Jul 30, 2016

Anak-Anak Yang Berbakat Seni Takkan Kemana Dengan Sistem Pendidikan Di Malaysia

Bila membaca kenyataan bahawa nanti murid tahun 3 akan belajar basic programming, hati saya jadi sedih.

Anak berbakat

Sedih bukan sebab anak-anak kena belajar seawal usia begitu, tak!

Bagus juga, ilmu harus diterokai.

Saya jadi sedih, sebab dunia ini tidak adil.

Sebab apa?

Kenapa anak-anak kita tiada pilihan ya? Adakah pembuat dasar di Kementerian Pelajaran semua bijak pandai dan ahli sains belaka?

Kenapa tidak dipandang nilai sastera, seni dan kebudayaan di situ?

Mana hak anak-anak kita seawal usia 9 tahun yang berbakat dalam bidang seni? Kena tunggu umur 12 tahun baru boleh memohon masuk sekolah seni. Itu pun sekolahnya amat-amat terhad. Saingan sengit.

Kenapa hak kanak-kanak yang berbakat begini sering dinafikan hak mereka? Tidak boleh orang dewasa berlaku adil?

Ada kanak-kanak sejak umur 3-4 tahun berbakat dalam bidang seni. Cuba tengok Youtube atau page kanak-kanak cilik yang berbakat macam anak Aziz M. Osman. Petah bercakap, sekarang sudah buat channel Youtube, ada pillow talk, ‘Kids to kids’, kita yang dewasa pun terhibur dengan kepetahan mereka.

Ada kanak-kanak usia bawah 10 tahun mampu menulis cerpen dengan baik, mampu menggarap puisi dengan baik, cuba lihat nukilan mereka dalam majalah kanak-kanak?

Ada kanak-kanak berbakat dalam bidang seni tarian tradisi, ini anak-anak yang ibu bapa berduit akan menghantar anak-anak ke kelas-kelas persendirian yang bukan murah yurannya.

Pernah lihat kanak-kanak umur 7 tahun yang melukis kartun, komik, potret dengan sungguh cemerlang?

Pernah kalian lihat kanak-kanak seawal 7-8 tahun licik di padang bola? Handal berlari atau berenang?

Pernah tak kalian merasa kuih, kek atau masakan sedap yang dimasak kanak-kanak usia 8-9 tahun?

Anak-anak macam ini akhirnya ke mana?

Di sekolah harian, mereka ini tidak dipandang pun, paling-paling cuma diberi perhatian bila sekolah nak cari wakil pelajar ke acara seni, penulisan dan sukan.

Habis pertandingan, budak tu ke mana? Bakat menulis pergi begitu sahaja..

Cikgu mengajar BM pula terpaksa kejar silibus, tak boleh fokus pada anak murid yang hebat bakatnya.

Kalau dalam dunia perniagaan, kita memang ada kapitalis yang kerjanya mengira untung rugi dan memikirkan untung semata. Ini dunia pendidikan bhai. Nasib anak-anak kita kita.

Berilah keadilan kepada anak-anak kita seawal usia untuk mereka belajar bidang yang mereka sukai. Sama seperti kalian memaksa kanak-kanak belajar programming diusia 9 tahun?

Tidak bolehkah kanak-kanak ini diberi ruang ekspresi dalam bidang penulisan? Seni? Sukan? 20 tahun akan datang, kita mampu melahirkan mereka ini sebagai profesional dalam bidang mereka.

Beri ruang dan peluang mereka berkarya, dan berjaya, jangan peram bakat mereka, yang akhirnya mereka dipandang sepi dalam sistem pendidikan kita yang memandangkan bidang seni ini pilihan terakhir, dan tidak bemanfaat, lalu tertinggal dan tercicirlah anak-anak yang berbakat besar ini ditelan sistem pendidikan ‘ala kapitalis’ ini.

Mereka menghabiskan masa bertahun-tahun tanpa fokus kecenderungan yang khusus. Paling-paling ada kelas muzik seminggu sekali. Masuk sekolah menengah kelas muzik tidak ada dah.

Lihat ramai anak muda kita berbakat besar dalam bidang keseniaan, akhirnya bakat mereka sepusar bertayang di Youtube dan Facebook sahaja.

Pada emak bapa yang ada anak yang berbakat dalam bidang seni dan tercicir dalam pelajaran, tenang, bantu dan sokong mereka, mereka akan berjaya kalau kena gayanya.

Kalau mereka dipandang sepi di sekolah, di rumah pandanglah mereka dengan kejayaan, bukan kegagalan.

Tambahan

Sebagai penulis skrip, saya mahu berkongsi. Ramai penulis skrip kaya dan berjaya, kalau beringatlah dan kena rajin bekerja. Ada penulis senior yang saya kenali, hanya mensasarkan menulis 3 drama bersiri dan 5 telemovie setahun.

Satu drama bersiri 13 episod. 1 jam dibayar RM1,500 (paling kurang) kalau setahun dapat 3 drama bersiri 13 episod?

(RM1500 x 13episod = RM19,500)

RM19,500 x 3 drama bersiri = RM58,000.

Satu telemovie, paling kurang dia di dibayar RM5000. Kalau 5 sudah RM25,000.

RM25,000 + RM58,000 = RM83,000.

RM83,000 bahagi 12 bulan, Sebulan lebih kurang RM6,958.

Koman tak gaji RM6000 sebulan?

Kerja menulis duduk di rumah saja, gamak boring, keluar lepak mamak.

Ada seorang kawan penulis skrip masih muda, umur 26 tahun, kumpul duit beli rumah flat RM40 ribu, (cash okey) pakai kereta Honda apa tah macam sports car tu.

Ada kawan penulis boleh beli tanah harga RM120k tanpa sesen berhutang dengan bank.

Ada orang pandang?

Tak…

Orang pandang doktor, jurutera, peguam, akauntan, dan lain-lain..

BACA INI JUGA: Kisah Pelukis Termuda Yang Menjadi Jutawan

Sumber: Thevocket

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

1 comments so far

Sistem pendidikan perlu diubah, sbb bnyak sgt flaws

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon