Friday, September 13, 2019

Glossophobia: Fobia Paling Popular Dan Menakutkan Di Seluruh Dunia


Dalam kajian saintifik, glossphobia akan dikategorikan sebagai salah satu masalah sosial yang mungkin akan dihadapi oleh anda. Bagaimanapun, janganlah ingat anda mempunyai penyakit pula. Apabila sesuatu bentuk fobia seperti 'glossphobia' dikategorikan sebagai salah satu masalah sosial individu, ini tidak menunjukkan mempunyai fobia tersebut sebagai sesuatu yang buruk.

Glossophobia fobia paling menakutkan
Gambar hiasan.

Apa yang cuba disampaikan adalah, mempunyai glossphobia bukan merupakan sesuatu yang baik atau ideal - jadi kita sepatutnya mencari jalan mengatasinya kerana yang jelas, kita boleh mengatasi glossphobia.

Takut berdiri di khalayak ramai

Ramai di antara kita takut berdiri untuk berucap di khalayak ramai, kerana merasakan apabila diletakkan dalam keadaan sedemikian rupa, kita akan bertindak memperbodohkan diri sendiri.

Mental kita juga akan turut sama melemahkan diri dengan bermacam lagi andaian ketakutan lain seperti takut terlupa skrip, takut lidah kelu, takut dimalukan, takut dikritik kembali, takut dipersoalkan dan bermacam lagi ketakutan yang akan muncul setiap kali kita perlu berucap di khalayak ramai.

Apabila kita mula memahami bahawa ketakutan yang menyerang kita sebenarnya boleh dikawal, ini akan membantu kita mengatasi glossphobia dengan lebih efektif.

Tahukah anda, berdasarkan kajian yang telah dijalankan, kebolehan untuk berucap di khalayak ramai boleh meningkatkan kadar kenaikan gaji anda sebanyak 10%.

Mereka yang mempunyai kebolehan berucap ini juga didapati mempunyai peratusan kenaikan pangkat melebihi 15% berbanding mereka yang malu berucap di depan orang.

Adakah itu insentif yang cukup untuk membuatkan anda mula memberanikan diri anda? Cukup.

Bagaimana nak jadi orator yang bagus?

Tidak ada jalan mudah untuk jadi orator yang bagus di depan khalayak, melainkan dengan latihan demi latihan yang akan membentuk kekuatan diri.

Langkah paling awal yang perlu dilakukan adalah memastikan bahawa teks atau skrip ucapan anda sudah disediakan terlebih awal dalam merangka apa yang perlu anda ucapkan.

Buat permulaan, lakukan latihan. Ini kerana sudah dibuktikan mana-mana speaker yang tidak langsung berlatih, jelas kelihatan kurang bersedia sementara mereka yang berlatih akan kelihatan mampu berucap secara semula jadi.

Rajinkan diri anda melihat bagaimana speaker atau orator yang anda gemari berucap.

Sekiranya persediaan kita tidak cukup, penonton akan nampak setiap kelemahan kita, kerana dalam setiap situasi di mana seseorang itu gagal mengawal keadaan, semakin lama dia berucap semakin meningkat tinggi kadar ketakutan atau kebimbangannya.

Apa yang memburukkan lagi keadaan, majoriti mereka yang mengalami fobia ini akan meneruskan rasa takut itu selepas ucapannya selesai, kerana dalam kepala mereka akan membincangkan secara sendiri tahap penilaian ucapannya.

Tips meningkatkan keyakinan berucap

Ketakutan atau fobia itu akan sentiasa ada. Perkara sekecil membentangkan idea dalam kumpulan Whatsapp pun sebenarnya boleh menimbulkan rasa bimbang pada kita bukan? Apatah lagi berucap di khalayak ramai.

Berdasarkan kajian yang telah dijalankan dalam membantu membuka keyakinan orang ramai untuk berucap di depan orang lain, kita perlu membuang pemahaman lama yang kita anggap betul.

Sekiranya anda rasa menenangkan diri akan membantu, ini tidak benar. Keadaan psikologi terbaik yang dapat membantu anda berucap lebih baik adalah apabila anda membuatkan diri anda rasa bersemangat.

Biasakan diri anda berlatih bukan sendirian, tetapi di hadapan orang. Tak perlu ramai, seorang pun memadai kerana kehadiran orang lain akan memberikan suasana yang berbeza.

Pernahkah anda melihat bagaimana pelawak 'stand-up' memulakan persembahan mereka? Kebanyakannya akan memulakan ucapan dengan bercerita tentang sesuatu yang berkait dengan mereka.

Tak kiralah pengalaman lalu atau apa yang dilalui mereka setengah jam sebelum itu. Cerita itu sebenarnya digunakan bagi menyediakan penonton untuk lebih fokus kepada apa yang anda ingin sampaikan.

Selain daripada cerita, anda juga boleh mulakan ucapan anda dengan soalan atau nak lebih mencabar, teka-teki.

Apabila anda mengalihkan perhatian penonton kepada satu perkara atau topik lain, anda sebenarnya sedang membuatkan penonton berhenti 'mengadili' atau 'menilai' anda.

Penulis harap tulisan ringkas ini dapat membantu sekiranya anda pun salah seorang yang menghadapi masalah glossphobia ini.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon