Jun 23, 2016

Pilih Universiti Atau Matrikulasi, Keputusan Yang Bakal Mengubah Hidup Anda

Bulan Jun adalah bulan dimana rata-rata pelajar lepasan SPM mendaftarkan diri di institusi pengajian tinggi awam mahupun swasta.

Pilih Universiti Atau Matrikulasi.jpg
Gambar hiasan.

Waktu ini adalah saat yang paling kritikal bagi seseorang pelajar ingin membuat keputusan apabila mendapat tawaran lebih daripada satu tempat.

Teringat saya akan satu situasi yang berlaku kepada anak buah saya bulan lepas. Anak buah saya bernama Aslam telah berasa keliru untuk membuat pilihan dan keputusan.

Sebenarnya itu adalah perkara normal bagi seorang pelajar yang baru melepasi pengajian di peringkat menengah.

Saya juga mengalami perkara yang sama lebih kurang 12 tahun lepas. Jadi, tidak hairanlah jika ia berlaku kepada Aslam mahupun sesiapa sahaja. Oleh kerana jarak kami yang berjauhan, Aslam menghubungi saya melalui Whatsapp.

“Assalamualaikum Uncle, Aslam dapat tawaran Matrik,” tulis anak saudara saya.

Lalu saya menjawab dengan perasaan yang sangat teruja “Waalaikumussalam, Wow, Tahniah!! So macam mana? Nak pergi ke?.”

Aslam membalas, “Tak tahu la. Tengok dulu lah kot-kot dapat U. Kalau dapat kos yang OK kat U, Aslam tak nak pergi marik.”

Kemudian saya membalas ringkas, “Ok, we’ll see later, pastu kita buat keputusan.”

Setelah hampir sebulan kemudian, jawapan Univeriti dan Politeknik diumumkan. Sekali lagi Aslam whatsapp saya, “ Assalamualaikum Uncle, Aslam dapat UiTM. Kos kejuruteraan Awam.”

Saya membalas, “ Waalaikumussalam… Wahhh..Tahniah sekali lagi. Rezeki Aslam la tu. Biasanya kalau dah dapat Matrik, tak akan dapat U. Then, macam mana? Nak pilih matrik ke Uitm?.”

Saya bermonolog sendirian di dalam hati, mohon Allah bukakan hati Aslam agar pilih matrikulasi kerana dia mengikuti pengajian bidang akaun semasa di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dulu dan matrikulasi pun mendapat tawaran bidang yang sama.

Sedangkan jika Aslam pilih Uitm, dia kena belajar benda baru dan juga bukan minat dia yang sebenar.

Perbualan kami tidak berhenti disitu. Aslam mebalas lagi, “Uncle rasa yang mana terbaik? Aslam rasa nak pilih Uitm la.”

Mendengar akan pertanyaan yang seakan meminta pendapat saya, membuatkan saya gembira sekurang-kurangnya saya boleh bagi pendapat, tetapi bila baca kenyataan kedua yang menyatakan hendak pilih Uitm itu membuatkan saya sedikit kecewa.

Berpandangan 10 Tahun Ke Depan

Pertanyaan Aslam tadi saya tidak menjawab dengan satu jawapan yang berunsurkan keputusan tatapi lebih kepada nasihat.

“Macam ni la Aslam, uncle tak nak paksa Aslam pilih matrik mahupun uitm. Sebab kedua-dua ada pro and cons.

Tetapi uncle nak Aslam renung balik diri sendiri, fikir untuk 10 tahun akan datang. Keputusan yang Aslam bakal buat akan menentukan masa depan Aslam sendiri. Bagi pendapat uncle, kita pilihlah apa yang kita minat.

Jangan pilih disebabkan ikut kawan mahupun title IPT itu. Uncle faham sebab uncle dulu pernah mengalami benda yang sama.

Susah untuk membuat keputusan sebab perkara pertama yang uncle set dalam otak adalah nak masuk ‘Universiti’ bukan nak belajar apa yang minat. Dulu Uncle dapat tawaran accounting dan engineering.

Mulanya uncle pilih accounting walaupun uncle tak minat langsung tapi sebab ikut kawan dan sebab nak masuk ‘Universiti’ uncle ketepikan minat dalam kejuruteraan.

Sekolah dulu uncle ambil bidang kejuruteraan. Tapi disebabkan tawaran kejuruteraan itu daripada Japan-Malaysia Technical Institute (JMTI), yang mana taka ada title universiti kat depan, uncle buat keputusan nak masuk uitm.

Tapi nasib baiklah masa tu, Ayah Long bagi nasihat. Akhirnya uncle pilih kejuruteraan bidang yang uncle minat dan selari dengan bidang masa uncle sekolah menengah dulu.”

Perbualan kami secara tidak langsung mengembalikan kembali memori saya sewaktu mula-mula hendak menapak ke menara gading dulu.

Dengan nasihat arwah abang long saya, akhirnya saya membuat keputusan yang betul dan sekarang saya telah menjadi Pensyarah dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal.

Perbualan kami sangat panjang. Saya meminta Aslam supaya fikir baik-baik, buat solat sunat istikharah agar Allah tunjukkan yang terbaik untuk dia membuat pilihan.

Selepas beberapa hari daripada perbualan kami, Aslam menghubungi saya untuk menyatakan dia telah pilih matrikulasi.

Saya panjatkan kesyukuran kepada Allah swt kerana saya rasa Aslam telah membuat keputusan yang terbaik tanpa paksaan mana-mana pihak.

Bagi saya pilihan samaada matrikulasi mahupun universiti itu adalah tidak salah, tetapi yang menjadi kesalahan adalah matlamat dan tujuan kita.

Kita kena pastikan pemilihan sesuatu tempat pengajian itu berdasarkan minat kita dan bukannya berdasarkan kawan atau title ‘universiti’ itu sendiri.

Tidak dinafikan sangat berat untuk membuat sesuatu keputusan baik kecil apatah lagi susuatu yang besar.

Walau bagaimanapun, sebagai umat islam kita seharusnya memohon dengan pencipta kita yakni Allah SWT untuk membuka pintu hati kita dan diberikan hidayah supaya senang dan jelas untuk membuat keputusan.

Sesungguhnya kita hanya merancang, namun Allah yang menentukan.

BACA INI JUGA: Kelayakan Akademik Penting Tapi Bukan Penentu Kecemerlangan Kerjaya

Sumber: Thevocket

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon