Saturday, May 27, 2017

Irama Keroncong Kembar Lagu Jazz Di Nusantara


Kenapa keroncong dianggap ketinggalan zaman? Benarkah mencipta lagu keroncong ketinggalan zaman atau zaman telah meninggalkan mereka yang tidak dapat menghayati keroncong?

Irama Keroncong

Jangan terkejut kalau dikatakan keroncong mempunyai sejarah yang cukup panjang. Ia bermula seawal penjajahan Portugis di Melaka dan Portugis mendarat di Kampung Tugu, utara Jakarta pada era yang sama.

Ketika itulah irama asas keroncong tercipta yang kemudian mengalami perubahan demi perubahan hingga kini.

Walaupun dikatakan bermula dengan ciri-ciri irama Portugis tetapi proses asimilasi menjadikan keroncong muzik warisan Melayu Nusantara.

Pada zaman sebelum merdeka, keroncong telah menyatukan Malaya dan Indonesia. Keroncong menjadi milik bersama.

Lagu-lagu keroncong hebat Indonesia seperti Keroncong Kemayuran, Solo Waktu Malam atau Bengawan Solo diminati oleh rakyat kedua-dua negara. Keroncong bukan sekadar hiburan tetapi menyampaikan pesan perjuangan pada zaman penjajah.

Pencipta lagu tersohor Indonesia, Pak Gesang misalnya menggunakan lagu keroncong untuk meniupkan semangat patriotik kepada bangsa Indonesia menyayangi negaranya.

Lagu Bengawan Solo yang diilhamkan daripada keindahan Sungai Solo membuatkan siapa sahaja jatuh cinta kepada Indonesia.

Di jiwa anak bangsa Indonesia, negara itu adalah yang terindah dan menentang siapa sahaja yang mahu menjajahnya.

Kerana itu jangan malu mengaku meminati lagu keroncong kerana yang tahu menilai sahaja yang meminatinya.

Dalam konteks Nusantara, ia adalah lagu jazz yang popular di New Orleans, membawa suara perjuangan kaum kulit hitam membebaskan diri daripada penindasan.

Keroncong juga membawa perjuangan. Maknanya, keroncong mempunyai kehebatan tetapi ditenggelamkan oleh kegilaan kepada muzik moden yang tidak ada kaitan dengan kita.

BACA INI JUGA:

sumber: utusan

1 comment

  1. Masa kecil dulu mmg selalu dengar lagu keroncong di radio. Masa tu menetap di JB dan allahyarham sultan Johor yg dulu mmg suka lagu keroncong. Ada siaran radio khas main lagu keroncong di Johor dulu.. malam2 sedap dengar :)

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon