Wednesday, May 03, 2017

Selaput Dara Bukan Simbol Kesucian Wanita


Kita sering mendengar tentang istilah selaput dara sayangnya, pengetahuan kita terhadap perkara tersebut amat terbatas.

Selaput Dara
Gambar hiasan.

Malah ada kalahnya ia lebih banyak dipengaruhi oleh mitos berbanding fakta sebenar dan agar tidak terkeliru dengan mitos yang diuar-uarkan, fahamilah informasi di bawah ini.

Apa itu selaput dara?

Dalam istilah perubatan, selaput dara dikenali sebagai hymen. Selaput dara ini merupakan satu lipatan selaput lendir yang menutupi pintu bibir vagina perempuan.

Ia telah ada sejak bayi perempuan dilahirkan dan kedudukannya adalah diantara satu atau dua cm dari bibir luar vagina dan bentuknya bulat mengikut bentuk liang vagina.

Namun, ada juga selaput dara yang memiliki bentuk unik seperti bulan sabit (semilunar) dan mempunyai pemisah (septum).

Selaput ini amat tipis dan merupakan membran yang lembut dan secara biologisnya membrane ini tidak berfungsi, tetapi ia mempunyai 'beban yang berat' kerana dinilai sebagai bukti kegadisan seorang wanita.

Adakah semua wanita memiliki selaput dara?

TIDAK. Bukan semua wanita mempunyai selaput dara pada vaginanya. Terdapat beberapa kajian yang mendapati ada bayi perempuan lahir tanpa selaput dara.

Apa yang boleh menyebabkan selaput dara pecah?

Biarpun hanya sekadar lapisan lender, selaput dara sangat elastic dan tidak mudah rosak. Selaput dara hanya akan pecah apabila berlakunya hubungan seksual, rawatan perubatan yang dilakukan pada liang vagina, gangguan penyakit pada saluran vagina atau kemalangan dan aktiviti berat yang mempengaruhi alat kelamin wanita.

Ketebalan selaput dara berbeza di antara satu wanita dengan wanita lainnya. Ada wanita yang mempunyai selaput dara amat tipis dan mudah koyak oleh aktiviti-aktiviti tertentu seperti berenang, menunggang basikal dan memanjat.

Ini semua boleh memecahkan selaput dara meskipun dia belum pernah melakukan hubungan seks.

Sebaliknya, ada juga perempuan yang sudah berkahwin dan berhubungan seks berkali-kali tetapi selaput daranya masih utuh dan tidak koyak kerana selaput daranya begitu elastik.

Adakah selaput dara lambang keperawanan?

Salah satu faktor penyebab kerosakan selaput dara adalah hubungan seksual dan masyarakat menyatakan seseorang wanita adalah perawan jika belum pernah melakukan hubungan seksual.

Isu keperawanan yang berhubung dengan selaput dara ini juga berkaitan dengan pendarahan yang terjadi ketika selaput dara koyak. Inilah yang menjadi tanda keperawanan dan kesucian seorang wanita pada malam pertama.

Seorang wanita dikatakan tidak suci sekiranya tidak mengeluarkan darah ketika malam pertama namun, anggapn ini sebenarnya kurang tepat.

Perawan atau tidak seseorang gadis itu bukan hanya bergantung pada selaput dara.

Tidak semestinya wanita yang tidak mengeluarkan darah ketika malam pertama sudah tercemar kerana selaput dara ini bukan hanya boleh pecah ketika melakukan persetubuhan tetapi juga disebabkan beberapa sebab yang dinyatakan di atas.

Adakah selaput dara wajib mengeluarkan darah ketika malam pertama?

TIDAK. Ini kerana selaput dara selain terdiri daripada membran yang lembut, ia juga bersifat fleksibel. Mungkin sahaja selaput dara ini melentur sehingga tidak mengeluarkan darah sewaktu melakukan hubungan seksual buat kali pertama.

Malah, dalam beberapa kes didapati ada wanita yang tidak mempunyai selaput dara sejak lahir dan ada juga wanita yang memiliki selaput dara yang sangat tipis berbanding wanita-wanita lain sehingga ia tidak dapat mengeluarkan darah ketika melakukan hubungan seksual buat kali pertama.

Selain itu, fakta perubatan turut menunjukkan selaput dara hanya memiliki sedikit pembuluh darah. Semakin tipis selaput dara, semakin sedikit darah yang keluar sehingga hampir tidak kelihatan.

Bagi lelaki, janganlah menilai kesucian isteri mereka melalui darah yang dikeluarkan ketika mereka mengadakan hubungan seks untuk kali pertama.

Jangan terlalu tipikal dan kuno dalam menangani situasi ini, cubalah berfikiran lebih terbuka dan positif kerana di era millennium ini selaput dara bukanlah indicator utama dalam menentukan kesucian.

Mungkin tuduhan anda ada benarnya iaitu isteri anda sudah tidak suci lagi namun, mungkin juga wanita yang anda nikahi tidak mempunyai selaput dara atau daranya telah pecah disebabkan aktiviti-aktiviti harian yang telah dilakukannya.

Fikirlah dengan rasional. Jangan rosakkan ikatan perkahwinan dengan tuduhan melulu yang akhirnya memusnahkan rumah tangga yang dibina.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: virtualfriends

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon