Khamis, Februari 16, 2017

Siapa Kim Jong-Nam Dan Kenapa Perisik Korea Utara Membunuhnya?


Loading...

Kim Jong-Nam, dilahirkan pada 10 Mei 1971, merupakan anak sulung kepada bekas pemimpin tertinggi Korea Utara, mendiang Kim Jong-ll dan abang tiri pemimpin Korea Utara, Kim Jong-Un, dipercayai mati diracun perisik Korea Utara di KLIA 2.

Kim Jong-Nam

Namun, tidak ramai yang mengetahui identiti Kim Jong-Nam sebelum berita kematiannya mendapat liputan meluas dunia, sehingga mencetuskan soalan, siapa sebenarnya Kim Jong-Nam?

Kim Jong-Nam adalah abang tiri kepada pemimpin Korea Utara ketika ini, Kim Jong-un, adalah hasil hubungan sulit Kim Jong Il dengan aktres Korea Utara, Song Hye Rim.

Kim Jong-Nam dilahirkan di ibu negara Korea Utara, Pyongyang, pada 10 Mei 1971 dan sebenarnya merupakan anak lelaki sulung Kim Jong-Il.

Sebelum adiknya menjadi pemimpin, Kim Jong-Nam dinamakan sebagai bakal pewaris takhta dinasti Komunis Korea Utara, namun dunianya berubah 180 darjah apabila hidup dalam buangan sebelum kematian ayahnya, Kim Jong-Il pada 2011.

Bukan itu sahaja, dia juga terpaksa menyembunyikan diri serta mengelak pergerakannya dihidu adik tirinya, yang masih lagi takut sekiranya dia akan kembali menuntut hak untuk berkuasa.

Kedua adik beradik ini memiliki raut wajah bulat dan air muka yang hampir sama, gaya jalan dan ekspresi yang sama, namun kedua-duanya dikatakan tidak pernah bersua muka.

Kim Jong

Memetik laporan CNN pada Januari 2012, wartawan akhbar Tokyo Shimbun, Yoji Gomi yang merupakan penulis biografi kisah Kim Jong Nam berjudul "My Father, Kim Jong Il, and Me," berkata, Kim Jong Nam merupakan seseorang yang berfikiran terbuka lebih-lebih lagi mengenai perubahan ekonomi serta berpengetahuan tinggi mengenai hal dunia.

Selepas temubual dibuat dalam lebih 150 e-mel, Yoji Gomi menyifatkan Kim Jong Nam lantang menentang dasar yang dibuat bapanya terutama dasar kepimpinan ketenteraan.

Kim Jong-nam juga sebelum ini pernah dilaporkan secara meluas mengenai percubaannya memasuki Jepun menggunakan pasport palsu kerana ingin melawat Taman Tema Disneyland di Tokyo pada Mei 2001.

Insiden itu telah membawa satu perubahan besar kepada hubungan Kim Jong Nam dan bapanya.

Sejak itu, Kim Jong Nam dibuang ke China dan Kim Jong Un diangkat sebagai pewaris kedudukan Kim Jong Il pada tahun 2003.

Bagaimanapun, menerusi temu bual bersama Yoji Gomi, Kim Jong Nam dikatakan menafikan sekeras-kerasnya bahawa tindakannya itu telah menyebabkan bapanya menggugurkan namanya sebagai pengganti kepemimpinan Korea Utara.

Kim Jong Nam mendakwa bahawa namanya digugurkan sebagai calon pewaris kerana beliau cenderung melakukan reformasi lantaran menerima pendidikan di Switzerland.

Sejak itu, hubungan beliau dan bapanya semakin renggang kerana Kim Jong Nam dilihat telah membawa pemikiran Kapitalisme.

Dalam satu e-mel kepada Yoji Gomi, Kim Jong Nam berkata, "Selepas saya kembali ke Korea Utara selepas belajar di Switzerland, hubungan saya dengan bapa semakin jauh kerana saya berkeras mahukan pembaharuan dan pasaran terbuka, namun ia menimbulkan syak wasangka.

"Bapa berasa sangat sunyi selepas menghantar saya belajar di luar negara. Apabila dia merasakan bahawa saya akan menjadi kapitalis selepas tinggal di luar negara selama bertahun-tahun, pendidikan luar negara untuk adik-adik saya telah dipendekkan.”

Kim Jong-Nam

Jawatan bakal penyambung legasi itu kemudian diturunkan kepada Kim Jong-Un, adik tirinya, selepas kematian mengejut bapanya pada 2011.

Kim Jong-Un dikatakan melihat Kim Jong-Nam sebagai ancaman terhadap hak kekuasaannya.

Apatah lagi Kim Jong-Nam yang bermulut ‘celupar’ itu juga dengan beraninya pernah mempersoalkan kewibawaan Kim Jong-Un untuk memimpin Korea Utara di dalam buku “My Father, Kim Jong-il, and Me”.

Katanya, dia yakin bahawa rejim pimpinan Kim Jong-Un akan tumbang dalam masa singkat kerana adiknya itu terlalu muda dan langsung tidak memiliki pengalaman luas dalam bidang pentadbiran.

Dalam temubual lain pula, Kim Jong-Nam pernah berkata bahawa dia menolak keras pelaksanaan sistem warisan kuasa mengikut keturunan yang diamalkan oleh rejim Korea Utara.

Kim Jong-Nam meninggalkan Macau akhir 2012 selepas gusar keselamatannya kerana seorang perisik Korea Utara yang ditangkap di Korea Selatan mengakui telah diarahkan membunuh Kim Jong-Nam pada Julai 2010.

Malah, terdapat beberapa percubaan untuk membunuh Kim Jong-Nam selepas kematian ayahnya.

Lelaki berusia 46 tahun itu kemudian membahagikan masanya antara Singapura dan Macau sebelum dikesan di Malaysia pada Januari 2014.

Dia terpaksa berpindah randah secara rahsia selepas adik tirinya mengarahkan bapa saudara mereka, Jang Song-Thaek, dihukum bunuh pada akhir 2013 lalu.

BACA INI JUGA: Osama Bin Laden Ditembak Sampai Hancur!

Sumber: mynewshub

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon