Sabtu, Ogos 13, 2016

Penyakit Misteri Liang Roma Badan Ditumbuhi Kuku!


Seorang bekas pelajar perundangan dari Universiti of Memphis, Amerika Syarikat, Shayna Isom telah didapati menghidap sejenis penyakit pelik apabila mengalami pertumbuhan kuku yang berlebihan.

Shanyna Isom

Ia diklasifikasikan sebagai penyakit berprofil tinggi selepas seluruh liang roma pada badannya ditumbuhi kuku-kuku kecil.

Dimana ada rambut disitu tumbuhnya kuku. Itulah masalah dialami Shanyna Isom, gadis berkulit hitam berusia 28 tahun ini.

Tubuhnya yang dipenuhi kuku-kuku kecil menyukarkan dia untuk bergerak dan melakukan kerja-kerja harian.

Malah, dia terpaksa memakai rambut palsu untuk menutup kepalanya yang botak dan dipenuhi kuku-kuku halus.

Semuanya bermula pada September 2009 apabila Shanyna diserang asma. Doktor yang merawatnya telah memberikan sejenis ubat penahan sakit steroid.

Selepas beberapa jam mengambil ubat tersebut, Shanyna merasakan ada sesuatu yang pelik telah berlaku.

Seluruh badannya berasa amat gatal dan pedih. Manakala keseluruhan kakinya pula dipenuhi benjol-benjol hitam seperti bengkak.

Dia menjadi agak bingung kerana situasi tersebut tidak pernah dialami olehnya sebelum ini.

Persoalan yang timbul dalam kepalanya ketika itu ialah, adakah simptom berkenaan berlaku disebabkan alahan ubat ataupun dia sememangnya mengalami masalah itu secara semula jadi.

Shayna kemudian kembali ke hospital untuk mendapatkan penjelasan pakar perubatan. Doktor bagaimanapun mengatakan bahawa dia alah pada steroid tersebut dan memberikan ubat lain bagi mengatasi masalah kegatalan yang dialami Shayna.

Namun, ia hanya bertahan untuk tempoh satu hari sahaja dan bila masalah kegatalan itu kembali semula, ia merebak dengan lebih teruk.

Shanyna Isom

Bagi mengelakkan perkara tidak diingini berlaku, Shayna kemudian merujuk masalah tersebut kepada pakar kulit di Hospital Johns Hopkins di Baltimore, Amerika Syarikat.

Di hospital tersebut, gadis ini menjalani ujian bagi mengenal pasti penyakit yang dialami. Namun, semua keputusannya negatif. Pada waktu itu dia merasa agak kecewa dan menganggap masalah tersebut akan kekal begitu selamanya.

Bagaimanapun, Shayna masih tidak berputus asa dan secara konsisten terus mendapatkan rawatan susulan di atas katil sahaja tanpa mampu berbuat apa-apa lagi.

Sehinggalah pada tahun 2011, doktor yang merawatnya telah menemui cara mengawal penyakit tersebut daripada terus merebak. Namun, pakar perubatan masih gagal menemui penawar.

Setelah lebih setahun merawat penyakit tersebut, mereka mendapati kuku yang tumbuh di seluruh liang roma ini berlaku susulan sel-sel kulit tumbuh sehingga 12 kali ganda daripada pertumbuhan kulit normal.

Seseorang yang menghidap penyakit ini akan mengalami keguguran bulu roma dan digantikan dengan pertumbuhan kuku-kuku kecil di seluruh badan termasuk pada bahagian kepala.

Pelbagai usaha mencari penawar penyakit ini telah dilakukan namun ia masih menemui jalan buntu.

Setelah bertungkus-lumus membuat kajian dan penyelidikan berkaitan penyakit yang dialami Shayna, doktor-doktor pakar hanya mengklasifikasikannya sebagai penyakit misteri kerana tiada penawar.

Setakat ini, rekod perubatan menunjukkan penyakit tersebut tidak pernah berlaku dimana-mana pun dan berkemungkinan hanya Shayna sahaja di dunia ini yang pernah mengalaminya.

Shanyna Isom

Kini Shayna banyak bergantung kepada rakan-rakan dan ahli keluarganya untuk bergerak dan menguruskan diri.

Ada kalanya dia mampu untuk berjalan sendiri secara perlahan-lahan dengan bantuan tongkat, tetapi aktiviti itu tidak mampu dilakukan secara berterusan.

Penyakit seperti ini memerlukan kos perubatan yang amat tinggi. Insuran pula hanya menanggung lima daripada tujuh ubat yang diperlukan oleh gadis malang ini.

Secara tidak langsung, Shayna dan keluarganya mengalami masalah hutang yang tinggi apabila kos rawatan yang belum dibayar telah mencecah sehingga USD$250,000!

BACA INI JUGA: Wajah Bertukar Hodoh Selepas Bunuh 3 Ekor Ular Hitam

-SENTIASAPANAS.COM

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon