Khamis, November 24, 2016

Pengganas Buddha Terus Membunuh Umat Islam Rohingya, Kenapa Dunia Membisu?!

Suasana di Arakan dilaporkan semakin getir apabila tentera Myanmar semakin menggila dan meracau terutama di daerah Maungdaw dan merebak hingga keseluruhan Arakan.

Pengganas+Buddha

Difahamkan ribuan tentera Myanmar telah dikerah bagi meneruskan ‘genocide halal’ Asia Tenggara.

‘Genocide Halal’ atau pembunuhan beramai-ramai demi penghapusan etnik ini kita katakan 'halal' apabila tidak ada sebuah Negara atau pertubuhan pun bangun dan bertindak menghalang di atas sifat tidak bertamadun tentera Myanmar ini.

Seolah-olah darah umat Islam Rohingya itu seperti darah seekor nyamuk yang tiada nilainya disisi manusia antarabangsa.

Masakan dunia tidak sedar ‘genocide halal’ ini, sedangkan serangan roket, mortar dan helikopter secara terang-terangan dilakukan oleh tentera Myanmar tanpa sebarang alasan.

Bukti bergambar serta pengakuan mangsa telah viral keseluruh dunia.

"Mana mata hati Negara-nagara dunia, masih butakah dunia hari ini?"

Dimanakah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)? Dimanakah OIC? Dimanakah ASEAN? Dimanakah pemenang Nobel Keamanan Dunia, Aung San Suu Kyi yang benjanji semasa berucap dalam persidangan PBB ke-71 sebagai Ketua Negara untuk lebih menegakkan hak asasi manusia di negara yang dipimpinya dalam masalah Muslim Rohingya di Myanmar?

Sangat–sangat mendukacitakan apabila isu Rohingya dilihat sebagai masalah dalaman Myanmar sedangkan PBB terutamanya Amerika Syarikat sering mewar-warkan isu keamanan dan memerangi keganasan dunia tetapi buta dalam isu Rohingya kerana menjaga kepentingan ketenteraannya di Myanmar.

Dimanakah OIC, adakah Negara-negara Islam juga buta hati terhadap isu Rohingya. Adakah Negara–negara Islam menjadi dayus terhadap kerajaan Myanmar yang merogol wanita wanita dan anak –anak gadis Muslim oleh regim tentera Myanmar?

Dimanakah komuniti ASEAN sebagai Negara jiran bersama dan negara segugus di Asia Tenggara?

Dimanakah nilai diplomatik dan kejiranan apabila berlaku kekejaman di sebelah rumah?

Pengganas Buddha

Adakah ASEAN juga mengamalkan peribahasa ‘jangan jaga tepi kain orang’ walaupun yang ditumpah darah adalah darah daging seakidah kita?

Kerajaan Malaysia dan OIC sepatutnya segera menyatakan pendirian mengenai pembunuhan umat Islam oleh regim tentera Myanmar serta bertindak seperti ‘anak jantan’ untuk menggerakkan inisiatif dari pihak ASEAN dalam menegur, memberi amaran serta bertindak tegas kepada regim tentera Myanmar.

PBB sewajarnya menghantar pasukan pengaman tentera ke Arakan sebelum Arakan menjadi padang jarak padang terkukur.

Segala bentuk kerjasama dengan Myanmar wajar di gantung seperti penerbangan Air Asia ke Myanmar, hubungan dagang perlu di tangguh dan pengambilan pekerja Myanmar ke Malaysia perlu di bekukan selagi mana isu ‘genocide halal’ di Arakan tidak selesai.

Kita mesti bertindak tegas jika penyembelihan umat Islam di Myanmar berterusan.Kekejaman regim tentera Myanmar menzalimi umat Islam Rohingya di Myanmar mesti dihentikan.

Adakah kita rela melihat 'Bosnia Kedua' berlaku di bumi ASEAN?

*Penulis adalah Datuk Mahfuz Omar adalah Ahli Parlimen Pokok Sena dan amat bersimpati terhadap nasib yang menimpa rakyat etnik Rohingya Myanmar di Arakan. -AA

Imej Satelit Dedah Kemusnahan 1,200 Rumah Penduduk Rohingya

Rumah+Dibakar
Rumah+Dibakar
Rumah+Dibakar

Tidak cukup dengan membakar kanak-kanak dan wanita hidup-hidup, kini lebih dari 1,200 rumah penduduk Muslim di wilayah utara Myanmar, Rohignya dimusnahkan.

Menurut laporan dari Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia (HRW), imej yang diambil dari satelit menunjukkan kemusnahan kawasan akibat dari operasi tentera Myanmar.

Sebelum ini imej dari satelit yang diambil pada 13 November mendapati sebanyak 430 bangunan di tiga perkampungan Rohingya turut dimusnahkan. Perkara ini membangkitkan kebimbangan kepada etnik minoriti tersebut.

Pengarah HRW Asia, Brad Adams berkata, gambar-gambar itu memaparkan kemusnahan yang lebih meluas berbanding sangkaan sebelum ini.

Sekurang-kurangnya, lebih dari 500,000 orang Islam dari Rohingya telah lari ke Bangladesh sebagai pelarian.

Manakala sebahagian saksi mengaku melihat tentera Myanmar membunuh dan memperkosa kaum wanita, mereka mengambarkan apa yang berlaku sebagai ‘Neraka Dunia’. -Thevocket

BACA INI JUGA: Sejarah Penghapusan Etnik Rohingya

-SENTIASAPANAS.COM

Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon