Monday, March 18, 2019

Maksud Tulisan Pada Senjata Pengganas Christchurch


Serangan pengganas ke atas dua buah masjid di Christchurch yang mengorbankan 49 orang telah mengundang kecaman di seluruh dunia dengan Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern menggelar tindakan pelampau kulit putih itu sebagai satu tindakan keganasan yang terancang.

Maksud Tulisan Pada Senjata Pengganas Christchurch

Semasa ditahan pihak berkuasa, beberapa tulisan ditemui pada raifal dan beg yang dibawa Brenton Tarrant yang dianggap signifikan baginya.

Apa maksud dan kaitan peristiwa dunia Islam padanya? Jom kita baca.

1. Anton Lundin Pettersson

Anton Lundin Pettersson
Rajah 1: Anton Lundin Pettersson.

Pettersson merupakan seorang penganggur yang bertanggungjawab membunuh tiga orang (dua pelajar dan seorang guru) di sebuah sekolah di Trollhattan, Sweden pada tahun 2015.

Lelaki ini kemudiannya ditembak oleh pihak berkuasa dan mati selepas dibawa ke hospital.

Pettersson berbuat demikian kerana mempunyai pendirian keras terhadap kelompok imigran dan memilih Trollhattan berikutan lokasinya berhampiran dengan kawasan kejiranan penduduk imigran.

Ramai pemimpin politik Sweden berasa marah atas apa yang berlaku dan Raja Sweden menyatakan kekesalan baginda bila mendengar berita berkenaan.

Akibat serangan itu juga, beberapa penduduk di Trollhattan yang berdarah imigran berkira-kira mahu berhijrah kerana bimbangkan keselamatan mereka.

2. Alexandre Bissonette

Alexandre Bissonette
Rajah 2: Bisonette selepas ditahan pihak berkuasa selepas melakukan serangan ke atas sebuah masjid di Quebec City.

Sebelum dikenali atas serangan ke atas sebuah masjid di Quebec City, Bissonette sudah dikenali kerana mempunyai pendirian anti-Islam dan anti-imigran terutama terhadap pelarian. Penembak ini menganggap kehadiran mereka sebagai satu ancaman kepada keluarganya.

Pada 29 Januari 2017, Bisonette menembak mati enam orang dan mencederakan 19 orang lagi. Enam mangsa yang mati memegang dwi-kerakyatan iaitu Kanada dan negara kelahiran mereka.

Bisonette kemudiannya ditahan dan didakwa atas enam kesalahan membunuh sebelum dihukum penjara seumur hidup tanpa sebarang peluang mendapat parol pada tahun 2019, namun cuba merayu bagi mengurangkan hukuman yang dilaluinya.

Serangan tersebut dikecam ramai pihak dari Paus Francis hinggalah Perdana Menteri Kanada sendiri Justin Trudeau.

3. Skanderbeg

Maksud Tulisan Pada Senjata Pengganas Christchurch
Rajah 3: Patung Skanderbeg di Kruje.

Skanderbeg atau nama sebenarnya George Castriot merupakan seorang bangsawan berdarah Albania dan merupakan antara figura yang menentang keras proses perluasan kuasa Empayar Uthmaniyyah semasa pemerintahan Sultan Mehmed II/Muhammad al-Fatih.

Di bawah kepimpinannya, bukan sekali tentera Albania berjaya menafikan serangan Uthmaniyyah, tetapi sebanyak 13 kali walaupun bilangan mereka jauh lebih besar dan dilengkapi dengan peralatan yang lengkap.

Skanderbeg juga turut mendapat sokongan kerajaan-kerajaan Eropah termasuk Raja Alfonso V dari Aragon dan Venice.

Selepas beliau meninggal dunia pada 1468 akibat demam malaria, barulah proses perluasan kuasa Uthmaniyyah dapat diteruskan tanpa sebarang halangan.

Satu perkara yang tidak diketahui Tarrant dan pelampau-pelampau kulit putih ialah, Skanderbeg juga pernah berkhidmat dengan kerajaan Uthmaniyyah di mana pada satu ketika beliau pernah menjadi wakil mereka di Albania dan menjadi panglima perang angkatan kerajaan itu di Eropah Timur.

4. Marco Antonio Bragadin

Marco Antonio Bragadin
Rajah 4: Monumen yang menempatkan kulit Bragadin di Gereja Santi Giovanni e Paulo di Venice.

Bagi Tarrant, Bragadin merupakan contoh kezaliman orang Islam ke atas orang kulit putih sepertinya, tetapi dia juga sebenarnya seorang yang pendek akal kerana tiada siapa mengetahui apa sebenarnya berlaku ke atas Bragadin.

Dalam konteks sejarah, beliau merupakan komander kubu pertahanan di Famagusta, Cyprus, semasa ia dikepung angkatan Uthmaniyyah pada tahun 1570.

Walaupun dikepung oleh angkatan tentera yang ramai, mereka berjaya bertahan sebelum pertahanan ditembusi tentera Uthmaniyyah pada Julai 1571.

Bragadin dianggap wira bagi warga Eropah kerana berjaya memaksa kerajaan Uthmaniyyah memfokuskan serangan ke atas Famagusta sehingga tidak boleh menumpukan serangan mereka di tempat lain.

Beliau menyumbang secara tidak langsung kemenangan pakatan raja-raja Eropah ke atas tentera laut Uthmaniyyah di Lepanto pada tahun 1571.

Tiada siapa tahu apa punca sebenar Bragadin dihukum bunuh dengan pihak Uthmaniyyah menuduhnya membunuh tawanan-tawanan Turki sementara sumber Venice pula menuduh sikap jeneral empayar itu yang terburu-buru menghukum beliau walaupun selepas menyerahkan Famagusta.

5. Charles Martel

Charles Martel
Rajah 5: Patung Charles Martel

Martel sentiasa dilaung-laungkan sebagai wira kerana berjaya mengekang asakan tentera Umayyah Andalusia di Tours pada tahun 732.

Tindakan beliau membina pasukan tentera khas untuk melawan angkatan Umayyah ditambah dengan kegagalan kerajaan itu mengetahui kekuatan sebenar kerajaan Frank menyumbang kepada kekalahan mengejut tentera Umayyah.

Selain Tours, beliau juga bertanggungjawab menafikan cubaan kerajaan Umayyah melebarkan pengaruh mereka di Perancis sebanyak tiga kali dalam tempoh 12 tahun.

Kejayaan Martel bukan saja menghalang Islam dari bertapak di Perancis tetapi juga berperanan sebagai zon penampan kekal untuk Reconquista (kempen selama 700 tahun untuk menghalau kerajaan Islam keluar dari Eropah).

6. Kepungan Vienna 1683

Kepungan Vienna 1683
Rajah 6: Kepungan Vienna 1683 seperti digambarkan oleh pelukis Frans Geffels.

Seperti Tours dan Famagusta, Vienna sentiasa dilaung-laungkan sebagai simbol kejayaan orang kulit putih dan Kristian terhadap orang Islam dan imigran.

Ini kerana kepungan Vienna yang berlaku pada tahun 1683 menyaksikan kebangkitan raja-raja Eropah membentuk pakatan bagi mengalahkan angkatan Uthmaniyyah yang masih berhajat memperluas pengaruh mereka di Eropah.

Tetapi, ada satu fakta yang jarang diambil kira pelampau kulit putih seperti Tarrant dan Anders Breivik.

Kepungan ini bukanlah satu pertembungan agama seperti yang didakwa pelampau kulit putih kerana Empayar Uthmaniyyah disokong oleh Perancis yang wujud hasil dari pakatan yang dibentuk pada tahun 1536 Masihi.

Selain itu, dua pengganas ini juga tidak sedar kejayaan pakatan raja-raja Eropah diketuai Raja John Sobieski ini turut disumbang oleh orang-orang Islam.

Ini kerana ketumbukan Sobieski dari Poland ini berdarah Tatar dan mereka ini diberi pelbagai hak dan kemudahan oleh baginda termasuk keizinan membina semula masjid dan diberi pengecualian membayar cukai.

Mereka juga bertanggungjawab menyelamatkan nyawa Sobieski di Parkany pada tahun 1683.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon