Monday, May 06, 2019

Kenapa Semakin Ramai Orang Latin Memeluk Islam?


Populasi masyarakat Latin di Amerika Syarikat yang semakin meningkat di mana etnik Hispanik kini menjadi minoriti terbesar di negara itu, ia juga diikuti oleh bilangan orang Islam Latin yang semakin ramai dan ini bukan sekadar hasil daripada Arab Amerika yang berhijrah ke Amerika Syarikat.

Latin muslim

Menurut organisasi seperti Whyislam.org, orang Latin adalah salah satu segmen yang paling pesat berkembang di kalangan masyarakat Islam.

Kira-kira 6% daripada umat Islam AS kini terdiri daripada orang Latin dan seperlima daripada jumlah orang yang baru memeluk Islam di seluruh Amerika Syarikat, adalah orang Latin.

Persatuan Muslim Amerika di Amerika Utara, yang berpusat di Miami Utara, mengatakan bahawa Hispanik Selatan Florida khususnya adalah lokasi utama kepada peningkatan jumlah Muslim Latin.

Dan ini bukanlah sesuatu yang mudah, menurut Marina Gonzalez, seorang jururawat Amerika-Nicaragua di Miami yang memeluk Islam 11 dan memakai hijab kerana pada permulaan, keluarganya berhenti daripada bercakap dengannya.

"Mereka memanggil saya ahli Taliban. Ibu saya tidak suka keluar dengan saya kerana saya memakai hijab," kata Marina.

Namun kini ibunya memahami semuanya. Apabila beliau melawat rumah ibu bapanya, mereka akan menutup TV apabila Marina sedang solat, membuatkan beliau sangat gembira.

Bagi Najib Sowma pula, nama asalnya adalah Dario sebelum beliau memeluk Islam dan kini, beliau merupakan ahli utama masjid Al-Ihsaan di South Miami, yang mengakui ibunya berasa amat terkejut di awalan pemelukan Islam beliau.

"Kini ibu saya sudah mempunyai pandangan yang lain. Sebelum saya memeluk Islam dan saya sekarang, ibu saya melihat perbezaan yang sangat ketara pada perwatakan saya," kata Najib.

Sejarah Islam Sepanyol

Sekiranya anda merasakan ia adalah satu kejutan bahawa ramai orang Latin yang berpindah dari budaya Katolik yang kebanyakannya menjadi agama Arab pada awalnya, mungkin ia tidak sepatutnya mengejutkan.

Ini kerana, seperti orang Afrika-Amerika pada tahun 1960-an, kaum Latin telah menemui hubungan sejarah dan budaya mereka sendiri dengan Islam dan dunia Arab.

Dan inilah yang memulakan definisi bahasa Latin sebagai bahasa Sepanyol.

"Bahasa kami dipupuk oleh lebih daripada 4,000 perkataan yang berasal dari bahasa Arab. Setiap perkataan dalam bahasa Sepanyol yang bermula dengan 'al,' misalnya, seperti alcalde, alcantarilla, almohada," kata Wilfredo Ruiz.

Dia adalah seorang Muslim kelahiran Puerto Rico yang memeluk Islam dan merupakan seorang peguam untuk bahagian Florida Selatan Majlis Hubungan Amerika-Islam.

Ini kerana umat Islam Arab memerintah Sepanyol selama 800 tahun semasa Zaman Pertengahan dan menjadikan Semenanjung Iberia sebagai salah satu tamadun paling maju pada ketika itu.

Satu milenium kemudian, Wilfredo mengatakan bahawa masa lalu adalah bahagian yang tidak dapat dielakkan dari DNA Hispanik.

Menurut Wilfredo, perkara paling menakjubkan yang didapati oleh kebanyakan orang Latin yang memeluk agama Islam adalah pertalian budaya mereka terhadap budaya Islam.

Ia seperti menemui semula masa lalu seseorang, satu tempoh lampau yang tersembunyi daripada hidup mereka.

Beliau juga menegaskan bahawa orang Latin dan Arab sangat menghargai keluarga dan tradisi lanjutan seperti memberikan layanan kepada orang yang tidak dikenali.

Dalam istilah agama, orang Latin seperti Marina Gonzalez mengatakan Islam menyediakan bentuk ibadat yang lebih sederhana dan lebih langsung daripada Katolik.

Mereka juga merasakan lebih banyak struktur daripada yang mereka lihat di gereja-gereja evangelis yang mana ramai orang Latin sertai pada hari ini.

"Hubungan yang saya miliki dengan Tuhan kini adalah lebih baik daripada sebelumnya," kata Marina Gonzalez.

Lebih menarik kepada golongan wanita

Islam Sepanyol

Lebih ramai wanita Latin memeluk Islam berbanding lelaki Latin walaupun Islam sering dipersoalkan oleh ramai pihak tentang pengasingan dan ketidakadilan terhadap wanita.

Tetapi, wanita Latin seperti Liliana Parodi, warga Amerika-Peru yang memeluk Islam lebih awal, mengatakan ia adalah perkara hipokrit untuk Gereja Katolik yang dikuasai lelaki yang melarang paderi wanita, kawalan kelahiran dan perceraian.

Malah, masyarakat Latino "ultra-macho", yang mana rangkaian televisyen Sepanyol masih menggambarkan wanita sebagai "spitfire sexpots", untuk mengkritik kepercayaan baharu mereka.

"Saya beritahu mereka, "lihat diri anda sendiri. Perkara yang menyedihkan adalah apabila mereka melihat wanita sebagai objek," kata Liliana Parodi.

Beberapa tahun yang lalu, imej bangsa Muslim Latin dicalar oleh Jose Padilla, yang dikenali sebagai "Dirty Bomber" yang telah disabitkan kesalahan kerana membantu aktiviti pengganas.

Tetapi, bagi Wilfredo Ruiz, seorang ketua angkatan laut, ramai yang telah berubah sejak itu dan orang-orang Latin semakin berani untuk memeluk Islam.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon