Sunday, July 05, 2020

Kekaguman Ilmuwan Bukan Islam Dengan Cara Nabi Muhammad Menentang Rasisme


Kematian tragis George Floyd di Amerika Syarikat menyebabkan gema di seluruh dunia, dibuktikan dengan banyak kecaman masyarakat terhadap tragedi di sebalik kematian golongan Afrika-Amerika, dengan perbezaan kaum, etnik, agama dan sebagainya sering menjadi tembok perisai golongan majoriti untuk terus menekan golongan minoriti.

Dr Craig anti rasis

Namun, perbezaan ini bukanlah hak untuk golongan majoriti membunuh atau menidakkan hak kumpulan kecil.

Seorang dai terkenal dari Indonesia, KH Abdullah Gymnastiar atau lebih dikenali sebagai Aa Gym pada awal bulan Jun 2020 yang lalu telah memuat naik video di mana seorang lelaki bukan Islam menceritakan kekagumannya terhadap cara Nabi Muhammad menangani isu perkauman.

Di dalam satu video yang dimuat naik di laman Instagram @aagym, lelaki bukan islam itu menjelaskan Nabi Muhammad SAW adalah orang pertama dalam sejarah kemanusiaan yang menyatakan dengan tegas bahawa tidak ada kaum yang berada di atas kaum yang lain.

Nabi Muhammad SAW mengajar tentang persamaan kaum dan memperjuangkan keadilan untuk semua.

Lelaki itu kemudiannya merujuk salah satu khutbah yang disampaikan oleh Nabi Muhammad SAW di bukit Arafat pada tahun 632 M, isinya adalah semua manusia berasal dari Adam dan Hawa.

Orang Arab tidak mempunyai kelebihan ke atas orang bukan Arab. Dan orang bukan Arab juga tidak mempunyai kelebihan ke atas orang Arab.

Orang kulit putih juga tidak mempunyai kelebihan ke atas orang kulit hitam, begitu juga orang kulit hitam tidak mempunyai kelebihan ke atas orang berkulit putih. Semuanya sama kecuali dengan ketakwaan dan perbuatan baik.

"Rasulullah SAW sangat menentang rasisme, di mana pada zamannya dia mempromosikan anti-rasisme, yang tentunya berbeza dengan fahaman non-rasisme. Di mana perbezaannya?

Apabila orang yang anti-rasisme tidak menyuarakan pandangannya secara terbuka, ini ditafsirkan bahawa dia tidak berusaha untuk menghilangkan apa sahaja bentuk perkauman yang berada dalam komunitinya," kata lelaki itu dalam rakaman video.

Secara tidak langsung, aksi anti-rasisme, katanya, hanya berpegang pada prinsip individu dan itu tidak akan dapat mengubah budaya perkauman yang telah wujud di dalam lingkungan masyarakatnya.

Di dalam kempen anti-rasisme, pada zamannya, Rasulullah menentang dan membongkar semua bentuk perkauman, baik yang dilakukan secara tersembunyi ataupun terbuka.

Rasulullah menganggap perkauman adalah sumber kepada kesombongan yang ada dalam diri manusia.

"Dalam keadaan dunia yang semakin beragam dan saling berkaitan, sangat penting bagi kita untuk mengikuti ajaran Nabi Muhammad.

"Saya sendiri bukan seorang Muslim, tetapi saya sangat terinspirasi oleh idea-idea anti-rasisme Nabi Muhammad kerana dia menunjukkan bahawa seseorang itu dibezakan daripada orang lain bukan berdasarkan bangsa atau etnik, tetapi dari kualiti watak dan tingkah laku seseorang," kata lelaki itu di akhir video.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:sumber: thevocket

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon