Saturday, July 29, 2017

Memang Seronok Bercinta Dengan Officemate, Tapi Apa Risikonya?

Loading...

Jatuh cinta itu ialah satu perkara yang kita tak dapat nak elakkan dalam hidup. Setiap orang mahukan pasangan hidup yang boleh terima baik buruk dirinya.

Bercinta dengan officemate

Tapi macam mana pula kalau bercinta dengan rakan sekerja? Mula-mula cuma berkawan rapat, tapi lama kelamaan mesti akan ada rasa cinta yang mula berputik.

Lain pulak halnya bila jodoh tak panjang dan akhirnya putus. Rasa awkward tu mesti akan ada dalam diri masing-masing.

Ada positive side dan negative side bila kita menjalinkan cinta dengan rakan sekerja. Lagi-lagi kalau orang tu kita memang akan selalu jumpa dekat ofis, satu department dan satu bilik kerja. Wow macam mana nak handle ni?

Jom kita tengok apa negative side dan positive side tu.

Apa yang negatifnya kalau bercinta satu pejabat?

1. Tengok dulu adakah ofis anda mempunyai polisi yang mana staf tidak dibenarkan bercinta sesama sendiri. Bukan apa, kadang-kadang ada majikan yang tak suka stafnya bercinta di pejabat sebab takut ganggu kerja.

2. Dah fikirkan apa kesan buruk kalau dah bercinta, kemudian jodoh tak lama? Contohnya macam mana nak handle bila kena pulak satu team untuk assignment? Parah kalau tengah kerja bergaduh pulak! Waktu bercinta, korang share rahsia. Sekali dah putus, masing-masing bocor rahsia. Tak ke datang masalah nanti?

3. Ingat ya, jangan tunjuk sangat yang korang ni tengah bercinta. Sorok-sorok sikit jangan obvious sangat rasa sayang tu. Jangan asyik nak cemburu je kalau pasangan kena buat kerja dengan perempuan/lelaki lain.

4. Ego! Ini masalah utama orang bercinta kan? Bila korang gaduh, dibawanya pula masalah peribadi tu ke tempat kerja. Semua benda jadi tak betul, satu kerja pun tak jalan sebab masing-masing ego taknak mengalah.

Apa pula yang positifnya kalau bercinta dengan officemate?

1. Bila cinta depan mata, mestilah korang akan jadi semangat nak pergi kerja, datang awal lah, kerja overtime lah sebab seronok sangat bila pasangan tu satu ofis.

2. Anda akan rasa disayangi dan dilindungi. Officemate yang lain takkan berani nak kacau anda sebab semua dah tahu yang anda ni sudah berpunya dan pasangan tu pulak satu ofis!

3. Kerja akan jadi lebih mudah sebab dua-dua faham kerja masing-masing. Takde rasa cemburu, nak serkap jarang pun takde.

Tapi, apa pun kalau nak bercinta, kita kena kenal dulu hati budi bakal pasangan tu. Selidik dulu sama ada dia sudah ada kekasih atau belum? Atau dia sekadar jadikan anda sebagai tempat melepaskan bosan atau tempat dia lepaskan perasaan.

Kadang-kadang depan kita orang tu nampak je baik. Tapi hakikatnya, kena kenal dulu kemudian baru tahu dia tu jenis yang macam mana.

Kalau dapat yang jujur tu baguslah. Tapi kalau dapat yang tak jujur, yang dah ambil hati kita kemudian dia ronyokkan.

Waktu tu baru tahu sakitnya harapan palsu. Soal hati bukan benda mainan, lagi-lagi bila libatkan percintaan satu pejabat.

Jadi untuk para gadis atau jejaka di luar sana, jangan bercinta kalau belum bersedia. Kenal dulu hati budi, fikir apa kesannya kalau jodoh tak panjang, macam mana nak hadap dekat ofis.

Apa pun, be professional okay? Kalau dah bercinta bagai nak rak, kemudian rak patah… Jangan nak bermasam muka bila buat kerja tu. Act like normal. Sentiasa berfikiran matang dalam urusan kerja dan teruskan hidup anda!

BACA INI JUGA: Benarkah Usia Bukan Penentu Kebahagiaan Rumah Tangga?

sumber: mynewshub

1 comments so far

Kalau boleh elakkan la kan bercinta dengan rakan sekerja.. Sebab kadang2 tak produktif bila kita tercampur adukkan urusan kerja dengan peribadi..

Tapi kalau profesional dan dah jodoh.. apa salahnyakan? hehe

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon