Thursday, March 12, 2020

7 Sifat Angkuh Cina Malaysia Di Bongkar Warga China


Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari china tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. Beliau mempunyai banyak pengalaman melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu.

The Chinese Dilemma

Menurutnya, orang Cina di Malaysialah (bukan semua) yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan.

Keberanian beliau membongkar kepincangan pemikiran masyarakat Cina Malaysia memberikan kita perspektif daripada ‘orang dalam’ tentang sikap dan mentaliti sebahagian daripada masyarakat Cina Malaysia.

Buku ini menerima kutukan teruk dalam komen-komen oleh mereka yang apa disebut didalam peribahasa Melayu 'siapa yang makan cili, dialah yang terasa pedasnya.

Dalam buku, The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

1. Pengiktirafan Orang Cina

"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih, kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat.

"Tetapi, orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu.

"Mana-mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik."

2. Keangkuhan Orang Cina

"Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini.

Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini.

Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka.

Mana-mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina."

3. Perkauman Orang Cina

"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu.

Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial.

Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina.

"Sebab itu orang cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini.

"Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis."

4. Penghinaan Orang Cina

"Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu.

"Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun.

"Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan ‘masuk Melayu’. Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana menganggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu.

"Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan tisu tandas, yang dianggap lebih bertamadun. "Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘ketuanan orang putih’ kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera."

5. Sikap Negatif Orang Cina

"Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka.

"Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang cina berniaga.

"Jadi, sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka.

"Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat."

6. Isu Tuan Rumah

"Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah, manakala orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat.

"Orang cina Malaysia sepatutnya malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka hendak merampas serta menindas tuan rumah.

"Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar.

"Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar."

7. Orang Melayu Sebenarnya Sedang Dijajah Cina

"Tetapi, itulah keistimewaan orang Melayu. Mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan penyabar.

"Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat, sekarang mereka perlu bersusah payah untuk merampas dari orang Cina yang memegang ekonomi pula.

"Sepatutnya, orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudah diberi peluang mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia.

"Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman.

"Kami sendiri, orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis.

"Sebenarnya, jujur saya mengatakan orang cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata."

Truth hurts

Seperti biasa, komentar yang diterima jelas lebih bersifat rasis dan ultra-kiasu, yang tidak dapat menerima kenyataan. Truth hurts - kebenaran itu sangat memedihkan.

Itulah yang dirasai oleh extremis, rasis dan pelampau perkauman yang membaca pendedahan dan pembongkaran oleh Ye Lin-Sheng ini!

Namun beberapa komentar profesional yang objektif melihat pendedahan ini sebagai satu keberanian yang wajar dibongkar!

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: zul4kulim

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon