Tuesday, November 27, 2018

Bagaimana Goldman Sachs Meratah 1MDB?


Goldman Sachs, sebuah bank pelaburan terkemuka dunia kini berada di dalam situasi kritikal ekoran terpalit dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Bekas Ketua Goldman Sachs Asia Tenggara, Tim Leissner telah mengaku bersalah atas tuduhan melakukan pengubahan wang haram dan melanggar undang-undang antirasuah kerajaan asing dengan cara membayar rasuah mencecah jutaan ringgit kepada pegawai-pegawai di Malaysia dan di Abu Dhabi.

Goldman Sachs Cartel

Turut terlibat ialah bekas Pengarah Urusan Goldman Sachs, Roger Ng, 51, apabila Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) telah membuat tuduhan ke atas beliau.

Roger Ng dituduh mencuri, menipu, dan memindahkan wang haram, dalam usaha untuk mencuri wang 1MDB. Beliau telah ditahan oleh pihak berkuasa Malaysia. Kedua-dua Leissner dan Ng adalah pegawai tertinggi Goldman Sachs.

Menurut akhbar The Wall Street Journal (WSJ), Tim Leissner adalah rakan kongsi Goldman Sachs. Hanya 435 orang, atau satu peratus sahaja, dalam seluruh tenaga kerja bank itu, diberi penghormatan ini.

Menurut Tom Wright, wartawan WSJ dan juga penulis buku Billion Dollar Whale, agak mustahil pihak atasan Goldman Sachs tidak tahu tentang penipuan dan pencurian wang dari 1MDB.

Leissner pernah menjawat jawatan Ketua Goldman Sachs di Asia Tenggara. Segala tindak tanduk dan operasi beliau pastinya dikawal rapi oleh pihak atasan, sama seperti bank-bank lain atau syarikat lain di dunia.

Sekiranya Leissner melakukan aktiviti yang melanggar undang-undang, ataupun aktiviti yang mencurigakan, selaku Ketua Asia Tenggara, pihak atasan beliau di New York mahupun di pejabat Goldman Sachs serata dunia tidak boleh berkata 'mereka tidak tahu' kerana ini melanggar operasi perbankan yang normal.

Bon USD 6.5 billion

Peranan rasmi Goldman Sachs dengan syarikat 1MDB adalah melalui pengunderaitan bon (Underwriting Bond) sebanyak lebih kurang RM26 billion (USD 6.5 billion).

Goldman Sachs telah dibayar komisen sebanyak RM2.4 billion (USD 600 juta) atau 10 peratus dari jumlah bon yang diuruskan mereka.

Angka komisen ini sangat tidak munasabah dan di luar angka komisen biasa yang diterima oleh bank-bank pelaburan tempatan.

Bayangkan ini, anda membeli rumah sebanyak RM500,000 dan mengambil pinjaman bank untuk jumlah itu. Tetapi bank mengambil komisen sebanyak RM 50,000. Kamu hanya tinggal RM450,000 tunai untuk membayar penjual rumah itu. Bukankah ini komisen yang tidak munasabah tingginya?

Memalukan, bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda pernah membidas tuduhan komisen tinggi ini, melalui satu wawancara ekslusif yang beliau berikan kepada stesyen bisnes radio Kuala Lumpur, BFM 89.9 pada tahun 2016.

Menurut Arul, pengunderaitan bon adalah satu tugas yang sulit. 1MDB, ketika mereka ingin mengeluarkan bon yang mencecah berbilion dolar Amerika, dalam jangka masa pendek, menghasilkan risiko yang tinggi.

Goldman Sachs pada ketika itu meletakkan angka RM2.4 billion komisen sebagai sebuah harga yang memadai untuk risiko yang bank itu ambil dalam menguruskan bon itu, katanya.

Malaysia kantung duit Goldman Sachs

Melalui pengunderaitan bon 1MDB, Malaysia telah menjadi pusat untung (profit centre) tertinggi untuk Goldman Sachs di dunia.

Malah, tiada satu negara, selain Malaysia, yang memberikan keuntungan setinggi itu, untuk Goldman Sachs, pada ketika itu.

Ada sebab mengapa Tim Leissner dijadikan rakan kongsi Goldman Sachs, dan menjadi anggota tertinggi bank itu. Ia adalah kerana beliau berjaya memberikan keuntungan berbilion ringgit kepada majikan beliau di Goldman Sachs.

Adakah munasabah pihak atasan beliau tidak bertanya bagaimana beliau mampu membuat perniagaan yang membawa pulangan setinggi itu?

Malaysia akan saman Goldman Sachs?

Goldman Sachs Meratah 1MDB
Tim Leissner (kanan).

Disebabkan Tim Leissner mengaku bersalah menipu dan mencuri wang 1MDB sewaktu beliau menjawat jawatan di Goldman Sachs, ini membuka ruang untuk kerajaan Malaysia membuat saman sivil terhadap bank pelaburan itu.

Sebagai mana kita tahu, banyak kes sivil kebiasaanya menyusuli kes jenayah. Ini kerana, fakta dan bukti yang dikemukakan dalam kes-kes jenayah, boleh dan biasa digunakan sebagai bukti dan fakta dalam kes-kes sivil.

Pemberi maklumat 1MDB, Xavier Andrè Justo pula mengatakan bahawa tindakan Leissner mengaku bersalah adalah satu tindakan yang bagus kerana ia menunjukkan bahawa Leissner mementingkan hak dan kepentingan awam.

Leissner mengaku bersalah adalah kerana beliau membuat rundingan senyap dengan pihak berkuasa AS dan tindakan beliau mengaku bersalah mungkin kerana beliau hanya mementingkan diri sendiri dengan tujuan untuk meringankan hukuman ke atas dirinya.

Tetapi, disebabkan beliau mengaku bersalah, ini memendekkan tempoh perbicaraan mahkamah dan sekali gus menyebabkan kesemua yang lain yang terlibat juga bersalah, kata Justo.

Goldman Sachs Semakin Parah!

Bank pelaburan yang terkait dengan skandal 1MDB kini dalam keadaan parah, kata akhbar kewangan Financial Times (FT).

Goldman Sachs Group Inc telah diarahkan oleh institusi pengawalan Amerika Syarikat (AS) untuk memperbaiki cara mereka mengendali pengurusan risiko (risk management) mereka.

Perkara ini terbangkit setelah Ketua Pegawai Eksekutif Goldman David Solomon mengakui bahawa beliau rasa sangat bersalah tentang penglibatan bank itu dalam skandal 1MDB.

Menurut dokumen yang telah dilihat oleh FT, Goldman juga diarahkan untuk memperkayakan laporan berkaitan dengan perbincangan dalaman antara pegawai dalaman berkenaan dan urusan perbankan mereka.

Ia susulan bank perbankan itu terkait dengan skandal 1MDB, melalui pengaturcaraan bon dan sukuk 1MDB yang meraih wang pelaburan sebanyak RM25 bilion (US$6.5 bil).

Goldman Sachs telah mendapat keuntungan sebanyak RM2.4 bilion (US$600 juta) dari tugasan itu, antara pendapatan tertinggi yang pernah diraih oleh mana-mana bank pelaburan di dunia yang pernah terhasil dari satu perbankan.

Goldman dilaporkan telah memperbaiki sistem dalaman mereka apabila menerima tekanan dari Bank Pusat New York.

Perubahan cara kerja dalaman mereka sebelum ini telah dipersetujui pada 2013, namun perkara ini tidak diketahui umum sehingga kini.

Bank Pusat New York telah memberitahu FT bahawa pihaknya tidak boleh memberikan perincian tentang cara pengawasan dalaman yang sedang dilaksanakan Goldman, tetapi FT mendakwa Goldman telah terus diberi tekanan untuk memperbaiki proses dalaman mereka.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: astroawani

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon