Thursday, February 21, 2013

Chupacabra Makhluk Misteri Yang Menghisap Darah


Pernah dengar cerita misteri tentang Chupacabra? Chupacabra adalah makhluk misteri yang bermaksud "the goat-sucker" dalam Bahasa Sepanyol atau pun dengan lebih ringkas lagi, "si penghisap darah kambing".

Chupacabra Myth

Binatang misteri ini yang pertama kali dilihat muncul di Puerto Rico dan merebak ke tempat lain di Amerika dan negara-negara Latin dikatakan makhluk jadian yang akan menghisap darah binatang-binatang ternakan, terutamanya kambing.

Chupacabra dikatakan akan menyerang binatang ternakan dan menghisap darah dengan hanya menggunakan dua gigi taringnya yang sangat kuat.

Semua darah binatang tersebut akan disedut sehingga tiada langsung darah yang akan tinggal dalam badan binatang tersebut.

Melalui pertembungan dengan manusia, saksi memberitahu mereka melihat Chupacabra adalah seekor binatang besar seperti beruang, dengan badan berbulu dan juga bertaring yang menakutkan.

Matanya yang merah menyala akan jelas kelihatan pada waktu malam. Tambah mengerikan dengan bunyi mendengus yang dihasilkan adalah seperti binatang buas.

Pendek kata, Chupacabra adalah binatang mitos yang sangat dahsyat!

Namun, pada akhir Oktober 2010, seorang saintis daripada University of Michigan, Barry O'Connor telah membuat satu penemuan baru.

Dalam penemuannya, Chupacabra bukanlah seekor binatang misteri pun.

Binatang yang disangka oleh orang ramai sebagai Chupacabra yang aneh adalah koyote (anjing liar) yang dijangkiti parasit kurap bernama Sarcoptes scabiei.

Real Chupacabra

Simptom yang jelas kelihatan bagi koyote yang dijangkiti ini adalah, binatang tersebut akan kehilangan bulu yang kritikal, menipiskan kulit koyote tersebut dan juga menghasilkan bau yang kurang menyenangkan.

Kenapa koyote berkurap tersebut menyerang binatang ternakan?

Ini adalah disebabkan oleh koyote tersebut kurang bertenaga dan lemah disebabkan oleh parasit kurap tersebut.

Jadi, mangsa yang paling senang untuk diserang sebagai makanan adalah binatang ternakan, berbanding rusa liar yang perlu diburu.

Kita tengok rupa Chupacabra yang sebenarnya adalah koyote berkurap yang kronik!

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon