Tuesday, June 05, 2018

Lelongan Nombor Plat 'Malaysia 1-9999' Pada 2-16 Julai 2018


Bagi peminat nombor VIP kenderaan, Kementerian Pengangkutan telah memperkenalkan nombor pendaftaran kenderaan khas ‘Malaysia 1-9999’ bagi memupuk semangat kecintaan kepada negara.

Nombor Plat 'Malaysia 1-9999'

Bidaan kepada nombor khas itu terbuka kepada orang awam dan akan diuruskan sepenuhnya oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), manakala tarikh bidaan akan bermula pada 2 hingga 16 Julai.

Sebelum ini, kebanyakan nombor khas hanya boleh dibida di pejabat JPJ di Kuala Lumpur, tetapi selepas perbincangan, bidaan kini boleh dilaksanakan atau dihantar kepada mana-mana pejabat JPJ di negeri-negeri.

Dan dijangkakan pelaksanaan ini mampu menjana hasil yang tinggi kepada kerajaan, selain untuk tujuan memupuk semangat kecintaan kepada negara, selaras dengan tema Hari Kemerdekaan tahun ini, iaitu 'Sayangi Malaysiaku', seperti mana yang diumumkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pihak kementerian menjangkakan nilai keseluruhan bidaan plat Malaysia boleh mencecah sehingga RM20 juta.

Sebelum ini, nilai bidaan keseluruhan tertinggi ialah siri V iaitu sebanyak RM22.48 juta, diikuti siri F iaitu sebanyak RM17.55 juta.

Bayangkan satu siri boleh mencecah purata RM20 juta.

Bidaan tertinggi bagi kedua-dua siri ini ialah V1 iaitu sebanyak RM989,780, manakala F1 ialah RM836,660.

Tetapi apabila diperiksa semula, nilai bidaan tertinggi untuk nombor plat tunggal ialah Patriot 1 (RM1.3 juta).

Sayangnya ia tidak termasuk dalam dana kerajaan kerana siri ini diuruskan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Atas faktor itu, kementerian telah membuat keputusan agar sebarang tawaran bidaan bagi nombor pendaftaran kenderaan khas hanya akan dipertanggungjawabkan kepada JPJ sahaja.

Melalui cara itu, Kementerian Pengangkutan bukan sahaja membantu menjana pendapatan untuk Kerajaan Persekutuan, malah ianya juga akan memudahkan kementerian melaksanakan program-program berkaitan keselamatan jalan raya, pengangkutan awam dan sebagainya tanpa perlu bergantung banyak kepada Kementerian Kewangan.

Selain itu, Anthony menambah, nombor pendaftaran kenderaan khas yang menggunakan nama-nama negeri juga akan dilancarkan tidak lama lagi.

Turut dalam cadangan, ialah ‘customised plate numbers’ yang membolehkan orang awam menggunakan nama pilihan masing-masing untuk diletakkan di kenderaan mereka, namun cadangan itu masih di peringkat awal.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: astroawani

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon