Tuesday, March 01, 2022

Kronologi Perang Antara Rusia Dan Ukraine


Rusia melancarkan perang berskala penuh terhadap Ukraine dengan menyasarkan bandar-bandar utama dalam serangan awal bermula lewat pagi pada 24.2.2022, dengan serangan roket dilancarkan terhadap semua pangkalan tentera di seluruh negara itu dan mendarat di bandar pelabuhan Odessa dan Mariupol di selatan.

Perang Rusia Dan Ukraine

Situasi ini adalah yang paling getir dalam sejarah 30 tahun Ukraine kerana terperangkap dalam persengketaan antara Rusia dan Amerika Syarikat serta sekutu Eropahnya.

Ukraine yang dilihat membelakangi Rusia dan menyokong perikatan Barat seperti NATO dan Kesatuan Eropah kini berhadapan dengan ujian terbesar mereka.

Perang Rusia-Ukraine bermula pada Februari 2014, terutamanya melibatkan Rusia dan tentera pro-Rusia di satu pihak dan Ukraine di pihak yang lain.

Sengketa tersebut awalnya tertumpu pada kedudukan Krimea dan bahagian-bahagian di Donbas, yang diiktiraf antarabangsa sebagai bahagian Ukraine.

Sengketa tersebut termasuk pengilhakan Rusia ke atas Crimea (2014), Perang Donbas (2014–sekarang), kejadian laut, perang siber, ketegangan politik dan peningkatan jumlah tentera Rusia berdekatan sempadan Ukraine dari tahun 2021.

Berikut adalah kronologi bagaimana Ukraine berada dalam keadaan getir seperti yang kita lihat pada hari ini.

1990-an: Kemerdekaan daripada Kesatuan Soviet

Protes anti-komunis melanda Eropah Tengah dan Timur yang bermula di Poland sehingga ke seluruh negara Kesatuan Soviet. Pada Januari 1990, lebih daripada 400,000 rakyat Ukraine berganding bahu berpegangan tangan membentuk human chain sepanjang 400 batu sambil mengibarkan bendera kuning biru yang telah diharamkan pemerintah Soviet.

Malah, pihak berkuasa Ukraine yang baru juga memanggil semula tentera mereka yang menyertai Kesatuan Soviet dan mengundi untuk menutup loji nuklear di Chernobyl yang terletak di utara negara itu.

Pada 24 Ogos 1991, parlimen Ukraine mengisytiharkan kemerdekaan mereka buat kali kedua dan meraikan tarikh itu sebagai Hari Kemerdekaan. Kesatuan Soviet dibubarkan pada 26 Disember tahun yang sama dan pada tahun 1992, Ukraine mula menjalinkan hubungan rasmi dengan NATO walaupun belum menyertai perikatan itu.

Selepas kejatuhan Kesatuan Soviet, Ukraine ditinggalkan dengan simpanan nuklear ketiga terbesar di dunia dan melalui perjanjian yang dipanggil Memorandum Budapest, Ukraine bersetuju untuk menukar semua senjata nuklear sebagai jaminan perdamaian antara tiga penandatangan bersama iaitu AS, UK dan Rusia.

Dari tahun 1994 hingga 2004, Presiden Leonid Kuchma berjaya membantu peralihan Ukraine daripada sebuah republik Soviet kepada negara kapitalis dengan menswastakan perniagaan dan menambah baik peluang ekonomi antarabangsa.

2000-an: Hubungan goyah antara Barat dan Rusia

Pilihan raya presiden untuk menggantikan Kuchma diadakan di antara Viktor Yanukovych (dipilih oleh Leonid Kuchma sendiri) dan disokong oleh Presiden Rusia Vladimir Putin, menentang pemimpin pembangkang yang popular dan pro-demokrasi iaitu Viktor Yushchenko.

Ketika penghujung kempen pilihan raya, Yushchenko tiba-tiba jatuh sakit dan disahkan oleh doktor bahawa dia telah diracun.

Victor Yanukovych memenangi pilihan raya itu walaupun dituduh melakukan penipuan. Rakyat Ukraine mengadakan bantahan secara besar-besaran yang dikenali sebagai Orange Revolution.

Setelah melakukan pengundian buat kali ketiga, Viktor Yushchenko memperolehi kemenangan dan menjadi Presiden Ukraine ketiga setelah negara itu bebas daripada Kesatuan Soviet.

Pada tahun 2008, Presiden Yushchenko dan Perdana Menteri Tymoshenko telah memohon agar Ukraine menjadi anggota pertubuhan NATO, dengan Presiden Amerika Syarikat ketika itu, George W. Bush, menyokong penyertaan Ukraine tetapi Perancis dan Jerman menolak setelah Rusia menyatakan ketidakpuasan hati dengan tindakan itu.

Pada 1 Januari 2009, syarikat gas asli milik kerajaan Rusia iaitu Gazprom, berhenti mengepam gas ke Ukraine setelah rundingan mengenai harga bahan mentah itu gagal. Bahkan, beberapa negara Eropah lain yang bergantung pada saluran paip melalui Ukraine turut terjejas berikutan krisis itu.

Krisis itu selesai setelah Perdana Menteri Tymoshenko membuat rundingan baru dengan Vladimir Putin dan gas kembali disalurkan pada 20 Januari tahun yang sama.

2014: Revolusi Maidan

Viktor Yanukovych yang kalah pada 2004 telah memenangi pilihan raya presiden pada tahun 2010 dan dilantik menjadi presiden Ukraine yang baru. Dia menyatakan bahawa Ukraine perlu menjadi 'negara berkecuali' dan bekerjasama dengan kedua-dua pihak iaitu Rusia dan Barat.

Pada tahun 2011, Yanukovych telah menyiasat bekas Perdana Menteri Tymoshenko atas tuduhan salah guna kuasa dalam rundingan krisis gas dengan Rusia.

Tymosheko didapati bersalah dan dihukum penjara selama tujuh tahun dan keputusan itu dilihat Barat sebagai penyalahgunaan kuasa oleh Yanukovych.

Pada tahun 2014, Yanukovych tidak mahu menandatangani perjanjian dengan Kesatuan Eropah dengan alasan mendapat tekanan daripada Rusia. Keputusan itu mencetuskan bantahan besar-besaran sejak Orange Revolution.

Atas arahan Yanukovych, pihak berkuasa mula menyerang penunjuk perasaan yang berhimpun di Maidan Square dan bangunan kerajaan sehingga menyebabkan lebih 100 orang terkorban. Sementara itu, Yanukovych melarikan diri ke Rusia.

Keadaan itu menyebabkan parlimen Ukraine menyingkirkan Yanukovych sebagai presiden dan menubuhkan kerajaan interim. Mereka memaklumkan akan menandatangani perjanjian Kesatuan Eropah dan membebaskan bekas Perdana Menteri Tymoshenko dari penjara.

2014: Pengilhakan Crimea dan Konflik Donbas

Rusia menganggap perubahan itu sebagai rampasan kuasa haram. Hampir serta-merta, pasukan bersenjata muncul di semenanjung Crimea yang merupakan salah satu sempadan Ukraine-Rusia. Putin pada mulanya menafikan mereka adalah tentera Rusia tetapi kemudian mengakuinya.

Setelah ditawan tentera Rusia, parlimen Crimea mengundi untuk berpisah dari Ukraine dan menyertai Rusia. Putin memuktamadkan pengilhakan Crimea dalam pengumuman pada 18 Mac 2014 kepada parlimen Rusia.

Sebagai tindak balas, AS dan sekutu di Eropah mengenakan sekatan ke atas Rusia dan tidak mengiktiraf pengilhakan Crimea. Ia adalah satu-satunya perubahan sempadan negara Eropah sejak Perang Dunia II.

Sejak itu, ketegangan antara Ukraine-Rusia semakin meningkat. Pertempuran antara tentera Rusia dan Ukraine terus berlanjutan terutamanya di wilayah Donbas. Walaupun beberapa perjanjian damai telah dibuat, ia tidak dapat menghentikan keganasan daripada berlaku.

Rusia juga berterusan menyerang Ukraine dalam beberapa siri serangan siber termasuklah ke atas grid kuasa pada 2016 dan 2017 sehingga menyebabkan blackout besar-besaran. Serangan siber dari Rusia masih berterusan sehingga hari ini.

2021: Krisis semakin meruncing

Rusia menghantar kira-kira 100,000 tentera ke sempadan Ukraine kononnya untuk latihan tentera. Presiden Volodymyr Zelensky yang dilantik pada 2019 menggesa NATO untuk menerima keahlian Ukraine sebagai ahli persatuan itu.

Walaupun Presiden AS, Joe Biden, komited menyokong Ukraine dan mengutuk serangan Rusia tetapi dia berulang kali mendakwa bahawa negara itu belum mempunyai kelayakan yang cukup untuk menyertai NATO.

Pada Disember 2021, Presiden Biden melalui panggilan telefon bersama Putin menggesa agar Rusia tidak menyerang Ukraine dan memberi amaran akan ada 'kesan' jika ia diteruskan. Sementara itu, Putin pula meminta agar NATO mengharamkan Ukraine daripada menjadi ahli jika mahu tentera Rusia berundur.

2022: Di ambang peperangan

Januari 2022: Pemimpin dan diplomat dari AS, Rusia dan negara Eropah bertemu berulang kali untuk mengelakkan krisis. Pada awal Januari, Timbalan Menteri Luar Rusia, Sergei Ryabkov, memberitahu bahawa Rusia tidak mempunyai rancangan untuk menyerang Ukraine.

Namun, ketegangan yang masih tinggi menyebabkan pihak kerajaan mengarahkan kakitangan semua kedutaan meninggalkan Ukraine pada 23 Januari. Pada keesokannya, NATO menempatkan pasukannya termasuk tentera AS seramai 8,500 orang.

Februari 2022: Presiden Perancis, Emmanuel Macron dan Chanselor Jerman, Olaf Scholz, telah mengembara ke Moscow dan Kyiv untuk berunding. Sementara itu Presiden Joe Biden menambah lagi 1,000 tentera di Romania dan 2,000 tentera di Poland.

10 Februari: Rusia dan Belarus menempatkan kira-kira 30,000 lagi tentera di sepanjang sempadan utara Ukraine bagi tujuan latihan.

11 Februari: AS dan UK menggesa rakyatnya di Ukraine untuk meninggalkan negara itu dan tidak akan menghantar sebarang bantuan menyelamat sekiranya tercetus peperangan.

24 Februari 2022: Rusia menggerakkan tentera ke dalam rantau yang dikawal puak pemisah pada 22 Februari 2022 dan peristiwa ini memuncak dengan pencerobohan penuh oleh Rusia ke atas Ukraine.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: 1

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon