Friday, August 31, 2018

Maksud Mimpi Melihat Kematian


1. Al-Ustaz Abu Sa’id berkata, “Melihat mati dalam mimpi adalah penyesalan daripada perkara yang sangat besar. Sesiapa yang melihat seolah-olah dia mati, kemudian dia hidup lagi, bererti dia mempunyai dosa kemudian dia bertaubat.

Maksud Mimpi Melihat Kematian

2. Sesiapa yang bermimpi melihat seolah-olah dia mati tanpa didahului sesuatu penyakit dan hal-hal yang menyebabkan kematian, bererti umurnya masih panjang.

3. Sesiapa yang melihat seolah-olah dia belum mati bererti sudah dekat ajalnya.

4. Jika orang yang bermimpi itu seolah-olah menyangka bahawa dia tidak mati untuk selamanya, maka dia akan mati dalam perang fi-sabilillah.

5. Sesiapa yang bermimpi dia dimandikan dan dikafani, bererti selamatlah masalah keduniaannya tetapi rosak agamanya.

6. Sesiapa yang melihat imam (pemimpin negeri) mati, bererti akan terjadi bencana di negeri itu, sebagaimana juga bermimpi melihat terjadi bencana di satu negeri menunjukkan matinya imam negeri itu.

7. Sesiapa yang bermimpi melihat mayat seseorang (yang sudah mati), seolah-olah dia mati lagi, lalu orang-orang menangis, yakni tidak sampai berteriak dan meratap, maka ini menunjukkan akan berkahwin salah seorang zuriatnya.

8. Menurut satu pendapat, bemimpi melihat matinya lagi orang yang sebenarnya sudah mati menunjukkan akan matinya salah seorang keluarganya.

9. Sesiapa yang bermimpi menjumpai mayat, maka dia akan mendapat harta.

10. Jika bermimpi datang kepadanya khabar kematian seseorang, bererti akan sampai kepadanya khabar kerosakan agamanya dan meningkatnya masalah keduniaannya.

11. Jika bermimpi melihat seolah-olah anaknya mati, maka dia terlepas dari musuhnya.

12. Jika mimpi melihat seolah-olah seseorang berkata kepada seseorang, “Si Polan meninggal dunia“, maka terjadi kesusahan bagi yang memberitahukan itu.

13. Jika orang hamil bermimpi mati dan orang lain menangisinya tanpa meratap, maka dia akan mendapat anak lelaki dan dia akan bergembira.

14. Menurut satu pendapat, orang bujang yang bermimpi mati menunjukkan dia akan berkahwin, sedangkan orang berkahwin yang bermimpi mati menandakan dia akan bercerai. Ini kerana jika terjadinya kematian akan terjadilah perpisahan.

15. Mimpi meratap, sesiapa yang melihat seolah-olah satu tempat di tempat dijadikan tempat meratap, maka akan terjadi pentadbiran yang tidak baik di tempat itu yang menyebabkan ahlinya bercerai-berai.

16. Jika mimpi menangis, tafsiran dari Ibnu Sirin bahawa, “Tangisan yang dilihat dalam tidur ialah sesuatu yang menggembirakan. Tetapi kalau tangisan atau ratapan itu disertai dengan tarian, tidak baik mimpinya. Jika seseorang melihat ada orang yang mati, yakni orang yang dikenalnya, dan dia meratap dan membunyikan trompet, bererti terjadi musibah atau dukacita bagi orang yang dilihat itu atau bagi keluarganya.”

17. Jika seseorang bermimpi melihat pemimpin mati dan mereka menangis di belakang jenazahnya tanpa disertai dengan ratapan, maka mereka akan melihat sesuatu yang menggembirakan berlaku ke atas pemimpin itu. Sesiapa yang melihat seolah-olah pemimpin mati dan orang ramai menyebut-nyebutnya orang yang baik, bererti ada kebaikan dalam kepemimpinannya.

18. Sesiapa yang bermimpi melihat seolah-olah dia berada di tengah-tengah kumpulan orang-orang yang sudah mati, bermakna dia berada di tengah-tengah orang munafik, ertinya dia menyuruh mereka mengerjakan kebaikan tetapi mereka tidak mengendahkan suruhannya itu.

19. Sesiapa yang bermimpi melihat seolah-olah dia bersahabat dengan orang mati, akan pergi merantau jauh dan di sana dia mendapat kebaikan yang banyak.

20. Jika bemimpi makan bersama orang-orang mati, bererti panjang umurnya.

21. Mimpi melihat matinya pemimpin, menunjukkan dia akan digulingkan atau diberhentikan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-SENTIASAPANAS.COM

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon