Saturday, December 22, 2018

Apa Itu Guarana, Tanaman Herba Pengganti Kopi Yang Sangat Mahal Harganya


Guarana atau Guaraná dengan nama saintifiknya Paullinia cupana, Paullinia crysan dan Paullinia sorbilis daripada famili Sapindaceae, ialah sejenis pokok herba yang berasal dari Venezuela dan utara Brazil.

Herba pengganti kopi

Pokok guarana mengeluarkan daun yang lebar dan berjambak bunganya dimana ia terkenal dengan buahnya yang sebesar biji kopi.

Pokok ini menghasilkan buah yang berwarna kemerahan dan ada 'mata' dimana ia jelas dapat dilihat apabila cukup matang.

Biji buah guarana yang diproses didakwa boleh dijadikan perangsang sistem saraf pusat untuk kesihatan tubuh.

Bijinya mempunyai dua kali lebih kafein dari biji kopi (lebih kurang 2-4.5% kafein di dalam biji Guarana berbanding hanya sekitar 1-2% untuk biji kopi (Coffea spp).

Sepertimana tumbuhan lain yang mampu menghasilkan bahan kafein (caffien) dimana ada kajian dimana kandungan tinggi konsentrasi kafein pada buah dan biji guarana menjadi pertahanan semula jadi bagi menghalau herbivor.

Kegunaan buah daripada tumbuhan ini memang masih belum diketahui dikalangan orang Malaysia kecuali mereka yang pernah berkunjung dinegara dimana pokok itu ditanam.

Apakah ia sesuai untuk ditanam di negara kita bagi meningkatkan pendapatan pekebun kecil getah?

Apakah tumbuhan ini tidak membawa penyakit dan perosak yang merbahaya kepada tanaman lain dinegara kita?Bagaimanakah nanti jika pokok ini berbuah dan amalan agronominya?

Disyorkan RISDA

Apabila cadangan untuk mengeksport daun ketum ditolak kerajaan, Pihak Berkuasa Kecil Perusahan Getah (RISDA) tampil dengan langkah baharu iaitu menggalakkan pekebun kecil di negara ini menanam Pokok Guarana atau nama botaninya adalah Paullinia cupana.

Pengerusi RISDA, Datuk Zahidi Zainul Abidin berkata langkah tersebut bagi memenuhi permintaan sebuah syarikat pengeksport buah guarana berpangkalan di Pulau Pinang sekali gus dapat membantu pekebun kecil menambah pendapatan melebihi RM1,000 sebulan.

Beliau memberitahu, syarikat pengeksport buah guarana tersebut menerima permintaan tinggi hasil tanaman tersebut dari Jepun yang menjadikannya sebagai bahan asas produk kesihatan dan kecantikan.

Harga buah guarana begitu tinggi di pasaran iaitu antara RM200-RM300 sekilogram dengan setiap pokok boleh menghasilkan 50 kilogram buah guarana.

Tanaman guarana berpotensi jana RM250,000 setiap ekar setahun – RISDA

Beberapa negeri di utara Malaysia, sekitar 35,000 pekebun kecil getah menjadi perintis bagi cita-cita menjadikan Malaysia negara pengeluar terbesar guarana, bahan asas untuk produk minuman kesihatan, ubatan herba dan bahan kecantikan di Asia.

Risda telah memeterai Memorandum Persefahaman dengan Ritz Guarana Plantation Holdings Berhad, akan membekalkan biji benih yang dibawa oleh Ritz dari Brazil, untuk ditanam secara komersial di negara ini.

Menurut laporan Bernama, pekebun akan diberi khidmat nasihat dan panduan berkaitan penanaman dan hasilnya dijual semula kepada Risda pada harga RM200 sekilogram.

Tanaman itu senang dijaga dan setiap pekebun hanya memerlukan modal permulaan sekitar RM50,000 untuk sekali pusingan tanaman dengan pulangan sekitar RM250,000 bagi setiap ekar.

Kajian pihak Ritz mendapati guarana sangat sesuai ditanam di Malaysia dan ia akanbdiproses di kilang Ritz, Pulau Pinang untuk dieskport.

Buah Biji Mata

Guarana Tree

Warna buah guarana adalah menarik dalam kepelbagaian warna coklat kepada warna merah dan mengandungi biji berwarna hitam yang dilitupi oleh sesabut putih.

Apa yang unik mengenai buah guarana adalah, apabila biji berwarna hitam Guarana dibelah-buka akan dilihat seperti 'biji mata' dan ini telah membentuk sebuah mitos.

Dinegara asal dari segi sejarah dan budaya dimana perkataan "Guarana" datang daripada perkataan Guarani yang bermaksud "buah seperti mata-mata manusia".

Dalam beberapa laporan didakwa pokok guarana juga boleh didapati di hutan hujan Amazon di mana suku Guaraní telah menanamnya sejak berabad lalu.

Pokok Guarana juga memainkan peranan yang penting di dalam puak Tupi dan puak Guarani di Paraguay di dalam upacara keagamaan dan budaya mereka.

Mengikut kepercayaan puak Sateré-Maué, guarana telah mula ditanam secara domestik setelah berlakunya satu peristiwa pembunuhan seorang kanak-kanak kesayangan oleh dewa mereka.

Untuk menenangkan keadaan, salah satu dari dewa mereka yang lebih kuat telah mencabut mata kiri kanak-kanak itu dan menanamkannya di dalam hutan tebal, hasilnya wujudlah kepelbagaian variasi guarana.

Dewa itu kemudiannya mencabut pula mata sebelah kanan kanak-kanak itu dan menanamnya di dalam kawasan perkampungan; menambahkan lagi bilangan guarana domestik.

Orang Guarani akan membuat teh herba daripadanya dengan memecahkannya, membasuh dan mengeringkan bijinya dan diikuti dengan menumbuk biji-biji itu menjadi serbuk yang halus, kemudian diuli untuk membentuk rupa silinder.

Produk ini dikenali sebagai roti guarana dimana ia kemudian dipotong untuk dimasukkan ke dalam air panas bersama dengan gula.

Dari kajian makmal, setiap buah guarana mengandungi setiap sejuta bahan iaitu;
 • Abu (< 14,200),
 • Kafein (9,100 - 76,000),
 • Lemak (< 30,000),
 • Guanine,
 • Hypoxanthine,
 • Mucilage,
 • Protein (< 98,600),
 • Resin (< 70,000),
 • Saponin,
 • Kanji (50,000- 60,000),
 • Tanin (50,000-120,000),
 • Theobromine (200-400),
 • Theophylline (0 - 2,500),
 • Timbonine,
 • Xanthine.

Menurut Biological Magnetic Resonance Data Bank, guaranine adalah kandungan bahan kimia kafein di dalam guarana dan ia agak seiras dengan bahan kimia kafein yang diambil dari sumber lain sebagai contoh kopi, teh dan Yerba Mate.

Guaranine, theine dan mateine amat sinonim untuk kafein, iaitu sumber asli kafein mengandungi pelbagai campuran kandungan xanthine, alkaloids, selain dari kafein, termasuk stimulan untuk kardiak seperti theophylline dan theobromine dan bahan lain seperti polyphenol di mana ia boleh membentuk kompleks penyahserapan bersama kafein.

Bahan ini dijadikan bahan minuman terutama di Brazil dan USA sebagai pilihan selain daripada kopi.

Apakah kita di Malaysia akan memajukan tanaman ini seperi saranan pihak tertentu tersebut? Hanya masa akan menentukan segalanya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon