Friday, June 05, 2020

Pemuda al-Qassam, Generasi Pemburu Syahid


Kewujudan para pemuda gagah dan mencintai syahid yang memperjuangkan kemuliaan Islam di bumi Gaza dan Tebing Barat untuk membebaskan bumi Palestin dari kejahatan Zionis Yahudi bukanlah suatu yang rahsia lagi.

Pemuda al-Qassam

Merekalah sebenarnya angkatan tentera yang menjadi perisai di barisan hadapan yang mempertahankan Palestin daripada terus dijajah dan diratah oleh regim Zionis Israel selama ini.

Briged Izzuddin al-Qassam atau lebih dikenali sebagai al-Qassam adalah barisan pejuang bersenjata Palestin yang telah diasaskan penubuhannya oleh Sheikh Ahmad Yassin (Pengasas HAMAS), Dr Ibrahim al Maqadema dan Sheikh Salah Shehada sejak tahun 1984 lagi.

Pasukan bersenjata HAMAS yang begitu digeruni oleh Israel ini telah diberikan nama sebagai Briged al-Qassam bersempena dengan nama Sheikh Izzuddin al-Qassam, seorang tokoh pejuang berasal dari Syria yang telah terkorban syahid di Ya'bad, Palestin, bagi mempertahankan bumi ini daripada penjajahan Inggeris pada tahun 1935.

Briged al Qassam adalah satu pergerakan ketenteraan yang bekerja dengan kerahsiaan yang tinggi dan mampu membuat pelbagai kejutan.

Semangat Jihad

Tujuan utama penubuhan al Qassam adalah untuk menaikkan semangat jihad di kalangan orang-orang Palestin, orang-orang Arab dan juga umat Islam sejagat.

Briged ini bertanggungjawab untuk mempertahankan tanah suci Palestin daripada penjajahan dan kezaliman Zionis, seterusnya membebaskan Palestin dan keseluruhan tanahnya yang telah dirampas oleh penjajah Zionis Israel.

Mempunyai ahli batalion yang terlatih seramai kira-kira 25,000 orang setiap masa di kalangan pemuda-pemuda yang berumur antara 18-30 tahun.

Sejak intifadah al Aqsa yang berlaku pada tahun 2000, seramai kira-kira 800 ahli briged ini telah syahid bagi mempertahankan Palestin.

Briged al Qassam amat mementingkan latihan dan kualiti ahli yang menjadi tulang belakang perjuangan pembebasan Palestin.

Di antara syarat utama yang dikenakan sebelum mereka dipilih ialah:
 • Gigih berpegang dengan ajaran Islam.
 • Kuat mengamalkan sunnah Rasulullah SAW.
 • Menjaga solat 5 waktu secara berjamaah.
 • Mengimani perjuangan pembebasan al Aqsa dan Palestin.
 • Berdisiplin dan mentaati kepimpinan.
 • Mencintai dan bersedia untuk syahid.

Sudah menjadi perkara biasa apabila kedengaran letupan dan bunyi tembakan di wilayah Gaza, ia bukanlah kerana serangan tentera Israel sebaliknya adalah latihan al Qassam.

Briged al Qassam juga sangat terkenal dengan roket artileri al-Qassam yang merupakan roket buatan sendiri.

Roket ini sering membawa kemusnahan kepada musuh di tanah suci Palestin yang dijajah serta memberikan kesan trauma mental kepada masyarakat penjajah Israel.

Bersujud syukur selepas menjalani operasi

Setiap kali selesai, semua pemuda-pemuda ini akan berkumpul dan bersujud syukur sebagai amalan penting pada setiap kali tamat selesai latihan.

Pastinya, mereka adalah generasi pemuda perindu syahid yang begitu digeruni oleh pasukan tentera Zionis Israel yang mempunyai pelbagai kelengkapan teknologi ketenteraan yang canggih.

Merekalah generasi anak muda yang merindui kemuliaan mati syahid dan masing-masing bekerja kuat bagi menagih keistimewaan syahid seperti sabda Rasulullah SAW.

Bagi orang yang mati syahid ada 6 keistimewaan iaitu:
 • Diampuni dosanya sejak mula pertama darahnya meluncur keluar.
 • Melihat tempatnya di dalam syurga.
 • Dilindungi dari azab kubur.
 • Terjamin keamanannya dari malapetaka besar.
 • Merasakan kemanisan iman.
 • Dikahwinkan dengan bidadari.
 • Dapat memberikan syafa'at kepada 70 orang kerabatnya.

Wallau a'lam.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon