Rabu, Februari 15, 2017

Isu 'Valet Doa' Dan Ini Penjelasan Mufti


Loading...

Selepas viral satu perkhidmatan atau servis kiriman doa dan hajat ditempat-tempat tertentu di Masjidil Haram, Mekah, mencetuskan kemarahan orang ramai, akhirnya mufti wilayah persekutuan tampil memberikan penjelasan dan mahu pakej-pakej Valet Doa segera dibatalkan.

Valet Doa

Perkhidmatan Valet Doa, menurut pemilik akaun tersebut, Nasrin Harin atau Haji Arin, diwujudkan untuk memudahkan mereka yang tidak mampu ke Mekah dan berdoa di sana.

Berdasarkan status akaun Facebook, perkhidmatan Valet Doa boleh dibeli dengan harga sekitar RM250 hingga RM5,000, berdasarkan pakej-pakej yang telah ditawarkan, antaranya pakej Pakej King Salman dan Pakej VVIP.

Menurut Nasrin lagi, pembeli pakej boleh memilih mana-mana lokasi di Tanah Suci untuk doa mereka dibacakan.

Valet Doa mendapat kritikan selepas viral kerana seolah-olah menggambarkan kemewahan, selain tanggapan bahawa doa dijamin akan dimakbulkan.

Kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan isu Valet Doa

Valet Doa

Setelah kami meneliti isu Valet Doa yang disertakan pula dengan pakej-pakej dengan harga yang berbeza seolah-olah mengikut tahap kemustajaban doa, dengan ini kami berpendapat, ia adalah sama sekali tidak menepati Islam yang sebenarnya, dan tidak mengikut syariat.

Ini kerana, tiada dalam sejarah dan juga adab di kalangan salafussoleh berbuat demikian. Hatta bila Nabi SAW mahu menyertakan doa Saidina Umar RA dengannya, tiada sebarang syarat kewangan, upah atau bayaran yang dikenakan oleh Saidina Umar RA.

Kami juga melihat, penamaan pakej-pakej seperti Pakej Raja Salman dan Pakej VIP adalah sangat tidak berakhlak dan mengelirukan. Sementelahan lagi, ia jelas menunjukkan sifat komersialnya dan manipulasi doa.

Berkenaan dengan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abi Said RA, sabda Rasulullah SAW yang maksudnya;

“Tiada seorang Islam berdoa dengan satu doa yang tiada padanya unsur dosa dan putus silaturrahim kecuali Allah kurniakan kepadanya salah satu daripada tiga iaitu samada disegerakan doanya, ditangguhkannya untuk hari akhirat atau dihilangkan daripadanya kejahatan seumpamanya. Kemudian sahabat berkata, ‘Kalau begitu, kami akan membanyakkannya. Sabda Baginda, ‘Ya, perbanyakkannlah.” (Riwayat Ahmad, no. 10749)

Hadis ini menunjukkan bahawa doa yang dipohon oleh seseorang akan diterima, tetapi bentuk penerimaannya itu pelbagai berdasarkan nas di atas.

Samada dimakbulkan segera, ditangguhkan ke hari Akhirat atau dihilangkan keburukan seumpamanya. Inilah yang ditafsirkan oleh Ibn Hajar dalam Fath al-Bari (11/95).

Justeru, penggunaan kalimah mustajab atau jaminan makbul yang difahami itu akan mengelirukan lebih-lebih lagi jaminan dan had masa tertentu untuk mendapatkannya. Ini menyalahi nas yang sahih lagi jelas.

Kami sarankan anjuran dan perniagaan seperti ini hendaklah DIBATALKAN agar Islam dilihat sebagai agama yang benar-benar mengikut neraca syariatnya dan terhindar daripada fitnah-fitnah dan eksploitasi ibadah.

Semoga Allah mengampunkan dosa kita semua dan menjadikan kita golongan yang benar-benar mengikut syariat-Nya, Amin.

Akhukum fillah,

Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan
15 Februari bersamaan 18 Jamadil Awal 1438

Wallahu a'lam.

BACA INI JUGA: Istighfar, Penolak Bala Bencana dan Sebagai Penyelamat

Sumber: muftiwp

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon