Monday, June 16, 2014

Pegawai JAKIM Enggan Jamah Hidangan Coklat Cadbury!

Loading...

Satu program memakan coklat Cadbury dilaporkan telah diadakan hari ini dianjurkan oleh penggiat media sosial dan blogger di Wisma Nusantara, di Kuala Lumpur

Cadbury-Babi-JAKIM

Difahamkan pada program itu, coklat berkenaan hanya dijamah oleh para blogger tetapi pegawai dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang turut hadir enggan menjamahnya.

Menurut laporan Astro Awani, sebab mengapa wakil Jakim enggan menjamah coklat berkenaan tidak diketahui.

Sebelum ini, pada 3 Jun lepas seorang pegawai Jakim pernah mmebuat kenyataan sedia memakan coklat berkenaan pada bila-bila masa bagi membuktikan kebenaran pensijilan halal yang diberikan oleh badan itu di negara ini.

Program itu diberi nama “Sijil Halal Malaysia Dan Kontroversi Cadbury: Satu Perspektif”.

Menurut penganjur program berkenaan, rogram itu antara lain bertujuan mempertahankan kenyataan halal yang dikeluarkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Cadbury Malaysia berhubung isu DNA babi (porcine) dalam coklat yang dibangkitkan beberapa pihak, kebelakangan ini.

Selain itu, penggiat media sosial menggesa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) agar tampil memberi kenyataan mengapa keputusan ujian DNA babi ke atas dua produk coklat Cadbury iaitu Cadbury Dairy Milk Roast Almond dan Hazelnut dibiarkan utuk tempoh tiga bulan.

Isu ini terjadi selepas KKM pada mulanya mengesahkan ada DNA babi pada awal Februari, namun membiarkan perkara ini sehingga 5 Mei.

Tindakan pegawai Jakim yang tidak diketahui sebabnya itu boleh mewujudkan kekeliruan khususnya apabila ada pegawai Jakim pernah mengeluarkan kenyataan berbeza.

Kenyataan itu sebelum ini dikeluarkan oleh Pengarah Kanan Bahagian Hab Halal Jakim, Mohd Amri Abdullah yang berkata pihaknya berpegang kepada keputusan yang telah mereka keluarkan dan tidak ada masalah untuk pihaknya membuktikan kepada orang ramai bahawa coklat Cadbury adalah halal.

Sumber: Mynewshub.my

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon