Tuesday, October 09, 2012

'Bungee Jumping' Paling Ekstrem Didunia


Land Diving (Nagol atau N'gol) adalah upacara khas puak yang kelihatan seperti bungee jumping yang dilakukan oleh orang-orang yang bahagian selatan Pentakosta Island, Vanuatu.

Land Diving

Lelaki lompat dari menara kayu di sekitar 20 hingga 30 meter (66 hingga 98 kaki) tinggi, dengan dua anggur pokok dibalut di sekeliling pergelangan kaki.

Land Diving

Land Diving dilakukan tanpa sebarang peralatan keselamatan. Objektif land diving atau sekurang-kurangnya satu keperluanland diving adalah bahawa dia mesti memukul kepalanya di atas tanah. Tradisi telah berkembang menjadi tarikan pelancong.

Land Diving

Adalah dipercayai bahawa upacara N'gol yang bermula berabad-abad, mungkin beribu tahun lalu, apabila seorang wanita dipukul melarikan diri dari suami beliau, Tamale.

Beliau ditemui bersembunyi di pokok yang tinggi dan menyeru kepadanya bahawa jika dia datang ke bawah dia mungkin memukulnya.

Land Diving

Penduduk tempatan percaya dia memanjat pokok itu dan kerana beliau dibuat cekau akhir, dia melompat.

Dalam kesedihan pada kematian (atau kemarahan yang dia telah tertinggal itu) Tamale melompat selepas itu, tidak menyedari isterinya telah diikat anggur liana di sekitar pergelangan kaki beliau dan terselamat jatuh.

BACA INI JUGA: Budaya Ubah Suai Tubuh Paling Ekstrem Di Dunia

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon