Monday, May 03, 2021

AstraZeneca: Vaksin 'Kelas Kambing' Untuk Rakyat Bukan Kayangan!


AstraZeneca nasibnya tak sama seperti Pfizer. Sebanyak 280,000 dos AstraZeneca sampai ke Malaysia tidak disambut macam selebriti seperti ketika Pfizer sampai di KLIA. Ada liputan khas secara langsung di televisyen.

Vaksin

Dua menteri dan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia (KKM) hadir menyambutPfizer. Kemudian Pfizer dibawa dari lapangan terbang dengan outrider polis. Hebat layanan kepada Vaksin kelas bangsawan ini.

Manakala ketibaan AstraZeneca bukan sahaja tidak disambut oleh VIP tetapi ketibaannya di bumi Malaysia ini disangsikan.

Sekarang dunia tanpa sempadan. Berita beberapa negara di dunia menolak AstraZeneca untuk rakyat mereka dapat dibaca oleh rakyat Malaysia melalui internet.

Malangnya, inilah salah satu contoh kes dalam masyarakat Malaysia berkelas-kelas yang mengamalkan sistem dua darjat.

Dalam hal ini, saya angkat tabik hormat kepada Menteri Penyelaras Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19 (Pick), Khairy Jamaluddin yang peka terhadap kebimbangan rakyat terhadap tahap keselamatan AstraZeneca kepada penerima vaksin itu.

Kata-kata Menteri Kesihatan Dr Adham Baba bahawa kemungkinan risiko AstraZeneca adalah kecil berbanding manfaatnya tidak mudah diterima oleh rakyat.

Anak-anak Malaysia bangkit dan bangun mencabar. Mereka tidak akan benarkan ibu bapa mereka, datuk nenek mereka yang tua berumur lebih 60 tahun disuntik dengan vaksin AstraZeneca.

Akhirnya kedua-dua menteri yang bertanggungjawab dalam program vaksinasi kebangsaan iaitu Khairy dan Dr Adham terpaksa tunduk dan mengalah.

Mereka akhirnya bersetuju bahawa vaksin AstraZeneca itu tidak dimasukkan dalam program vaksinisasi kebangsaan.

Syabas kepada Khairy dan Dr Adham kerana sedia mendengar protes rakyat. Jika berdegil dan keras kepala mungkin padahnya besar dalam pilihan raya tak lama lagi yang akan tiba.

Tetapi kenyataan Khairy yang menyatakan dia tidak mahu AstraZeneca itu membazir sahaja kerana telah dibeli maka dicipta satu program yang bernama "first come, first serve".

Maksudnya kerajaan menjemput rakyat yang sanggup tampil ke depan untuk menerima vaksin AstraZeneca itu secara sukarela.

Sekali pandang agak munasabah pendekatan menteri Khairy ini, tetapi jika ditimbang-timbang dan dibuat dua kali pandang, cadangan Khairy ini semacam memperjudikan nyawa rakyat secara sukarela.

Ada persamaan seperti perjudian nyawa tembak pistol di kepala sendiri secara "Russian Roullette."

Tidakkah menteri Khairy menyedari bahawa terdapat Perkara5(1) di bawah Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak untuk hidup kepada rakyatnya? "Tiada seorang pun boleh diambil nyawanya kecuali mengikut undang-undang."

Saya menghormati sikap berjimat cermat Khairy yang tidak mahu 280,000 dos vaksin AstraZeneca itu terbuang membazir begitu sahaja. Vaksin itu dibeli dengan duit rakyat.

Mungkin dari RM5 bilion yang diambil dari tabung Kumpulan Wang Amanah Negara (KWAN) yang menjadi kontroversi.

Kerajaan sekarang sanggup membatalkan projek keretapi laju HSR dengan Singapura dan telah membayar sebanyak RM320 juta sebagai pampasan kepada republik itu.

Bayaran pampasan itu juga satu jenis pembaziran. Projek HSR tidak dapat tetapi negara rugi RM320 juta.

Tetapi, tidak ada nyawa yang jadi pertaruhan dalam kes pembatalan projek HSR itu.

Tidak sama dengan vaksin AstraZeneca ini. Negara Denmark di Eropah tetap dengan keputusannya menolak vaksin AstraZeneca untuk rakyatnya.

Akhir kalam, AstraZeneca ini benar-benar menggambarkan cerminan masyarakat berkelas di Malaysia yang masih feudal. Vaksin pun ada kelas bangsawan dan kelas marhaen.

Vaksin Pfizer adalah untuk kelas bangsawan dan AstraZeneca vaksin kelas marhaen. Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin kesamarataan kepada semua rakyatnya tidak terpakai dalam program vaksinasi melawan Covid-19.

Falsafah Charles Darwin yang mengkaji teori evolusi dengan memperkenalkan konsep "natural selection" dan "survival for the fittest" nampaknya digunapakai dalam program vaksinasi di Malaysia.

Dr Adham dengan cepat sebelum ini menyatakan vaksin AstraZeneca akan disuntik kepada golongan warga emas berumur 60 tahun ke atas.

Kenyataan menteri itu mengundang tafsiran bahawa rakyat golongan tua yang telah bersara dan tidak produktif lagi dari segi ekonomi akan disuntik dengan vaksin yang berisiko.

Tetapi menteri itu lupa, rakyat Malaysia apabila ditekan-tekan mereka akan bangkit.

Kini mereka bersuara lantang dan garang. Mereka menyatakan dengan jelas bahawa mereka akan menentang keputusan menteri kesihatan itu.

Mereka tidak mahu ibubapa, nenek dan datuk mereka yang tua itu, yang mereka sayang dan kasihi dijadikan tikus makmal atau guinea-pig untuk disuntik dengan vaksin AstraZeneca yang jelas mampu menyebabkan rakyat bawahan mati katak.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: malaysiakini

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon