Jumaat, September 29, 2017

Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK)


Loading...

Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) dan Festival Makanan Malaysia (MFF) disambut setiap tahun dibawah anjuran Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA), bertujuan untuk memberi peluang kepada orang ramai menikmati sajian popular dari seluruh negara.

HPPNK dan MFF 2017

Disamping pengunjung dapat menikmati sajian makanan, penganjuran MFF juga bertujuan agar orang ramai dapat mendalami situasi pengeluaran, penghasilan dan persembahan makanan tempatan (Farm-to-farm).

Ekspo HPPNK dan MFF turut menampilkan hidangan dari seluruh negara dengan kepelbagaian produk makanan dan untuk menghargai usaha seluruh komuniti di sebalik industri makanan di Malaysia.

MFF turut menampilkan ratusan gerai pameran dan jualan yang dibuka kepada orang ramai.

Sambutan HPPNK dan MFF juga bakal mengiktiraf wira tani negara dan meraikan makanan terbaik negara ke satu tahap tertinggi menerusi anugerah yang dipertandingkan.

Melalui HPPNK, kementerian bakal memberi pengiktirafan kepada pencapaian terbaik peladang, penternak dan nelayan yang menghasilkan produk serta inovasi pertanian dalam membantu menjamin sekuriti dan kedaulatan makanan negara.

Penganjuran HPPNK dan MFF turut menjadi hasrat kerajaan ke arah Transformasi Nasional 2050 (TN50) dengan mensasarkan pembabitan belia dalam bidang pertanian dipertingkat menjelang 2050.

Festival HPPNK dan MFF diharap dapat menyediakan pelbagai ruang untuk perniagaan, pelaburan, kerjasama di samping memberi platform yang ideal bagi para peniaga dan pengusaha melancarkan produk.

Ini termasuklah perkhidmatan baru dan inovatif di samping membina perkongsian strategik bagi meningkatkan daya saing pasaran.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: pressreader

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon