Friday, May 05, 2017

Sambutan Hari Tanpa Diet Antarabangsa, International No Diet Day


Sambutan Hari Tanpa Diet Antarabangsa, International No Diet Day disambut pada 6 Mei setiap tahun untuk meningkatkan kesedaran mengenai potensi bahaya diet.

International No Diet Day

Sambutan Hari Tanpa Diet ini adalah saranan untuk kita menerima seadanya keadaan tubuh, termasuk lemak dan saiz bentuk badan sendiri.

Hari Tanpa Diet ini juga adalah untuk menggalakkan gaya hidup sihat dengan memberi tumpuan kepada kesihatan dan menerima hakikat saiz tubuh sendiri selain meningkatkan kesedaran mengenai potensi bahaya diet akibat kegagalannya.

Hari Tanpa Diet Antarabangsa mula disambut di UK pada tahun 1992, sebelum negara-negara lain di seluruh dunia mula meraikannya, terutama di Amerika Syarikat, Kanada, Australia, New Zealand, India, Israel, Denmark dan Brazil.

Sejak tahun 1998, dua badan antarabangsa, Acceptance Association (ISAA) dan Pertubuhan Kebangsaan untuk Wanita (NOW) telah bergabung untuk menaja sambutan Hari Tanpa Diet ini.

ISAA adalah penganjur sambutan Hari Penerimaan Saiz Antarabangsa, yang disambut pada 24 April, manakala NOW adalah penganjur kempen Cintai Tubuh Anda yang disambut pada musim gugur.

Pertubuhan ini juga mengkritik diet sebagai "imej palsu" akibat pengaruh fesyen, kecantikan dan manipulasi industri diet yang mempergunakan imej wanita dengan saiz badan tertentu sebagai lambang kecantikan.

Pada Hari Tanpa Diet Antarabangsa disambut, simbol yang digunakan adalah reben biru muda.

Selamat menyambut Hari Tanpa Diet.

BACA INI JUGA: 10 Makanan Untuk Turunkan Berat Badan

-SENTIASAPANAS.COM

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon