Monday, July 29, 2019

Ujian Ishihara: Kaedah Mengesan Masalah Penglihatan Warna


Pernahkah anda membayangkan hidup hanya dikelilingi oleh warna hitam dan putih? Sebenarnya, kehidupan sebeginilah yang dilalui oleh individu yang mempunyai masalah penglihatan seperti buta warna dan rabun warna.

Pencipta ujian Ishihara
Shinobu Ishihara.

Namun, ramai orang mempunyai tanggapan salah tentang rabun warna dengan menyangka ia adalah buta warna.

Untuk pengetahuan anda, individu yang mempunyai masalah buta warna hanya mampu melihat warna kelabu sahaja dan ia sangat jarang berlaku.

Bagaimana ujian rabun warna dilakukan?

Bagi mereka yang telah mengambil lesen memandu, sudah tentu pernah menjalani ujian rabun warna kan? Ujian ini berdasarkan pada gambar bulatan berbintik kecil yang berwarna dan terdapat bayangan bentuk atau nombor di dalamnya.

Jika tidak mempunyai masalah penglihatan, anda dengan mudah dapat membezakan nombor dan bentuk tersembunyi di dalam bintik warna itu.

Sebaliknya, jika anda seorang yang rabun warna, pastinya akan sukar untuk melihat nombor atau bentuk tersebut.

Sejarah 'Ujian Ishihara'

Ujian ini dikenali sebagai 'Ujian Ishihara' kerana nama tersebut diambil dari penciptanya iaitu Dr. Shinobu Ishihara, seorang profesor di Universiti Tokyo dan orang pertama menerbitkan ujian ini pada tahun 1918.

Ujian Ishihara terdiri daripada beberapa plat berwarna yang dipanggil sebagai plat Ishihara yang mengandungi bulatan titik-titik yang terdapat secara rawak dengan warna dan saiz.

Titik-titik di dalam corak itu ada yang berwarna terang dan pudar, yang dapat dilihat oleh individu normal atau sebaliknya.

Keseluruhan ujian Ishihara ini terdiri daripada 38 plat untuk mengenal pasti masalah penglihatan seseorang, tetapi biasanya selepas beberapa plat masalah itu sudah dapat dikenal pasti.

Ada juga ujian yang lebih kecil dan hanya menggunakan 14 plat atau 24 plat.

Plat ini akan memberi keputusan ujian yang berbeza:

Plat transformasi: Individu dengan kecacatan penglihatan warna harus melihat angka yang berbeza daripada individu dengan penglihatan warna normal.

Plat pudar: Hanya individu yang mempunyai penglihatan warna normal dapat mengenali angka tersebut.

Plat angka tersembunyi: Hanya individu yang mempunyai cacat penglihatan warna dapat mengenali angka tersebut.

Plat diagnostik: Bertujuan untuk menentukan jenis cacat penglihatan warna (protanopia atau deuteranopia) dan keparahannya.

Protanopes ialah individu yang tidak dapat melihat merah manakala Deuteranopes ialah individu yang tidak dapat melihat hijau.

Ujian Ketenteraan

Pada masa lalu, Jepun ingin berkembang maju dalam bidang ketenteraan dan oleh itu, mereka memerlukan anggota tentera bijak atau jurutera yang mempunyai penglihatan yang sangat baik untuk berada di dalam bidang yang berunsur teknologi kimia.

Kemudian, Jepun mengadakan pertandingan "The World Class Asian Champion" di mana pertandingan ini akan memilih beberapa pemuda terbaik Jepun dan pakar dalam semua bidang seperti sains, kimia, nuklear, fizik serta pakar senjata.

Hal ini kerana, pakar-pakar sangat dikehendaki oleh kerajaan Jepun untuk meneroka dan mengeluarkan senjata Jepun.

Di samping itu, Jepun juga mengalami beberapa halangan dalam proses pengeluaran dan penyelidikan senjata Jepun ketika ia dimulakan.

Mereka tidak dapat memperbaiki perkembangan teknologi atom dan nuklear kerana sesetengah pakar mereka didapati sukar untuk membezakan warna dalam unsur kimia pembuat nuklear atom untuk senjata.

Masalah ini kemudiannya disampaikan kepada Universiti Tokyo di mana terdapat seorang doktor pakar mata bernama Shinobu Ishihara.

Dr. Shinobu Ishihara dilahirkan pada 25 September 1879, merupakan seorang Opthalmologist Jepun dan mula berkhidmat dalam bidang ketenteraan pada tahun 1910 sebagai pengajar dalam perubatan ketenteraan Jepun.

Di sana, selain memeriksa dan merawat pesakit, beliau juga diminta untuk menguji calon anggota tentera Jepun, sama ada mereka mempunyai masalah penglihatan atau tidak.

Pada mulanya, buku Ishihara adalah hanya lukisan cat air yang menggunakan simbol Hiragana.

Kaedah yang digunakan oleh beliau sangat berkesan dalam memilih ahli tentera Jepun yang mempunyai penglihatan normal dan yang sukar untuk membezakan warna.

Bagi mereka yang menghadapi masalah dalam membezakan warna, mereka diletakkan dalam bidang yang tidak berkaitan dengan elemen kimia manakala bagi yang normal pula dijadikan sebagai jurutera mesin senjata kimia Jepun.

Akhirnya, selepas Dr. Shinobu Ishihara berjaya menyelesaikan masalah tentera Jepun, namanya menjadi lebih terkenal.

Lebih-lebih lagi, apabila beliau menerbitkan sebuah buku khas kepada semua agensi untuk menguji masalah buta atau rabun warna dikalangan anggota.

Beliau telah menerbitkan buku "The Ishihara Color Vision Charts" pada tahun 1918.

Sejak itu, "Ujian Ishihara" menjadi terkenal dan masih menjadi pilihan utama di seluruh dunia sehingga kini untuk mengenal pasti jika seseorang itu mempunyai masalah penglihatan warna.

Selain itu, Dr. Shinobu Ishihara juga telah memberi sumbangan besar dalam kajian trachoma dan miopia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon