Sunday, June 25, 2017

10 Tips Buat Anda Yang Takut Berat Naik Selepas Raya

Bila masuk raya ada yang dah mula risau dengan kawalan diet semasa hari pertama Aidilfitri lagi.

Tips+Raya

Sini saya ada beberapa tip dan trik diet bagaimana untuk elakkan berat badan naik mendadak semasa raya.

1. Silakan beraya

Hehe. Ini tip pertama untuk mereka yang nak diet masa raya. Jangan terperap saja di rumah.

2. Jimatkan kalori air manis

Ingat, fokus kita masa raya nanti adalah juadah makanan yang jarang kita dapat selain dari hari raya. Abaikan air manis. Bawa bekal air kosong banyak-banyak.

3. Jangan lupa, segelas air sirap sudah 110 kcal

Itu baru segelas. Kalau dua gelas? Kalau beraya banyak rumah? Huhu. Ingat. Air manis tak mampu hilangkan dahaga.

4. Amalkan syarat 20 minit makan

Untuk merasa kenyang perut ambil masa selama 20 minit untuk hantar isyarat kenyang. Ambillah masa untuk makan.

Bersembang dengan tuan rumah atau tetamu yang datang, sambil kunyah perlahan-lahan.

5. Dahulukan juadah berat

Ia akan buat kau lebih cepat kenyang. Hidangan berat ini termasuklah nasi, soto, bihun sup, atau apa saja selain dari kuih-muih yang gebu tu.

6. Dahulukan protin dari ayam atau daging

Yang penting bahagian protin yang dipilih haruslah yang paling kurang lemak. Contohnya dada ayam.

6. Jangan lebihkan kuah

Semasa nikmati juadah di hari raya kuantiti kuah juga amat penting. Ambil kering-kering saja terutama rendang.

Dahulukan isi berbanding kuah yang berlemak dan tinggi minyak. Begitu juga sup, jika terlalu masin tetap tidak bagus.

7. Bersenam di Hari raya

Ya. Siapa cakap kau tak boleh senam di hari raya. Banyakkan berjalan, tolong basuh pinggan, kemas rumah bahkan gosok baju pagi raya pun bakar kalori tau. Hehe. Aktifkan diri.

8. Kuih muih dan kerepek jadikan pilihan yang terakhir

Lepas kenyang makan yang berat, bolehlah jadikan kuih ini sebagai kudapan. Almond London saja sudah 70 kcal satu biji. Jadi pandai-pandailah bajet. Dua biji kuih satu rumah itu dah ok.

9. Senaraikan keperluan untuk makan semasa raya

Misalnya raya pertama kau dah cheat day. Raya kedua pun sama. Maka raya ketiga haruslah kembali ke darat. Jangan kelaut lama-lama sangat. Huhu.

10. Puasa 6

Ini antara yanh terbaik. Selain raih pahala setahun berpuasa ia juga dapat bantu untuk kau kembali reset balik diri untuk kembali ke landasan diet yang tepat.

Kesimpulan

Masa raya ini tak perlu terkurung saja dalam bilik. Kononnya alasan diet. Tak nak makan segala hidangan. Huhu. Tak bagus macam tu.

Masa raya ini tujuan kita adalah menyambung tali silaturrahim dan membina hubungan mesra sesama insan. Makanan tu hanya penghias suasana. Makanlah sekadar perlu.

Bila ziarah ke rumah orang, dahulukan untuk sembang mesra dan bukan fokus pada makan semata-mata. Kalian harus ingat Ramadan telah banyak ajar erti sabar.

Yang penting hilang 5kg masa Ramadan janganlah naik 10kg pula masa Syawal. Huhu. Inilah tip yang wajib saya buat setiap tahun.

Bab air kosong tu dalam kereta memang sentiasa asa bekal. Kahkah.

Semoga bermanfaat. Kau boleh share untuk simpanan dan maklum pada kawan-kawan yang lain.

Selamat Hari Raya ye..

BACA INI JUGA: Tips Beli Lemang Dari 'Pakar' Yang Anda Patut Baca

sumber: thevocket

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon