Tuesday, August 30, 2016

Aliran Wahabi Bukan Ajaran Sesat?


Fahaman Wahabi bukan dalam kategori ajaran sesat kerana ia adalah sebahagian daripada tradisi ahli Sunnah Wal Jamaah, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Asyraf Wajdi

"Persoalan yang diajukan kepada saya adalah sama ada fahaman Wahabi adalah dalam kategori yang sama seperti seperti Syiah dan ajaran sesat lain.

"Dan jawapan saya adalah tidak, fahaman Wahabi bukan dalam kategori yang sama seperti Al Arqam dan ajaran sesat yang lain kerana ia adalah sebahagian daripada tradisi Sunni," jelasnya dalam satu temu bual dengan The Star.

Beliau bagaimanapun bersetuju dengan pandangan Majlis Fatwa Kebangsaan iaitu walaupun fahaman Wahabi tidak haram, ia tidak serasi dengan budaya dan tradisi di Malaysia.

"Maulud Nabi, mengadakan tahlil, membaca doa di kubur, semua ini adalah amalan amat berakar umbi dalam budaya dan tradisi Islam.

"Kamu tidak harus menentang sesuatu yang berakar umbi dalam tradisi kita apabila ia tidak mengganggu akidah," katanya.

Pengikut Wahabi atau salafi percaya ibadat mereka adalah tulen dan merupakan ajaran sebenar dalam Islam.

Mereka menentang amalan seperti mengadakan majlis tahlil untuk orang yang meninggal dunia, membaca talqin di kubur atau membaca Yassin pada hari Jumaat dengan menganggapnya sebagai bidaah atau amalan yang ditokok tambah.

Bagaimanapun Dr Asyraf tidak bersetuju dengan pandangan mengatakan fahaman itu boleh mendorong seseorang muslim menjadi radikal atau menyertai kumpulan militan seperti Negara Islam (IS).

"IS (yang merupakan salah satu kumpulan ini) mahu membina sebuah negara Islam dengan cara yang melampau dengan mengelirukan dan memanipulas jihad dalam perjuangan mereka.

"Wahabi hanya satu sebahagian daripada keseluruhan idealogi pelampau radikal. Ia boleh menjadi sesiapa, bukan hanya fahaman Wahabi.

"Jadi, saya lebih suka mengatakan 'pelampau' dalam gerakan politik Islam daripada menyebut secara khusus atau Salafisme," katanya.

Baru-baru ini, Penolong Pengarah Antikeganasan Cawangan Khas Bukit Aman Datuk AYob Khan Mydin Pitchay berkata ramai penyokong IS yang ditangkap mempunyai buku mengenai Ibn Taimiyyah, seorang ulama pada abad ke 13 yang penting kepada pemikiran Wahabi.

Ayob berkata anggota kumpulan itu banyak merujuk pandangan ulama kontroversi itu dan melabelkan pengikut Sunnah Wal Jamaah sebagai 'sesat, syirik, murtad dan ahli neraka'.

Menjawab ini, Dr Asyraf berkata adalah tidak adil untuk merujuk ulama tertentu seperti Ibn Taimiyyah hanya kerana pemahaman teks beliau diambil di luar konteks.

Beliau mengambil contoh bukan sahaja Ibn Taimiyyah tetapi teks al-Quran juga dibaca di luar konteks berdasarkan pendekatan literalis oleh golongan pelampau.

Menurutnya, adalah bahaya sekiranya seseorang mengambil teks dan pandangan ulama dengan literal tanpa pengetahuan yang betul mengenai konteks politik dan sejarah serta hujah di sebalik tulisan-tulisan mereka.

Veteran Umno dakwa Mufti Perlis antikerajaan, sebar faham Wahabi

Datuk Mustapha Yaakub

Veteran Umno Malaysia kesal dengan sikap Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainal Abidin yang dilihatnya terus mengkritik kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Malah, setiausahanya Datuk Mustapha Yaakub berkata Asri turut menyokong gerakan antikerajaan yang didukung oleh pembangkang.

"Perlakuan mufti ini telah keterlaluan dan tidak boleh diterima lagi. Campur tangannya secara terbuka dalam politik dan pentadbiran kerajaan sudah berlebihan dan mencolok mata.

"Sebagai seorang mufti, beliau sepatutnya tahu bidang tugas dan tanggungjawabnya.

"Tidak salah dia menegur kepimpinan dengan cara berhemah sesuai dengan jawatannya. Tetapi bukan secara berterusan campur tangan sehingga melebihi batas kemuliaan institusi mufti itu," katanya dalam satu kenyataan media.

Mustapha dipercayai merujuk kenyataan Mohd Asri yang didakwa menyokong Perhimpunan #Tangkap MO1 anjuran sekumpulan mahasiswa di ibu kota.

Mufti Perlis itu di laman Facebooknya semalam menulis "Kibarkan jalur gemilang kita, bangkitlah membela amanah bernegara, tahniah mahasiswa!"

Justeru, Mustapha berkata Veteran Umno mencabar Mohd Asri supaya meletak jawatan sebagai mufti Perlis dan bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) sekiranya berminat dalam politik.

"Asri boleh memilih untuk bertanding atas tiket pembangkang yang dia suka," katanya.

Selain itu, Mustapha juga mendakwa Mohd Asri seorang 'pemimpin Wahabi' yang berusaha keras mengembangkan fahaman itu di Malaysia, malah dilindungi oleh menteri pusat untuk mempromosi 'dakyahnya'.

"Veteran Umno bimbang pengaruh Wahabi sudah mula bertapak dalam Umno dan kerajaan. Sekiranya ini tidak dibendung, maka Malaysia akan berdepan dengan masalah akidah yang boleh membawa kepada perpecahan ummah.

"Veteran juga kesal kerana menteri yang bertanggungjawab dalam hal agama tidak mampu berbuat apa-apa untuk membendung gerakan 'mewahabikan' Malaysia," katanya yang meminta kerajaan Perlis mengkaji semula pelantikan Asri sebagai mufti di negeri itu.

Beliau juga mendakwa Mufti Perlis itu kini sedang mengukur pengaruhnya di kalangan orang muda yang akan menentukan kekalahan BN dalam PRU akan datang.

"Asri akan menggunakan pengaruhnya untuk menghasut golongan muda supaya meneruskan demonstrasi sebagaimana dalam postingnya yang terbaharu menyokong demonstrasi mahasiswa di Sogo yang didokong oleh DAP.

"Asri dan gerakan Wahabinya amat berbahaya kepada negara ini. Membiarkan mereka bererti negara ini mengundang bencana," katanya.

Ayat Veteran Umno macam 'tipu tesis'

Dr Asri

Sementara itu, Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainal Abidin membidas kembali Veteran Umno Malaysia kerana mendakwanya antikerajaan dan memimpin gerakan Wahabi di Malaysia.

Menyifatkannya sebagai fitnah, Asri mempersoalkan sumber maklumat yang diambil bagi mengukuhkan dakwaan dilontarkan.

“Veteran Umno menuduh Dr MAZA anti kerajaan dan sebar Wahabi. Beliau memfitnah kononnya Dr MAZA (Asri) menyokong demonstrasi pro-DAP di Sogo.

Dr Asri

“Entah dari mana maklumat yang beliau ambil? Mungkin mahkamah boleh menentukan nanti. Ayatnya itu seperti seseorang yang pernah menipu dalam tesis,” tulisnya di Facebook.

Asri di Facebooknya menulis, "Kibarkan jalur gemilang kita, bangkitlah membela amanah bernegara, tahniah mahasiswa!"

Veteran Umno juga mendakwa Asri terlibat dalam gerakan 'mewahabikan' Malaysia, dan mahu pelantikannya sebagai mufti dikaji semula.

Sementara itu, reaksi balas Asri menyebut, semakan mendapati Mustapha mempunyai hubungan dengan Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWAJA) pimpinan pendakwah kontroversi Dr Zamihan Mat Zin.

“Apabila disemak, rupanya beliau ada hubungan dengan ASWAJA,” tambahnya.

“Marilah kita semua menjadi Ahlus Sunnah wal Jamaah yang sejati bukan yang mendakwa Ahlus Sunnah tapi buruk akhlaknya.”

BACA INI JUGA:

Sumber: Malaysiakini

2 comments

  1. Kecoh Dah …. Satu Dunia Dah Tahu !!
    >>> KLIK HERE !! <<<

    ReplyDelete
  2. Biarlah berserdahana dan berpegang pada Al Quran dan Hadis... tak berani nak selam dalam2 sbb ilmu tak cukup di dada... wallahualam.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon