Friday, June 08, 2018

Kisah Bagaimana Siaran Piala Dunia 1982 RTM 'Di Taja Oleh Rakyat Malaysia'


Mungkin ramai yang tidak tahu Piala Dunia 1982 ternyata turut mempunyai sejarah yang manis buat Rakyat Malaysia. Segalanya bermula apabila RTM mengumumkan pihak mereka cuma mampu menyiarkan perlawanan separuh akhir, penentuan tempat ketiga dan final berikutan dana yang tidak mencukupi.

Kisah Bagaimana Siaran Piala Dunia 1982 RTM 'Di Taja Oleh Rakyat Malaysia'

Dalam usaha untuk merealisasikan impian menonton Piala Dunia 1982 secara keseluruhan, seorang individu yang dikenali dengan nama Peter Teo telah membuat panggilan ke RTM untuk mencadangkan sebuah solusi yang menyatukan Rakyat Malaysia.

Solusi yang diumumkan adalah cadangan untuk menghasilkan sebuah tabung khas dimana Rakyat Malaysia boleh menderma bagi menjayakan misi menonton Piala Dunia 1982.

Dengan persetujuan RTM sebuah tabung telah dilancarkan yang dinamakan sebagai ‘People’s Live Telecast Fund (PLTF)’.

Siap sangka, tabung yang dicadangkan hasil peminat bola sepak ini menjadi kenyataan apabila Rakyat Malaysia berjaya mengumpul dana yang diperlukan iaitu sebanyak RM300,000.

Akhirnya hasrat Rakyat Malaysia untuk menonton Piala Dunia 1982 berjaya menjadi kenyataan.

Difahamkan, antara penyumbang terbesar di dalam tabung PLTF terdiri daripada Tun Mahathir dan juga Agong Ke-7, Sultan Ahmad Shah.

Perkara yang paling nostalgia dan ikonik pada Piala Dunia 1982 yang ditayangkan RTM pastinya slogan ‘Di Taja Oleh Rakyat Malaysia’ yang disertakan semasa piala dunia ini berlangsung.

Demam Piala Dunia Melanda, Tetapi Rakyat Tiada Cara Untuk Mengubatinya

Piala Dunia hampir bermula di Espanyol, tetapi di Malaysia, semua orang resah. RTM telah mengumumkan bahawa hanya empat perlawanan akan disiarkan secara langsung: perlawanan pembukaan, separuh akhir dan akhir. Siaran empat perlawanan ini ditaja oleh syarikat minyak besar, Shell tetapi RTM tidak ada duit yang cukup untuk siarkan perlawanan-perlawanan lain.

Pada 13 Jun 1982, rakyat Malaysia menyaksikan perlawanan pembukaan Piala Dunia 1982 di antara Belgium dan Argentina (dengan seorang pemain muda bernama Diego Maradona). Belgium telah berjaya menewaskan gergasi antarabangsa 1-0.

Di mana-mana anda lihat, rakyat Malaysia bersama-sama terpegun dan bersorak selama 90 minit itu.

Tetapi sebaik sahaja wisel referee menandakan akhirnya perlawanan itu berbunyi, semua orang bagaikan tak dapat percaya bahawa – untuk beberapa minggu lagi – mereka tidak akan dapat menyaksikan perlawanan hebat lain yang pasti akan dimainkan di Espanyol.

Demam Piala Dunia telah melanda, tetapi RTM tidak ada cukup duit untuk mengubatinya.

Di dalam situasi ini, seorang ejen insurans bernama Peter Teo, 27 tahun, mendapat sebuah idea yang akan menyatukan seluruh rakyat Malaysia, demi cinta kepada sukan bola sepak.

The People’s Live Telecast Fund (PLTF) – Setiap Rakyat, RM1, Mesti Cukup.

Pada hari esoknya, Peter Teo mebuat satu panggilan telefon kepada suratkhabar Malay Mail yang akan menyatukan seluruh rakyat Malaysia bersama dalam cinta mereka untuk bola sepak.

Rancangan Peter Teo begitu mudah. Mengikut kira-kiranya, jika setiap rakyat Malaysia menyumbang hanya RM1, pasti akan dapat mengumpul cukup duit untuk siarkan Piala Dunia 1982 bagi seluruh Malaysia.

RTM membalas dan bersedia menyiarkan satu perlawanan secara langsung jika RM60,000 dikumpul.

Dengan satu tujuan yang jelas dan persetujuaan di antara RTM dan rakyat, usaha siaran yang ditaja oleh rakyat pun bermula.

Kempen ini diberikan nama People’s Live Telecast Fund atau Dana Rakyat Siaran Langsung (PLTF).

Ini dikatakan sebagai kempen crowdfunding pertama sekali yang telah dimulakan oleh rakyat Malaysia, pada tahun 1982.

Menurut Bola Sepak Retro (FB), kempen crowdfunding tersebut bermula secara perlahan, tetapi menarik perhatian dengan cepat. Ini jumlah yang dikumpul oleh PLTF pada hari-hari permulaan kempen itu.

19 Jun: RM228

20 Jun: RM730

21 Jun: RM5,000

22 Jun: RM20,000

Pada hari ini, suratkhabar New Nation di Singapura melaporkan bahawa pembantu pengarang (assistant editor) di The Malay Mail telah mengatakan:
“The paper has been inundated with telephone calls from generous individuals as well as companies.”

“The fund is gaining momentum,” he said.

Pelbagai cara kreatif dimulakan untuk menyumbang kepada dana PLTF ini oleh individu dan syarikat seluruh Malaysia.

Sebagai contoh, satu syarikat tempatan menyumbangkan secara percuma t-shirt kepada Malay Mail untuk dijual, dengan hasilnya sehingga RM3,000.

Setiap hari, The Malay Mail menyenaraikan setiap nama penderma di dalam halaman-halaman suratkhabar mereka.

Senarai ini semakin panjang setiap hari, termasuk nama-nama individu terkenal seperti Yang-Dipertuan Agong Sultan Ahmad Shah dan Perdana Menteri Dr. Mahathir Mohamad.

23 Jun: RM40,000.

24 Jun: lebih kurang RM66,116.45

Dalam hanya 6 hari, rakyat Malaysia telah berjaya mengumpul RM60,000 yang diperlukan untuk siaran langsung satu perlawanan Piala Dunia 1982.

Tetapi usaha itu tidak berhenti dengan capaian itu sebaliknya, ia berterusan dengan lebih pantas.

25 Jun: RM156,000 (dengan sumbangan RM50,000 daripada Caltex Malaysia)

Pada 26 Jun, sebuah perlawanan bola sepak amal diadakan yang melibatkan artis-artis Malaysia dan wartawan daripada The Malay Mail.

5,000 tiket dijual untuk perlawanan ini dengan harga RM5 dan RM10. Semua hasilnya ditujukan kepada Dana Tajaan Rakyat PLTF.

Dengan semua usaha ini, RM300,000 dikumpulkan oleh rakyat Malaysia.

Kisah Bagaimana Siaran Piala Dunia 1982 RTM 'Di Taja Oleh Rakyat Malaysia'

Akhirnya, dengan semua usaha ini, lebih kurang RM300,000 telah dikumpulkan oleh rakyat Malaysia.

Jika ini merupakan kempen crowdfunding pertama di Malaysia, rakyat Malaysia telah berjaya mengumpul %500 daripada jumlah asal RM60,000.

Dan paling penting sekali, demam Piala Dunia rakyat Malaysia akhirnya akan diubati. Dengan duit yang dikumpul, RTM siarkan secara langsung 4 perlawanan berikut:
  • England 0 – 0 German Barat
  • Soviet Union 0 – 0 Poland
  • Itali 3 – 2 Brazil: Perlawanan yang diiktiraf oleh Esquire UK sebagai perlawanan bola sepak terbaik yang pernah disaksikan dunia. Itali akan terus muncul sebagai juara Piala Dunia 1982.
  • England 0 – 0 Sepanyol

Dengan perlawanan pembukaan, separuh akhir dan akhir yang telah dijanjikan oleh RTM sebelum ini, rakyat Malaysia dapat menyaksikan 8 perlawanan hebat di Piala Dunia 1982, Espanyol.

Dengan baki duit yang ada di PLTF, RTM membuat keputusan untuk siarkan perlawanan amal UNICEF Match All-Star pada 7 Ogos 1982 yang berakhir FIFA World Star 2 – 3 Europe.

Pada setiap dari 5 perlawanan yang disaksikan, tertera di kaca TV: “Ditaja Oleh Rakyat Malaysia.”

Pada setiap dari 5 perlawanan yang disaksikan, tertera di kaca televisyen “Siaran Langung Ini Ditaja Oleh Rakyat Malaysia.”

Segalanya bermula daripada satu panggilan telefon.

Segalanya berjaya dengan semangat dan usaha individu, syarikat dan rakyat Malaysia tanpa kira bangsa, agama dan pangkat.

Untuk mereka yang dapat mengambil bahagian dalam usaha ini, melihat perkataan-perkaatan itu pasti akan menimbulkan perasaan bahagia dan bangga di dalam hati.

Seringgit, seorang. Demam Piala Dunia. Panggilan yang menyatukan rakyat.

Semoga kisah ini terus menjadi inspirasi untuk rakyat Malaysia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thevocket | skolafund

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon