Saturday, December 03, 2016

Jenis-jenis Baja Organik Dan Kesesuaiannya Pada Tanaman


Baja organik ialah baja yang digunakan di kebun atau ladang di mana tipikalnya terhasil melalui satu bahan dan membekalkan nutrisi yang diperlukan untuk kebun anda.

Baja Organik

Untuk mengklasifikasikan kualiti sesuatu baja organik tersebut, bahan yang digunakan adalah bahan-bahan semulajadi.

Baja organik adalah baja yang mengandungi satu atau lebih bahan organik di dalamnya. Bahan-bahan mungkin terdiri daripada haiwan atau tumbuhan atau kombinasi antara keduanya.

Baja organik atau organik fertilizer adalah baja yang dihasilkan melalui bahan berasaskan binatang, tumbuhan dan bahan mineral.

Namun, secara umum pengeluaran baja organik yang terbesar antara bahan-bahan ini ialah daripada bahan mineral seperti limestone, phosphate rock dan ammonia (dalam pengeluaran industri).

Penting diketahui bahawa definisi organik sama dan teraplikasi juga kepada makanan organik di mana elemen pengomposan fertilizer yang dihasilkan adalah bahan alami tanpa campuran komponen sintetik atau additives. Ini bermaksud, baja organik adalah 100 peratus semulajadi.

Jenis-jenis Baja Organik

Contoh-contoh dan sumber baja organik lazimnya berbeza penggunaan kerana perbezaan sumber nutrisi.

Setiap bahan mempunyai fungsi berbeza mengikut keperluan kebun dan tanaman anda. Tidak seperti baja kimia yang mungkin mempunyai baja pelbagai-guna.

Berikut ialah contoh-contoh baja organik dari sumber berlainan.

1. Sumber haiwan

Sumber tinja binatang seperti ayam, lembu, kuda, arnab dan guano (tahi kelawar). Selain itu juga bahan-bahan binatang seperti tulang, darah dan sebagainya diproses menjadi baja organik seperti darah dan tulang kambing, lembu dan ikan.

Misalnya, bloodmeal, bone meal, hides, hoofs dan tanduk adalah sumber penghasilan baja organik.

2. Sumber tumbuhan

Bahan tumbuhan yang sesuai diproses menjadi baja organik seperti kompos, baja alfalfa, baja biji-kapas, baja gluten jagung dan baja rumpai laut.

3. Sumber mineral

Sumber mineral yang kaya dengan kalsium, magnesium dan phaspate di mana boleh membantu untuk membaiki tanah serta memudahkan tumbuhan menyerap makanan.

Contohnya serbuk kapur, batu phosphate, chilean saltpeter.

Kadang-kadang peat juga digolongkan dalam kelompok sumber mineral walaupun sebenarnya tidak membekalkan nilai nutrisi kepada tumbuhan tetapi memperbaiki pengudaraan dan menyerap air pada batas.

Kesesuaian Baja Organik Pada Tanaman

Seringkali kita mengatakan bahawa membubuh satu jenis baja organik sudah memadai untuk tanaman. Pendapat ini silap sama sekali.

Setiap baja organik berbeza kandungan nutrisi untuk tanaman kerana bahan yang digunakan untuk membuat baja organik tidak semua mempunyai nilai nutrisi atau hanya sedikit sahaja jumlahnya.

Oleh yang demikian, penanam hendaklah tahu kandungan nutrisi pada setiap jenis baja organik.

Berikut adalah contoh baja organik dan fungsi pada tanaman.

1. Tinja haiwan

Tinja haiwan kaya dengan kandungan nitrogen. Nitrogen adalah bertujuan untuk tumbuhbesaran tanaman di mana membantu kesuburan pada batang dan daun.

Oleh itu, selepas dua minggu anak benih pokok ditanam bubuh kompos tinja binatang bagi membantu pertumbuhan pada batang dan daun.

Lazimnya, sayuran berdaun memerlukan nitrogen yang banyak.

Contoh tinja haiwan ialah tinja kambing, tinja lembu, tinja arnab dan tinja kelawar (guano). Selain itu, blood meal juga tinggi kandungan nitrogen untuk pertumbuhan tanaman dengan baik.

2. Bone meal

Dihasilkan dari tulang haiwan yang kaya dengan phosphorus di mana berfungsi menguatkan akar dan bunga. Membekalkan kalsium dan sedikit nitrogen.

Untuk bunga dan buah pada tanaman bubuh baja ini untuk pengeluaran hasil buah yang baik.

Kebaikan Baja Organik Kepada Batas Dan Tanaman

1. Membaikpulih tanah kepada tanah yang kaya humus untuk tanaman.

2. Kelembapan tanah dan melambatkan kekeringan pada tanah.

3. Sumber nutrient yang tinggi kepada tanaman.

4. Memberi lebih pengudaraan dan saliran yang baik kepada tanah.

5. Penambahan mikroorganisma yang baik dalam batas membolehkan ia menguraikan komponen baja organik seterusnya menghasilkan nutrisi kepada tanaman.

6. Struktur tanah lebih gembur dan peroi dengan kehadiran kompos.

7. Mesra alam tanpa pencemaran.

Menggunakan baja organik pada tanaman adalah satu tindakan yang bijak. Pastikan kita mengikut peraturan penggunaan seperti mana pada label pembungkus.

Baja organik bukan sahaja penguaran tanaman organik tetapi ia tidak mencemarkan alam sekitar.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

Sumber: Tanomkinotuan

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon