Sunday, January 22, 2017

30 Kesukaran Dan Cabaran Bakal Anda Lalui Apabila Travel Di India

Loading...

India adalah sebuah negara yang sangat cantik dan indah dengan pelbagai pertembungan budaya dan permandangan yang menakjubkan.

Taj Mahal

Dan kepada sesiapa yang hendak datang kat India, adakah anda bersedia untuk mengalami sendiri cabaran kat india?

Bagi yang sudah biasa mengunjungi negara-negara maju, India merupakan destinasi pertama bagi mereka untuk mengembara, mungkin pengalaman anda akan berbeza bila pertama kali menjejakkan kaki di sini.

Dibawah ini adalah 30 kesukaran dan cabaran yang bakal dihadapi oleh travellers di India terutamanya di wilayah utara India.

1. Keselamatan

Isu keselamatan sangatlah penting bila berada di India atau di mana-mana kita berada. India bukanlah negara yang sangat berbahaya sepanjang masa tapi perlulah kita berwaspada dan peka dengan keadaan sekeliling.

Di India sendiri, kebanyakan wanita di sana tidak bergerak secara sendiri terutama di kawasan terpencil. Bagi mereka di sana, ia umpama memberi lampu hijau kepada lelaki untuk mengganggu wanita-wanita ni jika berseorangan.

Tetapi ini bukan bermakna solo traveller untuk wanita tidak boleh di India tetapi anda perlu lah bijak ketika berada di sana. Be a smart girl.

2. Tidak digalakkan bergerak sendiri terutama waktu malam

Jangan kedekut untuk sewa teksi, menempah kereta (saya di sana menggunakan aplikasi OlaCabs yang sangat membantu) atau naik auto rickshaw ke tempat destinasi pilihan. Cuba pergi ke tempat di mana ramai pelancong asing lain untuk lebih selesa dan selamat.

3. Abaikan segala usikan atau segala yang datang mengacau

Kalau boleh jangan pandang muka kepada mereka. Angguk kepala dan terus beredar. Jangan senyum atau bagi peluang orang mendekati anda.

Ye nampak sangat sombong. Tapi itulah yang akan menyelamatkan diri dari kena tipu atau sebarang perkara yang tidak di ingini.

4. Anda akan menjadi tarikan pada semua orang

Terutamanya yang gebu-gebu dari Malaysia. Orang sekeliling akan pandang terutama lelaki tenung perempuan macam nak makan.

Yang lain ada yang minta bergambar, ada yang berani cuba pegang dan ada yang hanya cuba untuk bercakap dengan anda.

Sekiranya ada kejadian seperti ini, just cool, abaikan tenungan mereka dan kalau tak selesa bergeraklah segera. Itu sahaja perkara yang selamat untuk anda walaupun nampak sangat biadap.

5. Enjoy dan terimalah hakikat bahawa adalah selebriti di sana

Kebanyakan mereka hanya sekadar cuba untuk berkawan, bersalaman dan ada yang nak bergambar dengan anda. Apa-apa pun berwaspadalah. Jangan nak bangga sangat jadi selebriti segera.

6. Sekiranya ada yang bertindak aggressive dengan anda, jangan pandang dan beredarlah dengan segera

Jangan buat pasal dengan negara mereka. Mereka tu ramai. Kadang-kadang mereka itu sengaja nak tengok reaksi kita dan bila kita beredar, mereka tertawa.

7. Tandas

Tandas perkara yang sangat mustahak kalau nak pergi ke mana-mana. India terkenal dengan tandas terbuka di mana lelaki boleh kencing kat tempat tandas terbuka di tepi jalan yang disediakan.

Tetapi masih ramai rakyat yang suka kencing dan berak merata-rata. Pengalaman melihat orang berak berjemaah di rail keretapi sangat la menakjubkan.

Lebih 30 ke 40 orang berjemaah, beratur dan mencangkung ditengah-tengah rail kereta api sambil membuang hasil.

Bagi pelancong untuk mendapatkan tandas yang selesa untuk membuang hajat sangatlah sukar. Paling selesa tandas restoran berhawa dingin atau pun kawasan-kawasan elit berkasta tinggi

8. Tisu basah/wet tissue

Jangan lupa bawa wet tissue atau toilet tissue ke mana-mana ketika berjalan. Kebanyakan tandas tidak menyediakan tisu dan alasan lainnya boleh la gunakan tisu untuk tutup hidung semasa melabur.

9. Bawa pakaian yang sesuai

Beberapa kawasan di India sangat panas. Oleh itu pemakaian yang sesuai perlu diambil perhatian. Baju yang longgar, nipis dan dry fit sangatlah sesuai.

Tapi jangan la pakai yang kelihatan mewah sampai menarik perhatian orang tempatan untuk tengok.

10. Kalau boleh pakai la ala-ala rakyat tempatan

Boleh menyamar dan rasa sangat selamat. Tak perlu pakai kurta dan sari sepanjang masa. Tapi kena la bersesuaian dengan persekitaran.

11. Scammer atau penipuan memang terkenal di India

Walau berhati-hati macam mana pun, kalau silap pencaturan memang akan terjerat dengan kata-kata manis mereka. Tetapkan tujuan anda dan jangan percaya dengan kata-kata manis mereka.

12. Berbagai jenis manusia

Rajpath

Sekiranya mereka melihat kita sebagai pelancong, berbagai manusia akan datang terutama ejen pelancongan.

Mereka dengan tiba-tiba dari jauh dan akan bertindak sangat baik dan memberi pelbagai tips untuk anda enjoy di India.

But please beware. Itu adalah taktik mereka untuk menjerat. Jangan layan, jangan bersuara atau jangan pandang mereka dan cepatkanlah langkah anda untuk beredar.

13. Tawar menawar sewaktu membeli belah

India terkenal dengan syurga membeli belah sari dan barang kraft unik. Kenalah pandai tawar menawar. Kalau ada dalam kumpulan anda kaki shopping yang pandai tawar menawar, you are lucky one.

Jangan terima tawaran untuk kali pertama. Go with the half first then pandai-pandailah tawar dan minta kurangkan harga dari situ.

Kalau mereka memang tak nak turunkan harga, cuba ugut pergi kedai lain. For sure harga yang anda hendak akan dapat.

14. Kemiskinan di India sangat teruk

Jurang kemiskinan sangat jauh jika dibandingkan dengan orang yang berduit di India.

Dari melihat anak kecil merayu mintak duit untuk makan, orang buta dan kudung meminta sedekah, si ibu terbaring tepi jalan menidurkan anak hinggalah KEPADA golongan India yang memakai handbang LV, lepak minum kat starbucks dan hardrock cafe, membeli belah kat mall ala-ala Starhill Gallery kat Bukit Bintang tu dan membawa kereta Lambo dan Ferrari dan parking depan mall.

15. Elakkan daripada menderma wang

Rakyat Malaysia memang sangat prihatin. Naluri kita untuk membantu bila melihat orang kesusahan tu memang ada dalam diri.

Tapi ingat, kebanyakan orang di India mengambil kesempatan terhadap kanak-kanak dan wanita untuk meminta sedekah dan meraih simpati.

Wang yang diberi kepada mereka belum tentu untuk kegunaan mereka sendiri. Ia mungkin menyumbang terhadap organizasi jenayah sama seperti dalam filem slumdog millionaire.

16. Jika nak derma juga, berikan makanan

Sekiranya anda sangat bermurah hati untuk membantu golongan miskin di India, lebih elok anda bagi makanan je golongan ni. Tetapi kebanyakan mereka tak terima makanan. Pernah saya bagi Rs50 tetapi ada yang meminta lebih.

17. NGO di India

Sebenarnya di India banyak badan-badan kebajikan yang membantu golongan miskin di India. Kalau anda mempunyai kesempatan masa, boleh la join mereka.

18. Kesesakan jalan raya

India mempunyai populasi ke 2 tertinggi selepas China. Kepadatan penduduk di bandar-bandar besar menyumbang pelbagai masalah. Jalan raya sangat sesak dengan kereta, teksi, beca dan orang berjalan.

Peraturan lampu isyarat macam tak berfungsi dan kebanyakan pemandu di India sangatlah tidak beretika.

Kalau anda rasa kesesakan di Bukit Bintang sudah sangat teruk di Malaysia, di Delhi itu adalah perkara biasa dan di mana-mana keadaan sama sahaja dan kadang kala lebih teruk.

19. Kesesakan di stesen keretapi

Train

Bukan sahaja di jalan raya, di stesen keretapi kesesakan sangat jelas. Orang ramai tidur beramai-ramai di platform kereta api dn berpusu-pusu untuk naik kereta api.

Tipsnya ‘go with the flow’ dan jangan menentang arus. Tarik nafas dan turut serta untuk masuk ke sesuatu terutama di dalam kereta api.

20. Jangan berikan giliran beratur anda

Sekiranya anda beratur untuk membeli atau mendapatkan sesuatu, jangan sesekali bermurah hati bagi giliran anda. Di sini tiada unsur belas kasihan.

Anda akan jumpa beberapa orang yang akan memotong barisan. Bukan seorang tetapi ramai dan inilah budaya mereka. Ini tempat mereka dan tak perlu nak marah sebab mentaliti mereka dah macam tu.

21. Bunyi bising

India sangat bising dengan bunyi kenderaan dan hon kenderaan. Budaya memandu mereka adalah sebelah tangan pegang steering sebelah lagi tekan hon. Bunyi ini berpanjangan sampai lewat malam.

Sekiranya anda inginkan keamanan ketika tidur, jangan menginap di lokasi yang padat seperti area main bazaar pahargaj berdekatan New Delhi Railway station. Bagi kami lokasi ini sangat strategik sebab stesen dekat dan hotel murah dan berkualiti di sini.

22. Masalah kebersihan

Kebersihan sangat mengecewakan di India. Semua benda yang boleh di pegang seperti tombol pintu, suis lampu, dinding atau apa-apa pun sangat meragukan. Belum lagi lantai.

Buat pengetahuan, di India mereka tak buka kasut walaupun di dalam bilik hotel. Jadi jangan la yakin lantai yang dipijak tu bebas daripada ‘unsur-unsur’ yang tidak bersih.

23. Sangat berdebu

India sangat berdebu dan berjerebu. Kita tak tau apa yang da bercampur dengan debu tu. So berwaspada dengan apa yang kita hidu, bau dan pegang.

24. Sentiasa membawa tisu basah

Gunalah wet tissue atau sanitizer sebelum nak pegang apa-apa atau letak apa-apa. kebanyakan restoran menyediakan sabun untuk cuci, tetapi ada yang takda. Standby je.

25. Jangan lupa bawa pemotong kuku bila travel ke India

Anda akan melihat kehitaman kuku anda umpama orang kerja bengkel kereta. Basuh la tangan beribu kali sebelum dan selepas makan. Alhamdulillah selama kami di India, perut kami tak pernah buat hal.

26. Bukan semua air mineral kat India dipercayai bersih

Jenama yang kami percaya adalah Bisleri dan aquafina.

27. Kekotoran di India adalah perkara biasa

Sampah, najis manusia, air kencing, najis haiwan, longkang bocor adalah pemandangan biasa di India terutama di Bandar New Delhi.

28. Buang sampah merata-rata adalah perkara biasa bagi mereka di sini

Tak kira la golongan cerdik pandai atau pun golongan bawahan. Pengalaman kami melihat pasangan (nampak macam terpelajar) membuang tray makanan keluar tingkap kereta api sangat tak disangka. No wonder la India sangat kotor. Mentaliti masyarakat mereka memang sukar diubah.

29. Sediakan minda anda sebelum datang ke India

India sangat padat dengan penduduk dan anda perlu menerima pemandangan sampah dan najis berada di mana-mana.

Walaupun bandar yang paling bersih kami kunjungi seperti Chandigarh dan Shimla (bandar yang bersih berbanding bandar lain) tetapi masih lagi tidak mencapai tahap bersih seperti di Kuala Lumpur.

30. Bawalah amalan baik dari Malaysia, simpan dan kumpul sampah anda dan buang di tong sampah

Shimla

Jangan menyumbang kepada kekotoran negara itu lagi, mungkin ada orang di sana terlihat dan boleh mengikut amalan tersebut.

Walaupun India bukan destinasi utama golongan traveller dan backpackers, tetapi India sangat unik dan sangat menakjubkan. Pelbagai pengalaman boleh dirasai dan setiap hari banyak dugaan baru boleh dialami.

India adalah destinasi paling “win” bagi saya dan rakan-rakan dan banyak lagi tempat yang bakal kami diterokai di India. Jangan stress and enjoy your journey.

BACA INI JUGA: Google Destinations Dilancar Sebagai Panduan Percutian Anda!

Sumber: thevocket

1 comments so far

Banyak persamaan cerita kat atas ni dengan cerita kawan India Mrs.A yang pernah posting di India.

Kau tengok SRK dengan Kajol jer... memanglah kau kata best katanya muaahhhaaaa...

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon