Wednesday, February 21, 2018

Penyebar Berita Palsu Bakal Di Denda RM500,000 Sepuluh Tahun Penjara!


Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) telah mengumumkan denda dan penalti terbaru buat pengeluar berita palsu secara talian mahupun di luar talian.

Penyebar Berita Palsu Bakal Di Denda RM500,000 Sepuluh Tahun Penjara!
Gambar hiasan.

Melalui pengumuman yang dibuat MCMC, berpihak untuk mendenda mana-mana pihak yang berpihak untuk mengeluarkan berita palsu yang mampu memporak-perandakan sebuah negara.

Berdasarkan pengumuman yang dibuat pihak yang bersalah bakal dikenakan denda sehingga RM500,000 dan bakal dikenakan 10 tahun penjara jika disabitkan kesalahan.

Denda yang diumumkan ini turut merangkumi kesemua media termasuk media arus media.

Pengumuman yang dibuat ini menyifatkan penyebaran berita palsu sebagai bom masa dimana penyebarannya adalah cepat dan mampu membuatkan orang terpengaruh dengan dakyah negatif.

Pihak kerajaan turut bakal mengimplemen sebuah undang-undang baru dalam menyekat penyebaran berita palsu demi kesalamatan negara.

'Apakah SKMM akan guna akta berita palsu terhadap Najib?'

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang mempersoalkan sama ada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) akan turut mengenakan hukuman terhadap pemimpin BN, termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung penyebaran 'berita palsu'.

"Bolehkah SKMM menjamin bahawa undang-undang baru dengan peningkatan denda sepuluh kali ganda berhubung 'berita palsu' akan dikenakan terhadap 'jerung' dan 'ikan bilis' dalam kerajaan termasuk Najib, dan bukan hanya mereka yang berbeza pendapat?" soal Lim dalam satu kenyataan.

Beliau mengulas kenyataan Ketua Pegawai Operasi SKMM, Mazlan Ismail yang mencadangkan hukuman denda bagi kesalahan berhubung sebaran berita palsu ditingkatkan sehingga RM500,000 serta penjara 10 tahun.

Kerajaan sedang menggubal undang-undang baru itu tetap memberi jaminan ia tidak akan digunakan untuk membungkam perbezaan pendapat.

Dalam kenyataannya, Lim mendakwa Najib melabelkan berita mengenai skandal 1MDB dan "Malaysian Official 1" sebagai berita palsu, dan mempersoalkan sama ada mereka yang menimbulkan soalan mengenai skandal berkenaan akan turut dikenakan tindakan.

Walaupun Najib memperkecilkan kontroversi 1MDB, termasuk tuduhan menerima AS$ 731 juta daripada dana yang disalahgunakan, setakat ini tiada rekod beliau menepis skandal berkenaan sebagai berita palsu.

Lim juga menegaskan beliau "mangsa terbesar" berita palsu dengan merujuk dakwaan Umno bahawa DAP adalah anti-Melayu dan anti-Islam, termasuk akan menyebabkan orang Melayu merana jika BN tewas dalam pilihan raya umum akan datang.

Pada pendapat anda, mampukah undang-undang yang diumumkan MCMC ini menyekat daripada berita palsu tersebar di internet sekaligus menyelamatkan Malaysia daripada dakyah negatif yang disifatkan kerajaan?

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: 'Sesuatu Yang Tidak Sopan Sedang Berlaku Di Malaysia'

sumber: thevocket | mk

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon