

Glaukoma sudut terbuka ialah yang paling kerap ditemui dan ini terjadi bila saliran air keluar dari mata tersumbat, menyebabkan tekanan mata naik dengan kadar perlahan dan pesakit akan mengalami kehilangan penglihatan secara perlahan-lahan.

Glaukoma sudut tertutup (juga dipanggil akut), lebih jarang. Dalam keadaan ini, saliran air akan tiba-tiba tertutup dan ini boleh menyebabkan kebutaan kalau tidak dirawat dengan cepat.

Biasanya, mata yang mengalami serangan akut akan berlaku kemerahan dan kesakitan mata. Ia akan diiringi oleh sakit kepala sebelah, kabur mata, rasa loya dan muntah.

Rawatan kecemasan diperlukan dan ini kadang-kadang memerlukan kemasukan ke dalam wad. Ubat akan diberi untuk merendahkan tekanan mata, diikuti dengan laser atau pembedahan.

Mata sebelah juga mungkin diberikan rawatan kerana ada kemungkinan masalah yang sama boleh terjadi.

Ada 2 jenis lagi penyakit glaukoma iaitu glaukoma sekunder, di mana tekanan tinggi dalam mata berlaku kerana masalah mata yang lain dan glaukoma Kongenital di mana seseorang dilahirkan dengan keadaan ini.

Apakah cara yang boleh dilakukan untuk membantu mendiagnosis glaukoma?

Perimeter medan visual automatik boleh digunakan untuk memetakan sama ada pesakit mempunyai sebarang kehilangan medan penglihatan.

Analisa OCT glaukoma

Tomografi koherensi optik (OCT) adalah teknologi pengimejan yang biasa digunakan dalam penilaian kerosakan struktur saraf optik.

Keupayaan untuk mengesan kehilangan struktur adalah penting dalam diagnosis dan pemantauan glaukoma.

Walaupun kerosakan struktur glaukoma dapat dinilai secara subjektif oleh pemeriksaan secara klinikal pada kepala saraf optik (ONH) dan lapisan serat saraf retina peripapillary (RNFL), pengenalan pengimejan optik telah membenarkan penilaian objektif dan kuantitatif struktur ocular.

Perbandingan satu siri pemeriksaan OCT dalam tempoh masa yang tertentu akan memberitahu pakar oftalmologi sama ada ubat glaukoma yang diberikan adalah mencukupi untuk mencegah kerosakan selanjutnya.

Apakah rawatan untuk glaukoma?

Rawatan adalah untuk merendahkan tekanan mata dan menghalang kehilangan penglihatan, termasuk ubat titis, rawatan laser dan pembedahan.

Kesemua rawatan ada kebaikan dan keburukannya dan cara rawatan terbaik untuk seseorang ialah hasil keputusan perbincangan pesakit dan doktor setelah pelbagai opsyen dipertimbangkan.

Rawatan tidak boleh mengembalikan kerosakan yang telah terjadi ke atas saraf optik, jadi penglihatan yang telah rosak tidak boleh dibaiki.

Ubat

Ubat titis adalah langkah pertama dalam rawatan ini. Ada pelbagai ubat yang bertindak dengan cara yang berlainan.

Adalah penting untuk menggunakan ubat ini setiap hari seperti dinasihatkan oleh doktor, kerana tekanan akan menaik sekiranya ubat tidak digunakan.

Ada ubat titis kombinasi yang boleh digunakan sekiranya pesakit memerlukan lebih daripada satu ubat. Kesemua ubat titis boleh menyebabkan kepedihan mata.

Kesan sampingan juga termasuk pertukaran rasa lidah, pertukaran warna iris, bulu mata yang lebih panjang dan lebat, sakit kepala dan kabur mata.

Rawatan laser

Laser digunakan untuk merawat glaukoma sudut terbuka dan tertutup dengan laser yang berlainan dan teknik berlainan. Laser boleh digunakan untuk membuka lubang di trabekular meshwork.

Prosedur ini biasanya cepat dan tidak sakit serta tidak memerlukan ubat bius seluruh badan serta tidak perlu kemasukan ke dalam wad.

Kejayaan prosedur ini berbeza untuk setiap individu dan kadang-kadang ubat titis mata masih diperlukan selepas laser, tetapi dalam dos yang lebih rendah.

Berapa lamakah prosedur laser?

Ini hanya mengambil masa lebih kurang lima belas minit hingga 1 jam.

Perlukah saya baring untuk prosedur ini?

Tidak perlu.

Pembedahan trabeculectomi

Apa Itu Penyakit Mata Glaukoma

Ada pelbagai jenis pembedahan untuk glaukoma bergantung kepada keperluan individu. Keberkesanan ubat yang baru untuk glaukoma telah mengurangkan kadar pembedahan untuk glaukoma.

Tetapi pembedahan adalah opsyen bila ubatan dan/atau laser tidak berjaya merendahkan tekanan mata.

Pembedahan adalah untuk menghasilkan sebuah lubang kecil di dinding mata supaya air boleh dilepaskan keluar dari mata dibawah bahagian conjunctiva. Dari situ, air akan mengalir masuk ke dalam saluran darah.

Setelah pembedahan ini, seseorang biasanya boleh berhenti mengambil ubat glaukoma tetapi kadang-kadang satu antara lima orang perlu sambung guna ubat itu.

Rawatan untuk glaukoma adalah efektif dan kebanyakan orang boleh mengekalkan penglihatan mereka kalau rawatan diberi pada tahap awal dan pesakit mematuhi proses penyembuhan yang disyorkan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: pakarmata

1 comment

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon