Khamis, Januari 19, 2017

Bahaya Jeli Kristal Kepada Kanak-kanak Boleh Membawa Maut!


Loading...

Mesti ramai antara kita, terutamanya ibu bapa yang tahu kristal hiasan seperti gambar yang tertera dibawah ni kan.

crystal ball

Bebola lembut berwarna biru dan ada banyak warna sebenarnya. Kristal ni perlu direndam dalam air dan kemudiannya akan mengembang.

Sangat sesuai untuk hiasan moden terutama disamping kanak-kanak pun suka menjadikannya sebagai permainan.

Malangnya, bebola jeli kristal ni sebenarnya boleh membawa maut, terutamanya untuk kanak-kanak jika termakan.

Tindakan Dikenakan Jika Menjual Jeli Kristal

Mereka yang didapati masih menjual bebola kristal, Seven Colour Crystal Ball (SCCB), sejenis bahan yang berbahaya sekiranya tertelan terutamanya kanak-kanak, boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Perlindungan Pengguna 1999.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Melaka, Jaiya Abu berkata di bawah akta itu mereka yang didapati bersalah boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau penjara tiga tahun, atau kedua-duanya sekali.

Beliau berkata KPDNKK Melaka sentiasa menjalankan pemantauan terhadap larangan penjualan barangan itu dan telah menyita 1,745 unit SCCB bernilai RM1,220 dalam operasi di 30 premis antara 11 Jan lepas hingga Januari 2017.

“Ia (operasi itu) menghasilkan tindakan empat kes iaitu dua kes peringkat pemborong dan dua kes lagi peringkat peruncit.

"Siasatan mendapati SCCB yang diimport dan dijual itu dikategorikan sebagai ‘kit pertumbuhan biji benih’.

“Barangan yang turut dikenali sebagai jeli kristal itu digunakan untuk membantu pertumbuhan pokok atau sebagai hiasan dalam pasu,” katanya.

Justeru katanya pengilang, pengimport, pengedar dan peruncit hendaklah menghentikan sebarang jualan, pembekalan, pengimportan dan pengilangan, membuat penarikan balik dan melupuskan barangan berkenaan secara selamat.

Insiden kanak-kanak tertelan SCCB yang dilarang jualannya oleh kerajaan sejak Ogos 2011 telah menjadi viral di media sosial. -bernama

Kanak-kanak bengkak usus tertelan jeli kristal

Ica

“Saya kongsikan supaya semua orang tahu dan kalau boleh haramkan terus permainan itu,” kata ibu kepada lima anak, Nurul Atiqa Abu Rahim.

Dia berkongsi mengenai anak bongsunya, Nuur Aerissa Lily Dhia Nasri Nor Zakhwan, 10 bulan, yang terpaksa dibedah selepas tertelan jeli kristal yang digunakan sebagai peluru pistol mainan.

“Saya banyak terima mesej mengucapkan berterima kasih selepas mereka juga periksa rumah dan buang permainan itu.

“Bayi atau kanak-kanak tak tahu ia bahaya, perkara ini dah jadi pada saya, dan saya tak mahu jadi pada orang lain,” katanya ketika dihubungi.

Jeli Kristal

“Ikutkan pada hari kejadian minggu lalu (6 Januari), saya dah tak sedap hati bila nampak anak ketiga yang berusia enam tahun bermain dengan kristal itu dan memintanya buang.

“Saya tinggalkan mereka untuk solat dan kemudian nampak kristal itu tertumpah dan tak tahu rupanya anak bongsu dah tertelan,” katanya.

Nurul Atiqa berkata, Ica tiba-tiba muntah dua jam selepas dia dipercayai tertelan kristal itu iaitu pada 9 malam.

“Saya bawa ke klinik di tempat tinggal saya (Parit Raja, Batu Pahat) dan doktor kata Ica keracunan makanan dan masa tu saya memang tak tahu dia sudah tertelan kristal tu.

Jeli Kristal

“Tetapi dia tetap muntah selepas makan ubat yang diberikan doktor sebelum saya bawa dia ke klinik lain di Batu Pahat, seterusnya ke hospital swasta,” katanya lagi.

Hospital kemudian membuat imbasan X selepas Nurul Atiqa memberitahu yang dia mengesyaki Ica kemungkinan tertelan kristal itu.

“Ica kemudian dirujuk ke Hospital Sultan Ismail (HSI), Johor Bahru, sebelum dibedah selepas keputusan imbasan itu nampak ususnya membengkak.

Jeli Kristal

“Doktor keluarkan kristal itu yang sudah membesar dalam usus anak kecil saya kerana doktor kata ia bersifat menyerap cecair.

“Saya tak sanggup tengok keadaan dia yang sebelum itu muntah-muntah sehingga keluar cecair kehitaman.

"Doktor kata saya bernasib baik kerana bawa Ica ke hospital awal,” katanya yang juga peniaga. -hmetro

BACA INI JUGA: Jangan Mandikan Anak Dengan Air Sejuk Ketika Demam! - Dr. Abdul Rahim

-SENTIASAPANAS.COM

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

2 comments

sy dah haramkan anak2 main bebola kristal ni..

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon