Jul 31, 2016

'Time-Out Punishment' Kaedah Yang Sangat Berkesan 'Menghukum' Anak

Sebelum ini ramai kita diluar sana memukul anak kita sendiri apabila mereka melakukan kesalahan, walaupun mereka dipukul sedikit atau rotan, percayalah selepas itu mereka akan rasa sebasalah dan menyesal kerana memukul anak kesayangan.

Time-Out Punishment

Pelbagai tips telah kami sendiri kongsikan hasil dari perkongsian orang ramai, tetapi kali ini akan 'rare' hukumannya, tanpa menyentuh anak untuk diajar apabila melakukan kesalahan, tetapi iainya amat berkesan.

Jom kita baca perkongsian dari Tuan Mohd Yazid Ismail ini.

Bashir, Dhia dan Fina kena denda tengok dinding lagi, kali ni 7 minit. Sebab bergaduh.

Dah banyak kali saya guna kaedah ni. Senang dan berkesan. Denda macam ni namanya time-out punishment.

Saya dapat rasa banyak kelebihan time-out ni..

1. Senang nak laksana dan sangat berkesan.

2. Dapat bagi masa pada anak-anak untuk muhasabah. Ini boleh membina sedikit emosi kedewasaan pada mereka.

3. Ibu bapa boleh guna masa tengah time-out tu untuk bertenang.

4. Senang nak bagi tazkirah, anak-anak betul-betul dengar masa tengah denda.

5. Senang nak 'ugut' balik pada anak-anak, ugutan yang real. "Kalau Fina bergaduh lagi nanti kena mengadap dinding". Dulu ugutan tipu macam "nanti polis tangkap Fina". Ugutan tipu menyebabkan mereka jadi makin kurang percaya kat kita.

6. Perasaan anak-anak tidak terlalu terganggu dengan time-out, berbeza kalau kena pukul atau kena tengking.

7. Ibu bapa tak tidak terbeban dengan perasaan bersalah atau menyesal.

8. Hubungan anak-anak dengan ibubapa senang kembali normal macam sebelum kena denda.

9. Mudah nak tambah dos denda, kalau berulang kesalahan yang sama maka tempoh denda bertambah.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Jangan Sesekali Mahu Anak-Anak Cepat Membesar! Kenapa?

Sumber: Siakapkeli.my

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon