Sunday, February 23, 2014

Empayar-empayar Terbesar Sepanjang Sejarah Dunia


Empayar ialah sebuah pemerintahan yang merangkumi kawasan pemerintahan sesebuah negara dan termasuk juga negara-negara yang berada di bawah takluk jajahan pemerintahantersebut.

The Great Empire

Sepanjang sejarah dunia sejak dahulukala, terdapat beberapa buah empayar yang terkenal dan berjaya dalam pemerintahannya.

Berikut adalah empayar-empayar yang paling besar dalam sejarah dunia diukur dari segi keluasan jajahan takluknya.

Empayar British
Keluasan: 33.7 Juta Kilometer Persegi

The British Empire in the 1920's
The British Empire in the 1920's.

Empayar British terdiri daripada dominion-dominion, koloni-koloni serta pelbagai lagi kawasan lain yang diperintah oleh United Kingdom yang pada asalnya bermula dengan koloni-koloni di luar negara serta kawasan-kawasan perdagangan yang ditubuhkan oleh England pada lewat kurun ke 16 dan awal kurun ke 17.

Pada masa kemuncaknya, empayar ini ialah empayar terbesar dalam sejarah dan selama lebih satu abad adalah kuasa utama di dunia.

Menjelang tahun 1922, Empayar British menguasai populasi manusia seramai 458 juta yang merupakan kira-kira suku daripada penduduk dunia secara keseluruhannya pada masa tersebut serta jajahan takluknya merangkumi kawasan seluas 33,670,000 kilometer persegi iaitu kira-kira suku daripada keluasan sebenar bumi.

Sebagai impaknya, segala jenis fahaman politik, linguistik serta budayanya tersebar luas ke kawasan jajahan takluknya. Pada zaman kemuncaknya juga pernah ada orang yang menggelarkan empayar ini sebagai 'Matahari tidak pernah terbenam di Empayar British' kerana luasnya empayar tersebut sehinggakan matahari akan sentiasa bersinar di mana-mana jajahan takluknya.

Empayar Mongol
Keluasan: 33.0 Juta Kilometer Persegi

The Mongol Empire
The Mongol Empire.

Empayar Mongol ialah empayar yang berkuasa pada kurun ke 13 dan 14 Masehi dan kawasan pemerintahannya adalah seluas dari Eropah Timur sehinggalah ke benua Asia. Malah, empayar ini adalah empayar yang mempunyai sempadan terbesar dalam sejarah dunia.

Ia mula muncul dari penyatuan puak Mongol dan Turki pada zaman moden Mongolia dan bertambah keluasannya setelah setelah mereka menjajah terutama sekali selepas Genghis Khan dilantik menjadi pemerintah pada tahun 1206.

Pada zaman kemuncaknya, empayar ini boleh diukur dari Danube di Laut Jepun sehinggalah ke Kemboja dengan keluasan 33,000,000 kilometer persegi yang merupakan kira-kira 22% daripada keluasan tanah bumi dan populasi penduduk pula ialah lebih 100 juta orang.

Ia selalu digelar sebagai 'Empayar Dunia Mongol' kerana merentasi kebanyakan Eurasia. Sebagai impak kepada penguasaan dan impak politik serta ekonomi kepada dunia purba, peperangan yang berlaku antara empayar ini dengan kuasa pemerintahan kuat lain yang berada di Afrika, Asia dan Eropah, maka peperangan ini juga dikenali sebagai perang dunia zaman silam.

Dibawah kemajuan yang dibawa oleh empayar Mongol, pelbagai teknologi baru selain komoditi dan idealogi telah tersebar ke serata Eurasia.

Empayar Rusia
Keluasan: 23.9 Juta Kilometer Persegi

Russian Empire 1866
Russian Empire.

Empayar Rusia ialah sebuah negara yang telah wujud sejak tahun 1721 sehinggalah ke Revolusi Rusia pada tahun 1917. Ia adalah pengambil alihan daripada pemerintahan Tsar di Rusia dan juga pengasas kepada Soviet Union.

Ia adalah empayar bersempadanan kedua terbesar di dunia dalam sejarah yang hanya boleh diatasi oleh Empayar Mongol serta empayar ketiga terbesar di dunia. Pada satu ketika pada tahun 1866, ia merentasi dari Eropah Timur ke Asia serta ke Utara China.

Pada awal kurun ke 19, Rusia ialah negara terbesar di dunia yang bermula dari Lautan Artik di bahagian utaranya sehinggalah ke Laut Hitam di bahagian selatannya dan dari Laut Baltik di bahagian baratnya merentasi ke Lautan Pasifik di sebelah timurnya.

Dengan penduduk di bawah jajahannya seramai 176.4 juta orang, ia menjadi populasi manusia ketiga terbesar di dunia ketika itu selepas jajahan Qing di China dan Empayar British. Ia mempersembahkan banyak pengaruh dalam ekonomi, etnik dan pelbagai pegangan agama.

Manakala ketua empayar ini pula dipegang oleh seorang maharaja yang merupakan monarki penuh terakhir yang wujud di Eropah. Menjelangnya bermulanya perang dunia pertama pada bulan Ogos 1914, Rusia adalah salah satu dari lima kuasa besar yang berada di Eropah.

Empayar Sepanyol
Keluasan: 20.0 Juta Kilometer Persegi

Spanish Empire
Spanish Empire.

Empayar Sepanyol merangkumi kawasan dan koloni yang diperintah secara terus oleh Sepanyol sama ada di Eropah, Amerika, Afrika, Asia dan Oceania. Pada zaman kemuncaknya, ia adalah salah satu empayar terbesar dalam sejarah dunia dan bersifat global yang pertama di dunia. Ia bertahan dari kurun ke 15 Masehi sehingga kurun ke 20.

Sepanyol muncul sebagai sebuah monarki yang bersatu pada tahun 1480an dengan berlakunya perkahwinan Monarki Katolik iaitu monarki bagi kerajaan Castile dan Aragon. Undang-undang antara kedua-duanya dipisahkan tetapi akhirnya polisi luar dan dalam negara berjaya disatukan.

Pada tahun 1492, mereka berjaya menakluki Semenanjung Iberian dari pemerintahan kerajaan Islam Moorish Al-Andalus dalam peperangan yang digelar 'Battle of Granada' yang membuka sumber-sumber kepada eksplorasi dan kolonisasi untuk pembinaan sebuah empayar.

Pada tahun yang sama juga, Christopher Colombus melakukan penjelajahan ke barat merentasi Lautan Atlantik yang mewujudkan hubungan kolonial antara Eropah dan Amerika. Kawasan di Hemisfera Barat kini menjadi fokus kepada Castile dan kemudiannya orang-orang Sepanyol telah menguasai kolonisasi di Amerika.

Pada zaman Age of Discovery pula, Sepanyol mula mendiami kepulauan Carribean dan tidak lama selepas itu, mula menguasai empayar dikawasan lain seperti Aztec dan Inca di tanah besar Amerika Selatan.

Kemudian, ekspedisi telah dijalankan yang membolehkan mereka menubuh sebuah empayar yang mengunjur dari Kanada pada hari ini di Amerika Utara sehinggalah ke Falklands di Amerika Selatan.

Eskpedisi navigasi dunia yang dimulakan oleh Ferdinand Magellan pada tahun 1519 telah berjaya disempurnakan oleh Juan Sebastian Elcano pada tahun 1522 dan mencapai apa yang pernah diinginkan oleh Christopher Colombus iaitu satu jalan menuju ke benua Asia dan membawa Timur Jauh ke pengetahuan pihak Sepanyol yang mana mereka kemudian telah menubuhkan koloni-koloni di Guam, Filipina dan pulau-pulau disekitarnya.

Pada zaman Siglo de Oro, Empayar Sepanyol terdiri daripada Belanda, Luxembourg, Belgium, sebahagian daripada Itali, Jerman dan Perancis, beberapa jajahan di Afrika, Asia dan juga Oceania selain kawasan-kawasan luas seperti Amerika.

Menjelang kurun ke 17, Sepanyol telah menguasai sebuah empayar yang mempunyai jajahan takluk yang sangat luas yang tidak lagi akan diulangi oleh penggantinya.

Empayar Qing
Keluasan: 14.7 Juta Kilometer Persegi

Empire of the Great Qing
Empire of the Great Qing.

Dinasti Qing yang turut dikenali sebagai Dinasti Manchu ialah dinasti terakhir yang memerintah negara China dari tahun 1644 hingga ke tahun 1912. Ia telah digantikan kemudiannya oleh Dinasti Ming dan kemudiannya menjadi Republik China. Dinasti ini telah ditubuhkan oleh puak Manchu, Aisin Gioro, iaitu apa yang dikenali sebagai China Barat Daya pada hari ini dan turut dikenali sebagai Manchuria.

Bermula pada tahun 1644, ia telah berkembang sebagai China yang sempurna serta kawasan-kawasan jajahan di sekeliling menjadikannya sebuah empayar yang dikenali sebagai Great Qing. Pasifikasi yang lengkap bagi negara China telah berjaya dilengkapkan sekitar tahun 1683 dibawah pemerintahan Maharaja Kangxi.

Ia mula-mula sekali ditubuhkan di bawah Dinasti Jin, Amaga Aisin Gurun pada tahun 1616 namun nama itu telah ditukar kepada Qing, yang bermakus 'Jelas' pada tahun 1636. Pada tahun 1644, Beijing telah dibuang oleh pihak penentang yang diketuai oleh Li Zicheng, seorang pegawai kecil kerajaan Ming yang juga ketua bagi kumpulan revolusi petani.

Maharaja terakhir dinasti Ming, Chongzhen telah membunuh diri apabila bandar itu jatuh, menandakan secara rasminya kejatuhan Dinasti Ming. Puak Manchu kemudiannya bersekutu dengan general Dinasti Ming, Wu Sangui dan mengambil alih kawalan di Beijing dan menjatuhkan pemerintahan Dinasti Shun yang hanya sekejap sahaja memegang takhta.

Semasa mereka berkuasa, Dinasti Qing telah menjadi sangat berintegrasi dengan budaya China. Dinasti ini mencapai kemuncaknya pada kurun ke 18 iaitu semasa kedua-dua buah jajahan dan penduduknya meningkat. Namun, kuasa ketenteraannya pula menjadi lemah selepas itu dan berhadapan dengan penentangan yang hebat serta kekalahan dalam perang yang menyebabkan akhirnya Dinasti Qing dinafikan pada pertengahan kurun ke 19.

Dinasti ini akhirnya dijatuhkan oleh Revolusi Xinhai apabila Maharani Dowager Longyu telah turun takhta bagi pihak maharaja terakhir iaitu Puyi, pada 12 Februari 1912.

BACA INI JUGA: Dracula, Kisah Benar Yang Cuba Disembunyikan

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon