Thursday, June 20, 2019

Kajian Membuktikan Garam Masakan Mengandungi Microplastic Penyebab Kanser


Selama ini kita tidak sedar pun bahawa garam masakan yang kita selalu gunakan sebagai penyedap makanan ketika memasak rupa-rupanya mengandungi Microplastic, sejenis bahan yang boleh mengundang bahaya pada kesihatan tubuh.

Garam Microplastic

Pendedahan mengenai garam yang kita makan sehari-hari, mengandungi bahan microplastic telah pun dimuatkan dalam Jurnal Environmental Science and Techology selepas kajian dilakukan oleh sekumpulan penyelidik Korea Selatan dan mereka telah bekerjasama dengan Persatuan Greenpeace Asia Tenggara.

Hasilnya, 90 peratus garam yang dijual di pasaran mengandungi microplastic yang menjadi salah satu penyebab kanser ovari.

Baca perkongsian manfaat dari Dr Latif Saad yang juga pengasas kepada page The Diagnosa dan Root The Science mengenai isu ini.

Penghasilan garam yang kita anggap benar-benar terhasil dari galian ini rupanya bercampur microplastik.

Sudah menjadi kebiasaan kita untuk memasukkan garam ke dalam makanan bagi memberikan makanan yang kita masak menjadi lebih sedap dan enak.

Bahkan, negara kita terkenal dengan ikan kering, sotong kering dan pelbagai lagi makanan kering dimana makanan tersebut akan direndam dalam air garam terlebih dahulu sebelum dijemur di tengah panas.

Tapi tahukah anda bahawa pengambilan garam akan meningkatkan kuantiti anda makan plastik?

Lebih daripada 90% daripada garam dapur yang dijual di pasaran mengandungi ‘Microplastic’ dan kajian ini telah diterbitkan dalam Jurnal Environmental Science and Technology.

Apa Itu Microplastic?

Microplastic adalah plastik kecil yang terhasil daripada penguraian plastik yang besar dan wujud, namun kita tidak tahu kewujudannya di dalam air kerana ia tidak mempunyai rasa dan bau dalam kuantiti sedikit.

Microplastic juga wujud dalam bentuk ‘Microbeads’ dalam produk kesihatan, kecantikan dan juga produk pencuci.

Pernah tak rasa macam biji-biji ketika mencuci muka menggunakan pencuci muka, itulah microbeads.

Apabila air yang mengandungi microbeads dibuang, ia akan masuk ke dalam sistem kumbahan, diproses semula dan sebagainya sehinggalah ia digunakan semula oleh manusia.

Untuk mengetahui bagaimana tahap microplastic dalam garam yang digunakan dalam masakan harian, pengkaji di Korea Selatan telah berkerjasama dengan Persatuan Greenpeace Asia Tenggara.

Kajian tersebut membandingkan kandungan microplastic di dalam air laut bersama dengan tahap pencemaran plastik di kawasan tersebut.

Daripada 39 jenama garam laut yang berasal daripada Eropah, Afrika, Asia dan Amerika, kesemuanya mengandungi plastik kecuali 3 jenama sahaja.

Kandungan microplastic dalam garam tersebut adalah berbeza bergantung kepada Jenama, namun pengkaji tersebut tidak menyenaraikan jenama yang terlibat.

Akan tetapi mereka dapat melihat bahawa kandungan microplastic dalam garam yang tertinggi adalah berasal daripada kawasan Asia.

“Penemuan ini menunjukkan bahawa pengambilan microplastic melalui sumber laut adalah sangat tinggi terutamanya dikawasan yang terlibat (Asia)."

Kajian yang sama juga mendapati garam bukit juga mengandungi Microplastic, cuma kandungannya kurang berbanding garam laut.

Ini mengambarkan betapa teruknya bumi ini sudah tercemar sehinggakan garam di bahagian bukit juga mengandungi bahan yang sama.

Microplastic penyebab kanser dan penyakit?

Terdapat pelbagai kajian yang menyatakan plastik boleh menjadi salah satu punca kepada kanser kerana ia mengandungi kompaun BPA (Bisphenol A).

Kompaun ini dikatakan boleh mengganggu hormon dalam badan dan mendedahkan seseorang itu kepada penyakit seperti kanser ovari dan sebagainya, namun masih lagi diperingkat kajian bagi membuktikan kesahihannya.

Tetapi, cukuplah kita tahu bahawa microplastic mungkin akan mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan dan masyarakat perlu sedar yang bumi ini sudah tercemar dengan teruknya.

Jadi, kurangkanlah penggunaan plastik supaya alam ini tidak tercemar.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: remaja

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon