Sunday, August 25, 2019

Kekayaan Firaun Mesir Yang Tidak Dapat Dibayangkan


Ramai tahu bahawa Mesir merupakan antara tamadun paling purba dalam sejarah, dengan pelbagai infrastruktur yang mengagumkan sepanjang mata memandang, sehinggalah kepada ilmu-ilmu hebat seperti perubatan, matematik dan juga astronomi.

Kekayaan Firaun Mesir

Namun, salah satu keagungan Mesir Purba yang jarang dibicarakan ialah kekayaan yang dimilikinya.

Kalau Mesir Purba tidak kaya, tidak akanlah makam-makam pemerintah Mesir Purba atau lebih dikenali sebagai Firaun ini menjadi mangsa rompakan para penjarah.

Bercakap mengenai makam firaun, mungkin dari sini kita boleh bermula bercerita tentang kekayaan firaun dalam sejarah.

Firaun Tutankhamen

Memperkenalkan kepada anda Firaun Tutankhamen yang terkenal dengan penemuan emas-emas yang tidak terbayang dek akal, dikebumikan bersama dengan jasadnya.

Firaun Tutankhamen bukanlah sesiapa pun dalam sejarah berbanding banyak lagi firaun, tetapi pada penemuan yang dijumpai berkaitan di makam beliau:
  • Firaun Tut dikebumikan bersama dengan tiga buah keranda.
  • Sebuah keranda kuarsit berwarna kuning yang diseliputi oleh emas.
  • Terdapat sebuah keranda yang diperbuat daripada emas yang menempatkan jasad Firaun Tut.
  • Pada jasadnya pula, terdapat sebuah topeng emas, manakala bahagian tubuhnya pula dihiasai permata bertakhta berlian dan barangan kemas yang lain.
  • Pada segala perabot yang ditempatkan dalam makamnya pula, ia dilapik oleh daun emas yang diperbuat umpama sebuah kertas.

Bayangkan kekayaan yang dimiliki oleh Firaun Tut sahaja, pada hari ini kekayaan yang ditanam di makam tersebut berjumlah lebih 680 juta dolar mencapai angka bilion ringgit.

Ramses II

Itu belum lagi kita bercakap bagaimana Ramses II, yang merupakan firaun teragung dalam sejarah Mesir Purba.

Ramses II pada zaman kemuncaknya dikatakan memiliki lebih 200 isteri dan dayang, memiliki sebuah kota yang dibina lalu dinamakan di atas namanya sendiri.

Pada zamannya, Mesir Purba tidak pernah melihat sebarang projek mega yang dibangunkan di serata Mesir.

Ketika Ramses II mati pada usia 92 tahun, seluruh Mesir Purba menjadi panik kerana menyangka bahawa dunia akan tamat kerana keagungan yang dimilikinya membuatkan Ramses II dipuja laksana TUHAN.

Kalau Firaun Tut dimakamkan bersama dengan segala perhiasan emas, Ramses II pula dimakamkan dan dimumiakan dengan pelbagai rempah menyelubungi tubuhnya.

Rongga hidungnya sahaja dipenuhi dengan rempah termahal abad silam, iaitu lada hitam.

Walaupun sebahagian besar hartanya telah hilang dirompak oleh penjarah makam, ia tetap meninggalkan seribu tanda tanya kepada kita.

Tentulah berganda-ganda kekayaan yang dimilikinya berbanding seorang raja lain yang tidak begitu terkenal seperti Firaun Tutankhamen.

Cleopatra

Atau mungkin juga kita boleh bercakap mengenai firaun wanita paling kaya dalam sejarah Mesir Purba iaitu Cleopatra.

Cleopatra disenaraikan oleh majalah Money Magazine’s ditempat ketujuh dalam sejarah, dengan kekayaannya dianggarkan bernilai 95 bilion, di mana jika digabungkan kekayaan milik Elon Musk dan juga pengasas Facebook hari ini, Mark Zuckerberg, masih lagi tidak mampu menandingi kekayaan miliknya.

Ini tidak menghairankan kerana ketika itu, Mesir adalah sebuah negara kaya raya yang mendapat manfaat dari kekayaan sumber bumi dan perdagangan komoditi seperti kaca, gandum, emas, minyak, papyrus dan banyak lagi.

Sebab itu jugalah yang membawa perhatian Julius Caesar daripada Rom untuk memberi perhatian kepada Mesir di bawah pemerintahan Cleopatra.

Amenhotep III

Tentu kita tidak akan terlepas daripada bercakap mengenai Amenhotep III yang sering didabik sebagai firaun terkaya dalam sejarah, sehingga kekayaannya seringkali membuatkan raja-raja kerajaan dan tamadun berdekatan cemburu.

Diceritakan bahawa, betapa kayanya Amenhotep III yang terkenal kerana mentadbir lombong emas di Nubia dalam penemuan sebuah surat Amenhotep III.

Surat Amarna yang isi kandungannya adalah dasar diplomasi Amenhotep III meminang puteri-puteri raja dari kerajaan yang berdekatan.

Dalam surat itu, dinyatakan raja-raja asing dari kerajaan asing tanpa segan silu merayu untuk memiliki emas yang dimiliki oleh Amenhotep III.

Amenhotep III menjawab dengan memberikan sedikit kekayaannya, tetapi sentiasa meninggalkan selebihnya membuatkan raja-raja lain semakin ingin merasai dan menikmati kekayaannya.

Kekayaannya membuatkan raja sekalipun, berasa cemburu dan menggemis tanpa segan, adalah bukti sebenar-benarnya sebuah kekayaan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon