Saturday, May 01, 2021

Ketua Polis Negara Mohon SPRM Siasat 'Katak'! Ahli Politik Membudayakan Rasuah


Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat unsur rasuah berhubungan perbuatan melompat parti di negara ini kerana menurutnya, dia menentang rasuah dalam PDRM, namun pemimpin politik telah membudayakan rasuah.

Rasuah

"Saya lawan rasuah dalam pasukan, tapi saya tengok rasuah merata-rata dalam politik mabuk kuasa.

"Sekejap 'katak' melompat sana, sekejap berbunyi sana, apa itu? Rasuah," katanya dalam sidang media di Bukit Aman.

Sebelum ini, sejumlah ahli Parlimen pembangkang keluar parti dan mengisytiharkan sokongan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim juga telah mengadakan pertemuan dengan Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki, setelah mendakwa ada anggota Parlimen daripada PKR yang mengaku ditawar sogokan untuk lompat parti.

Sementara itu, tambah Abdul Hamid, SPRM tidak boleh membiarkan perkara itu berleluasa umpama negara tidak mempunyai undang-undang.

"Saya minta SPRM masuk (siasat). Seolah-olah dalam negara kita tidak ada undang-undang," katanya.

Abdul Hamid turut mempersoalkan sumber diperolehi bagi seseorang ahli politik menggunakan jet peribadi. Dia bagaimanapun tidak menamakan pemimpin politik yang dimaksudkan.

"Mana dapat duit naik 'private jet'. Kita minta SPRM siasat orang-orang politik," katanya.

Untuk rekod, sidang media hari ini (30/4/2021) merupakan sidang media terakhir Abdul Hamid sebelum melepaskan jawatan sebagai ketua polis negara.

KETUA POLIS NEGARA LANTIKAN POLITIK!

Sementara itu, perbuatan Menteri Dalam Negeri, Hamzah Zainuddin yang memetik nama "Tuanku" sebagai justifikasi bagi menaikkan pangkat pegawai anggota polis pilihannya, adalah satu perbuatan biadab, sekali gus mengheret istana dalam kancah politik.

Ini kerana, jika diamati butir demi butir audio yang tular, jelas bahawa Hamzah Zainuddin telah memetik nama 'Tuanku' sebagai justifikasi untuk beliau menaikkan pangkat anggota polis yang mahu dipilihnya.

Tanpa segan silu menggunakan panggilan 'budak kita', Hamzah jelas telah berlaku biadab dengan menyalahgunakan nama 'Tuanku', sekali gus menghina dan mengheret institusi Raja Berperlembagaan untuk kepentingan politik beliau.

Ada pihak merasakan bahawa tindakan menteri dalam negeri ini telah melampaui batas.

Terdahulu, Hamzah Zainuddin mengakui bahawa suara dalam klip audio viral yang membincangkan pemilihan ketua polis baru untuk negara itu adalah miliknya.

Ahli Parlimen Larut itu memberitahu sidang media bahawa dia bersedia mengakui hakikatnya kerana dia tidak melakukan sebarang kesalahan.

"Saya percaya itu benar-benar suara saya. Dan saya tidak melakukan kesalahan. Apa kesalahan di sini?

"Satu-satunya kesalahan (dengan klip audio) adalah orang yang merakam perbualan saya dengan seseorang. Itu salah. Apa yang saya buat tidak salah," kata Hamzah.

Malangnya, pengakuan Hamzah itu penuh keangkuhan selain mengakui apa yang dilakukan adalah mengikut skop kerjanya, apatah lagi dijaja seolah-olah perlakuan salah itu direstui payung negara.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon