Saturday, January 06, 2018

Khasiat Daun Ketum Untuk Kesihatan


Pokok Ketum, juga dikenali sebagai Pokok Biak (bahasa Inggeris: Kratom), ialah sejenis tumbuhan daripada famili Rubiaceae yang banyak terdapat di Afrika, di utara dan tengah Semenanjung Malaysia serta di selatan Thailand.

Khasiat Daun Ketum Untuk Kesihatan

Di Thailand, pokok ini dipanggil Kakuam, Ithang atau Thom, di Amerika Syarikat pula sebagai Kratom.

Nama botaninya Mitragyna speciosa korth, telah lama menjadi bahan perubatan tradisional sebagai minuman pemulih tenaga bagi wanita yang baru lepas bersalin.

Daun Ketum direbus dan airnya diminum sebagai pemulih tenaga, juga bagi rawatan mengeluarkan angin dalam badan dan bagi merawat sakit belakang.

Khasiat Dan Kegunaan Ketum

Daun ketum sememangnya di akui herba yang menpunyai khasiat untuk melancarkan perjalanan darah dan penawar sakit urat.

Minum air ketum telah dijadikan amalan orang tua dulu, tetapi amalan dan khasiat daun ketum sebagai penawar diabetis tidak begitu dikenali seperti herba mas cotek dan misai kucing.

Selain itu daun ketum adalah herba yang paling mujarab diantara herba ubatan alternatif yang digunakan dalam mengawal kadar gula dalam darah.

Herba lain mungkin mempunyai kelebihan dengan cara tindak balas yang berlainan, tetapi daun ketum amat mujarab dalam menurunkan kadar gula dalam darah pada masa yang singkat.

Kemanpuan untuk menurunkan kadar gula dengan pantas dalam darah adalah penting terutama untuk pesakit yang menpunyai luka dan bengkak (diabetes feet) untuk menbantu memulihkan tisu dan mencegah jangkitan (infection).

Terdapat dua jenis daun ketum yang boleh dibezakan melalui warna daun, bentuk kedua-dua daun lebih kurang sama.

Satu adalah berwarna hijau dan satu lagi menpunyai urat daun berwarna merah yang boleh dilihat jelas dibelakang daun. Spesis berwarna belang merah ini dikatakan lebih berkhasiat dan mujarab.

Masyarakat juga mengunakan daun ketum untuk membantu menambahkan tenaga atau mengembalikan kesegaran selepas penat berkerja. Daun ketum dimakan segar seperti mengunyah daun sirih.

Daun ketum juga digunakan untuk merawat ketagihan dadah, tetapi penggunaan yang berlebihan boleh memberi kesan ketagihan terhadap Ketum.

Daun ketum yang dikeringkan dan direbus juga digunakan untuk mengembalikan tenaga batin.

Selain dikunyah segar, rebusan daun kering juga digunakan sebagai tonik untuk menghilangkan rasa lesu selepas berkerja, lenguh-lenguh, radang, kejang otot sakit-sakit sendi dan lelah.

Rebusan daun kering dan akarnya pula digunakan bagi melegakan penyakit darah tinggi dan kencing manis.

Kesan buruk pengambilan air ketum berlebihan

Pengambilan ketum yang berlebihan dan tidak terkawal akan menyebabkan pengamalnya berasa sakit pada urat saraf dan sendi apabila mereka tidak mengambil atau minum air ketum, selepas dos yang ada di dalam badan telah berkurangan.

Disebabkankan kesakitan yang tidak dapat kita digambarkan inilah mereka yang mengamalkan air ketum terpaksa mengambil air ketum dua atau tiga bungkus setiap hari untuk menghilangkan rasa sakit atau sengal badan berpunca daripada mengamalkan air Ketum secara tidak terkawal.

Jadi, hindari tabiat buruk mengamalkan air Ketum secara tidak terkawal sehinga menyebabkan ketagihan.

Masa depan pokok Ketum

Dengan pengistiharkan daun Ketum sebagai bahan larangan mulai Januari 2003, ini bererti pokok Ketum mungkin akan pupus akibat aktiviti penghapusan oleh pihak berkuasa.

Nasib pokok Ketum ternyata berbeza dengan pokok Kola yang berasal dari Amerika Syarikat.

Air rebusan daun Kola telah dijadikan sebagai bahan utama Coca-cola.

Bagaimanapun, setelah didapati daun Kola mempunyai bahan ketagihan yang sama, syarikat Coca-cola telah menukar bahan asal dalam daun Kola kepada bahan sintetik yang tidak menyebabkan ketagihan.

Apakah mungkin ada pengusaha daun Ketum yang mampu menjalankan penyelidikan bagi menyingkirkan bahan mitragynine dari ramuannya untuk dipasarkan? Mungkin akan terhasil Ketum Kola? Hanya masa akan menetukannya.

Bagaimanapun, penyelidikan oleh luar negara untuk memajukan pokok Ketum menunjukkan hasil yang menggalakkan.

Kajian oleh Ridley 1897 di Malaya dan di New Zealand mendapati kandungan mitraginin dalam daun ketum dos rendah boleh digunakan sebagai ejen dalam rawatan detoksifikasi dadah (pemulihan penagih dadah).

Dengan itu, daun Ketum dipercayai boleh membantu dalam rawatan detoksifikasi atau terapi gantian dan khasiat dalam perubatan tradisional tetapi kajian lebih saintifik perlu dilakukan bagi memastikan aspek keselamatan serta keberkesanan daun ketum digunakan dalam rawatan itu.

Oleh itu, jangan terkejut sekiranya suatu hari nanti, Malaysia akan mula mengimport daun Ketum dari New Zealand dan Australia sebagai bahan perubatan.

Bahan Aktif Daun Ketum

Mengandungi banyak alkaloid psikoaktif, lebih daripada 25, tetapi Mitragynine merupakan alkaloid yang utama.

Mitragynine memberi kesan-kesan stimulan, sedatif dan euforik, oleh itu ia berfungsi sebagai drug narkotik seperti candu.

Alkaloid Mitragynine diasingkan (isolated) pada tahun 1907 san struktur kimianya ditentukan pada tahun 1964.

Strukturnya berkait dengan alkaloid yohimbin dan voakangin (voacangine).

Terdapat kaitan dengan ‘tryptamine-based psychedelic drugs’ seperti yohimbin, psilosibin dan LSD.

Cara-cara menanam pokok ketum

Pokok Ketum juga boleh di tanam melalui biji benih, iaitu dengan menyemai biji Ketum ke dalam medium semaian.

Kemudian, biarkan beberapa minggu sehingga anak benih Ketum tumbuh. Apabila sudah cukup sedia, pokok Ketum kemudian dipindahkan ke tempat penanaman.

Selain itu, pokok ketum juga boleh ditanam melalui kaedah keratan batang, dengan memotong bahagian batang yang sudah cukup matang.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Daun Ketum, Herba Penawar Mujarab Penyakit Kencing Manis

sumber: petua

2 comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon