Friday, March 02, 2018

Apa Sebenarnya Perbezaan Tarian Singa Dan Tarian Naga?


Tarian Naga adalah seni unik ketika sambutan Tahun Baru Cina yang berasal daripada budaya Dinasti Han dan sudah berusia kira-kira 2,000 tahun.

Apa Sebenarnya Perbezaan Tarian Singa Dan Tarian Naga?

Pada zaman kuno, rakyat berfikir naga boleh mengurniakan air hujan, maka rakyat sentiasa berdoa kepada naga supaya menurunkan air hujan ketika musim kemarau.

Ia kemudiannya menjadi aktiviti budaya dan rekreasi. Di samping itu, bangsa Cina sangat memuja naga sebagai simbol tuah.

Untuk Dinasti Tang dan Song, tarian naga telah menjadi aktiviti semasa perayaan penting.

Pada perayaan Tahun Baru Cina, kawasan bandar dan luar bandar di China telah ada adat bermain Tarian Naga.

Selepas beribu-ribu tahun, Tarian Naga telah menjadi tarian yang istimewa. Rakyat bukan sahaja berdoa untuk mendapat hujan dan hasil tuaian yang baik, tetapi juga mewujudkan suasana perayaan yang meriah dan menyampaikan perasaan gembira.

Bahan utama untuk membuat naga adalah rumput, buluh, kertas kayu, kain dan lain-lain. Selepas hiasan, naga akan mempunyai nilai seni yang tinggi menggunakan jalur buluh ditenun silinder untuk membentuk sangkar, kemudian dipakaikan pakaian membentuk naga yang cantik.

Orang ramai menyalakan lilin atau lampu minyak dalam sangkar naga, kemudian menunjukkan Tarian Naga pada waktu malam yang sangat menarik.

Adat bermain naga telah dibawa ke luar negara dan semasa perayaan tradisional dan perayaan utama orang Cina, mereka akan menari tarian naga untuk menunjukkan semangat orang Cina.

Tarian Singa

Apa Sebenarnya Perbezaan Tarian Singa Dan Tarian Naga?

Tarian Singa adalah tarian tradisional China, juga adalah aktiviti yang sangat popular. Rakyat bermain singa semasa perayaan Tahun Baru untuk menambah keseronokan.

Adat Tarian Singa ini telah berusia seribu tahun.

Di China, Tarian Singa boleh dibahagikan kepada dua bentuk: Singa Utara dan Singa Selatan. Bentuk, corak, warna dan banyak lagi adalah berbeza antara Singa Utara dengan Singa Selatan.

Mengapa orang ramai sangat suka bermain singa ketika Tahun Baru Cina?

Menurut legenda, pada awal Dinasti Ming di Guangdong, telah muncul seekor raksasa setiap kali tahun baru, yang akan keluar lalu merosakkan tanaman, memudaratkan manusia dan haiwan.

Penduduk tempatan sangat takutkannya kemudian, ada seseorang telah mencadangkan cara Tarian Singa untuk menakutkan raksasa itu.

Akhirnya, raksasa tersebut ketakutan lalu melarikan diri dari kawasan kediaman penduduk tempatan.

Oleh itu, penduduk percaya bahawa singa mempunyai kuasa ajaib dan boleh membawa nasib baik.

Selepas itu, setiap kali Tahun Baru menjelma, rakyat akan bermain Tarian Singa untuk meraikan Tahun Baru Cina.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Kisah Warna Merah Dan Sambutan Tahun Baru Cina

sumber: diarikikbm

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon