Friday, September 29, 2023

Apa Akan Berlaku Jika Bumi Berhenti Berputar?


Bila cukup satu putaran bumi mengelilingi matahari, maka genaplah 365 hari di mana kita akan bertukar tahun. Bumi berputar di atas paksi sambil mengelilingi matahari. Sebab itu terjadi perubahan waktu dari siang ke malam.

Bumi berhenti berputar
Gambar hiasan.

Di luar permukaan bumi pula terdapat pelbagai lapisan atmosfera yang akan turut berputar bersama bumi dengan kadar kelajuan 1,689 kilometer sejam. Tetapi, pernahkah anda terfikir apa akan terjadi jika bumi berhenti berputar?

Menurut The Science Explorer, berikut ini adalah hal yang akan terjadi:

1. Atmosfera terganggu

Pergerakan atmosfera adalah seiring dengan putaran bumi. Tapi bila putaran bumi mula perlahan, setiap lapisan atmosfera akan turut perlahan mengikut kadar yang berbeza dan akan membentuk geseran.

Kalau ini berlaku, hanya akan ada empat titik di pertengahan latitud yang manusia boleh huni.

2. Banjir besar

Sekiranya pergerakan bumi beransur perlahan, air daripada laut akan bergerak ke kutub. Bila bumi berhenti berputar sepenuhnya, air laut akan membanjiri kebanyakan kawasan di bumi dan meninggalkan satu pulau di tengah bumi.

3. Enam bulan siang, enam bulan malam

Perubahan siang dan malam berlaku kerana bumi berputar pada paksinya, sambil mengelilingi matahari. Bila bumi berhenti berputar, perubahan siang ke malam akan mengambil masa enam bulan.

Bayangkan hidup dalam keadaan siang atau malam selama enam bulan. Suhu di waktu siang akan mencecah hingga 57 darjah Celcius, manakala di waktu malam pula -19 darjah Celcius.

4. Gempa bumi di tempat tak sepatutnya

Bumi terdiri daripada tiga lapisan iaitu pusat, mantel dan kerak. Geseran ini akan menyebabkan terjadinya gempa bumi, malah di tempat-tempat yang tak pernah terjadi gempa sebelumnya.

Letusan gunung berapi juga akan berlaku. Gangguan geologi ini akan terus berlaku sehingga bumi berhenti berputar sepenuhnya.

5. Bulan

Dalam putaran biasa seperti sekarang ini, bumi bergerak lebih laju daripada bulan. Maka bulan akan bergerak menjauhi bumi. Bila bumi berhenti berputar, bulan akan bergerak sebaliknya.

Bulan akan terus mendekati bumi hingga keduanya berlanggar atau graviti bumi memusnahkannya. Walaupun diramalkan kebanyakan manusia takkan mampu bertahan bila bumi berhenti berputar, tetapi mungkin segelintir akan selamat. Banyak haiwan akan pupus jika perkara ini terjadi, tetapi haiwan laut terutamanya di iklim sejuk mungkin akan terus hidup.

6. Cuaca

Cuaca akan sepenuhnya bergantung kepada matahari bila bumi berhenti berputar. Keadaan cuaca akan dikuasai sepenuhnya oleh matahari, menjadikan cuaca mudah dijangka. Di bahagian bumi yang cerah, akan terjadi ribut yang sangat kuat.

Kesimpulannya, putaran bumi sangat berkait rapat dengan keseimbangan persekitaran yang sangat penting untuk memastikan kesinambungan kepada semua hidupan sehingga tiba waktunya berakhir.

Semoga memberi manfaat.

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon