Thursday, August 15, 2013

Tahukah Anda Asal-usul Kasnova, Gelaran Buat Lelaki Buaya Darat?


Perkataan "kasanova" sahaja sudah cukup untuk menyebabkan fobia dikalangan para wanita kerana ia melambangkan sifat lelaki yang kaki perempuan dan suka mempermainkan perasaan perempuan.

Kasanova

Tetapi tahukah anda perkataan kasanova atau dalam bahasa Inggeris "casanova" di ambil daripada nama seorang pengembara Itali iaitu Giovanni Giacomo Casanova.

Beliau dilahirkan di Venice, Itali pada tahun 1725 dan merupakan anak kepada seorang aktres bernama Zanetta Farussi, isteri kepada pelakon bernama Gaetano Giuseppe Casanova yang merupakan sepupu kepada tokoh muzik dunia, Wolfgang Amadeus Mozart.

Di dalam biografinya, beliau mengakui telah mula melakukan hubungan seks seawal usia 16 tahun. Pada usia tersebut juga beliau menerima Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang perundangan dari Universiti Padu.

Dia juga mengambil kursus dalam falsafah moral, bidang kimia dan matematik di universiti yang sama.

Pada 1740 Casanova kembali ke Venice di mana dia memulakan kerjayanya sebagai pendakwah berkaitan undang-undang di gereja. Tetapi dia tidak menghabiskan banyak masa dengan kerjayanya di gereja kerana sifat semulajadinya yang agak liar dan lebih banyak terdorong dengan aktiviti-aktiviti seksual.

Kerjayanya di gereja juga banyak terpalit dengan skandal-skandal akibat tabiat buruknya tersebut.

Selepas meninggalkan gereja, dia memasuki perkhidmatan tentera sebagai pegawai rendah tentera bagi Republik Venice.

Dia dihantar ke Constantinople (sekarang Istanbul) untuk berkhidmat. Oleh kerana dia merasa bosan dan menganggap kariernya dalam bidang ketenteraan tidak menjamin masa depannya, maka sekali lagi dia menukar karier.

Kembali ke Venice, dia menjadi seorang pemain biola dalam Teater San Samuele. Pada usia 21 tahun, dia telah menyelamatkan nyawa seorang bangsawan Venice dari keluarga Bragadin, yang mana mereka inilah yang menjadi tempatnya bergantung dan seterusnya mereka inilah yang menjadikannya sebagai salah seorang lelaki yang kaya raya.

Casanova sekali lagi meninggalkan Venice pada 1748, kali ini juga disebabkan oleh satu lagi skandal di mana dia dituduh memperkosa seorang gadis. Bagaimanapun pertuduhan ke atasnya ditarik balik dan namanya dibersihkan kembali.

Pada tahun 1756, beliau mengembara ke paris dan menjadi pemegang amanah Loteri Kebangsaan yang pertama. Kedudukannya ini menjadikannya mampu mengumpul kekayaan yang amat besar.

Bagaimanapun sebahagian dari kekayaan yang terkumpul hilang akibat kegiatan tidak bermoralnya dengan wanita-wanita yang menjadi pekerjanya. Akibatnya, dia menanggung hutang piutang yang banyak lalu dipenjarakan selama 4 hari.

Casanova juga berhasrat untuk menjadi seorang paderi Katolik. Bagaimanapun niat itu ditukar dan beliau kemudiannya mengunjungi Albrecht von Haller dan Voltaire.

Bermula 1760, dia mula mengelarkan dirinya dengan gelaran Chevalier de Seingalt (Chevalier merupakan gelaran bagi pangkat seperti panglima) dan kadang-kadang dia menggunakan gelaran Count de Farussi (Farussi merupakan nama asal ibunya) dengan niat mengelabui mata orang ramai dan mencari kedudukan dalam masyarakat.

Bagaimanapun, Pope Clement XIII akhirnya menganugerahkannya dengan anugerah pingat Éperon d'Òr. Akhirnya Casanova memperolehi gelaran Chevaliar yang diidam-idamkannya secara sah menerusi pemberian angurah dari Pope tersebut.

Pada tahun 1785, dan seterusnya dia berkhidmat sebagai pustakawan kepada Count Joseph Karl von Waldstein, seorang chamberlain (pengurus kediaman diraja) bagi Maharaja di Istana Dux, Bohemia (kini dikenali sebagai Istana Duchov, Republik Czech).

Disinilah tempatnya di mana dia memulakan usahanya menulis autobiografinya. Kehidupan diakhir-akhir penghujung usianya sangat membosankan, menyakitkan dan mengecewakan dirinya.

Semua yang bekerja di Istana Dux membenci sikap dan perangainya dan dia bukanlah merupakan seorang yang dihormati malah dibenci.

Pada 1798 akhirnya dia menghembuskan nafas yang terakhir di tempat di mana ramai manusia disekeliling membenci dirinya.

Begitulah riwayat hidup seorang lelaki yang matinya tanpa disanjung malah di benci oleh masyarakat pada zamannya.

Namun, di zaman ini namanya diabadikan sebagai gelaran untuk lelaki kaki perempuan dan suka mempermainkan perasaan perempuan.

BACA INI JUGA: 7 Sebab Mengapa Lelaki Curang

Sumber: Dihujungjari

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon