Saturday, June 09, 2018

Khasiat Minyak Kelapa Dara Untuk Kesihatan Yang Ramai Tak Tahu


Minyak Kelapa Dara adalah 100% organik dan diperolehi daripada santan kelapa yang hidup secara semulajadi, menggunakan buah kelapa matang yang berkualiti, tanpa menggunakan haba dan tidak diproses secara kimia.

Khasiat Minyak Kelapa Dara

Minyak Kelapa Dara mengandungi nutrien seperti vitamin E yang terkandung di dalam Minyak Kelapa Dara yang tidak akan rosak atau hilang khasiatnya.

KHASIAT MINYAK KELAPA DARA:
 1. Mengurangkan risiko penyakit jantung.
 2. Merangsang metabolisme.
 3. Menyokong fungsi tiroid.
 4. Membantu anda menurunkan dan mengekalkan berat badan yang ideal.
 5. Membunuh Virus, bakteria, kulat dan protozoa.
 6. Memiliki sifat antioksidan semulajadi.
 7. Tidak membebankan organ pankrease.
 8. Lemak tepu rantai sederhana. (MCFA – mudah dihadham).
 9. Sudah mula dihadhamkan dengan hanya enzim saliva dan diperut (sangat baik untuk mereka yang ada gangguan pencernaan, masalah metabolik, bayi pramatang yang sistem tubuhnya kurang berkembang.
 10. Dihantar terus ke hati untuk menghasilkan tenaga maksima.
 11. Menghasilkan tenaga segera dengan cepat. Ia boleh melalui sel membran mitochondria tanpa perlu bantuan enzim.
 12. Sel jadi cekap dan efisien.
 13. Bertindak menghalang pembentukan radikal bebas.
 14. Diproses secara organik. Tidak terhasil trans fatty asid beracun yang merosakkan sistem tubuh.
 15. Tiada LDL kolesterol.
 16. Mengandungi antara 45 – 55 % lauric asid.
 17. Bersifat antivirus, antibakteria , antifungus, anti protozoa.
 18. Pada kulit, bertindak sebagai perisai tambahan terhadap bahaya sinaran ultra violet (UV)(keremajaan kulit lebih lama) dan penghalang infeksi kuman (mengelakkan jangkitan penyakit kulit ) disamping mempercepat pembentukan sel baru(keanjalan dan kelembutan kulit lebih ketara.
 19. Bertindak sebagai anti kanser dan anti histamine (mengelakkan alahan).
 20. Meningkatkan metabolisma. (Sel punya lebih tenaga, menjadikan ia lebih cekap dan efisien).
 21. Meningkatkan daya tahan (endurance).
 22. Memperbaiki pencernaan. (tidak akan cepat lapar, tidak perlu makan banyak dan berat badan terkawal secara semula jadi.
 23. Mempermudah pencernaan mineral dan vitamin (baik untuk warga tua.

BANYAK MANFAAT MINYAK KELAPA DARA ASLI UNTUK PENYAKIT BERBAHAYA

Masalah Resdung

Minyak kelapa dara adalah pembasmi kuman semulajadi.

Dalam tahun 1966, seorang professor farmakologi dan penyelidik di Universiti Michigan telah menemui sifat anti virus dan anti bakteria sejenis lemak tepu aktif yang menjadi bahan penting Minyak kelapa dara.

Sejak dari itu lemak tepu aktif ini telah dikenalpasti bersifat anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa.

Sifat pembasmi kuman ini telah menjadikan Minyak kelapa dara satu bahan berkesan untuk menentang penyakit disebabkan oleh kuman seperti resdung.

Masalah Tiroid

Minyak kelapa dara boleh membantu mereka yang mengalami penyakit tiroid. Tidak kira samada ia mengidap hipertiroidisme atau hipotiroidisme.

Dalam kedua-dua kes minyak kelapa dapat memberi bermanfaat untuk masalah tiroid. Minyak kelapa dara dapat merangsang fungsi tiroid dan mempunyai pelbagai sifat antiseptik.

Minyak kelapa dara juga berkemampuan untuk merangsang metabolisma.

Penjagaan Rambut

Minyak kelapa dara merupakan salah satu nutrisi semulajadi terbaik untuk rambut. Ia membantu dalam pertumbuhan rambut yang sihat memberikan mereka kulit berkilau.

Urutan kepala dengan minyak kelapa dara memastikan bahawa kulit kepala bebas dari kelimumur, kutu dan telur kutu, bahkan jika kulit kepala anda kering.

Minyak kelapa dara banyak digunakan di benua India untuk rawatan rambut.

Ia merupakan penyejuk yang sangat baik dan membantu dalam pertumbuhan semula rambut yang rosak.

Ini juga berkhasiat dan menyediakan protein penting yang diperlukan untuk rambut rosak.

Oleh kerana itu digunakan sebagai minyak rambut dan digunakan untuk membuat pelbagai penyejuk dan krim mencegah kelimumur.

Minyak kelapa dara disapu untuk rawatan rambut.

Penjagaan Kulit

Minyak kelapa dara amat baik untuk digunakan sebagai minyak urut dan pelembab kulit. Ia bertindak sebagai pelembab yang berkesan pada semua jenis kulit termasuk kulit kering.

Manfaat minyak kelapa pada kulit adalah setanding dengan krim pelembab.

Malah ia jauh lebih baik daripada krim pelembab kerana ia diserap kedalam kulit, tidak ada kesan samping pada kulit dengan penggunaan Minyak kelapa dara.

Minyak kelapa dara membantu mengelakkan kulit menjadi kering dan mengelupas.

Hal ini juga melambatkan proses penuaan dan berkurangnya keanjalan kulit yang biasanya menjadi kendur seiring dengan usia.

Minyak kelapa juga membantu dalam merawat pelbagai masalah kulit termasuk psoriasis, dermatitis, eksim dan lain-lain jangkitan kulit.

Oleh kerana itu minyak kelapa bentuk bahan dasar berbagai perawatan tubuh produk-produk seperti sabun, lotion, krim, dll, digunakan untuk rawatan kulit.

Melewatkan proses Penuaan

Minyak kelapa dara membantu dalam melewatkan proses penuaan awal dan penyakit degeneratif kerana sifat antioksidan semulajadi.

Penyakit Jantung

Ada salah faham yang tersebar di antara orang ramai bahawa minyak kelapa tidak baik untuk jantung.

Ini kerana ia mengandungi sejumlah besar lemak tepu namun sebenarnya, Minyak kelapa dara memberi kebaikan untuk jantung.

Ia mengandungi asid laurik sekitar 50% hingga 70%, yang boleh membantu dalam mencegah pelbagai masalah jantung termasuk kadar kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi.

Lemak tepu yang terkandung di dalam Minyak kelapa dara tidak berbahaya seperti dalam minyak sayuran lain kerana tidak menyebabkan peningkatan kadar LDL.

Ia dapat mengurangkan timbulnya kecederaan di arteri dan membantu mencegah aterosklerosis.

Masalah Berat Badan

Minyak kelapa dara dapat membantu mengurangkan berat badan kerana ia mengandungi asid lemak rantai sederhana yang membantu mengawal berat badan yang berlebihan.

Minyak kelapa dara lebih mudah dicerna dan membantu masalah tiroid dan sistem enzim atau penghadaman.

Seterusnya, meningkatkan metabolisma tubuh dengan menghilangkan tekanan pada pancreas, membantu pembakaran lemak untuk menghasilkan lebih banyak tenaga dan membantu orang yang gemuk dan kelebihan berat badan dan membantu mengurangkan berat badan mereka.

Itulah sebabnya, orang-orang yang tinggal di daerah pantai tropika, yang menjadikan minyak kelapa sebagai sumber makanan utama mereka, biasanya tidak mengalami masalah berat badan, obesiti atau kegemukan.

Untuk Pencernaan

Minyak kelapa dara membantu dalam proses sistem pencernaan dan dapat membantu mengelakkan masalah didalam sistem pencernaan seperti sindrom kerengsaan usus besar.

Lemak tepu dalam Minyak kelapa dara memiliki sifat anti mikrob dan membantu dalam menangani pelbagai bakteria, kulat, parasit dan lain-lain, yang menyebabkan gangguan didalam sistem pencernaan.

Minyak kelapa dara juga dapat membantu penyerapan zat-zat lain seperti vitamin, mineral dan asid amino.

Sistem imun atau Kekebalan tubuh

Minyak kelapa amat baik untuk sistem kekebalan tubuh.

Membantu memperkuat sistem kekebalan tubuh kerana ia mengandungi lipid antimikrobial, asid laurik, asid kaprat dan asid kaprilat yang antikulat, memiliki sifat anti bakteria dan antivirus yang kuat.

Tubuh manusia mengubah asid laurik menjadi monolaurin yang diperlukan oleh tubuh untuk membantu dalam menghadapi virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit seperti herpes, influenza, cytomegalovirus dan bahkan HIV.

Ia membantu dalam memerangi bakteria berbahaya seperti listeria monocytogenes dan pylori heliobacter dan protozoa berbahaya seperti giardia lamblia.

Penyembuhan secara semulajadi

Jika diamalkan oleh mereka yang menghadapi masalah kesihatan, membentuk lapisan kimia yang melindungi tubuh daripada jangkitan yang disebabkan oleh debu, kulat, bakteria dan virus yang tidak diperlukan oleh tubuh.

Minyak kelapa dara paling berkesan pada luka kerana mempercepatkan proses penyembuhan dengan memperbaiki rangkaian yang rosak.

Masalah Jangkitan

Minyak kelapa sangat efektif melawan pelbagai jangkitan kerana sifat-sifatnya antikulat, antivirus, dan antibakteria.

Menurut sebuah Pusat Penyelidikan, Minyak kelapa membunuh virus yang menyebabkan influenza, campak, hepatitis, herpes, SARS, dll juga boleh membunuh bakteria yang menyebabkan sakit telinga, infeksi kerongkong, jangkitan saluran kencing, pneumonia, dan gonore.

Minyak kelapa dara juga berkesan dalam mencegah kulat dan ragi yang menyebabkan candida, jangkitan kulat kronik, ruam lampin.

Mencegah masalah Hati

Kehadiran trigliserida rantaian sederhana dan asid lemak membantu dalam mencegah penyakit hati kerana zat yang mudah diubah menjadi tenaga apabila ia sampai ke hati, sehingga dapat mengurangkan bebanan pada hati dan juga mencegah penyimpanan lemak.

Kencing Manis atau Diabetes

Minyak kelapa dara membantu dalam mengawal kadungan gula dalam darah, dan meningkatkan penghasilan insulin.

Ini dapat membantu dalam penggunaan glukos didalam darah dengan lebih berkesan, sehingga mencegah dan mengubati masalah kencing manis atau diabetes.

Untuk Tulang

Seperti disebutkan sebelumnya, minyak kelapa dara meningkatkan kemampuan tubuh kita untuk menyerap mineral penting.

Ini termasuk kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk menguatkan tulang.

Dengan itu minyak kelapa dara membantu wanita yang terdedah kepada osteoporosis semasa mengalami proses monopos.

Penjagaan Gigi

Kalsium adalah unsur terpenting dalam gigi. Minyak kelapa dara dapat membantu memudahkan penyerapan kalsium oleh tubuh, membantu dalam mendapatkan gigi yang kuat.

Minyak kelapa juga dapat membantu masalah kerosakan gigi.

Untuk Kesihatan

Minyak kelapa dara sering digunakan oleh para atlet untuk menguatkan tubuh dan mereka yang sedang mengamalkan diet.

Ini kerana Minyak kelapa dara mengandungi kalori yang lebih rendah daripada minyak lain, kadar lemak yang mudah diubah menjadi tenaga dan tidak menyebabkan pengumpulan lemak pada jantung dan arteri.

Minyak kelapa dara dapat membantu meningkatkan tenaga dan stamina dan dapat meningkatkan prestasi atlet.

Adakah Minyak Kelapa Dara ORGANIK?

Minyak Kelapa Dara adalah 100% organik kerana ia diperolehi dari pohon kelapa yang ditanam secara semulajadi.

Apakah Minyak Kelapa Dara selamat untuk dimakan?

Ianya selamat untuk dimakan, melalui kajian-kajian yang dilakukan sejak tahun 30an telah membuktikan kelebihan yang dimiliki oleh Minyak Kelapa Dara.

Malah ia telah disenaraikan di 'Generally Regarded As Save' (GRAS) yang dikeluarkan oleh USFDA sebagai makanan yang selamat untuk dimakan.

Siapakah yang sesuai memakan Minyak Kelapa Dara?
 • Minyak Kelapa Dara amat sesuai diminum oleh semua peringkat umur.
 • Ibu mengandung.
 • Ibu yang sedang menyusukan anak.
 • Kanak-kanak.
 • Remaja.
 • Orang Dewasa.
 • Warga emas.
 • Mereka yang mengalami masalah kesihatan seperti penyakit Resdung, Darah Tinggi, Asma, Sakit Jantung, masalah kulit, masalah rambut dsb.
 • Mereka yang ingin mengekalkan kesihatan untuk jangka panjang.

Minyak kelapa dara boleh diambil oleh ibu mengandung bila-bila masa terutamanya bila hampir cukup bulan kerana boleh meninggikan metabolisma, kulit anak dan ibu menjadi cantik, memudahkan proses bersalin, mengurangkan jangkitan kuman dan lain-lain.

Minyak kelapa dara ini juga sesuai untuk dimakan oleh kanak-kanak atau bayi yang sudah putus susu ibu kerana ia boleh dijadikan pengganti khasiat susu ibu disebabkan ciri-cirinya yang boleh mengurangkan serangan kuman atau virus.

Cara Pengambilan Minyak Kelapa Dara:
 • Dewasa: 2 - 4 sudu besar sebelum/selepas makan 2 kali sehari
 • Kanak-kanak 5-12 tahun: Satu sudu kecil selepas makan
 • Kanak-kanak 5 bulan -1 tahun: titikkan sedikit dalam susu formula/susu tepung

Bagi mereka yang mengidap stroke pula, minyak kelapa dara boleh diberi pada peringkat permulaan satu sudu besar selepas makan dan tingkatkan 2 sudu besar selepas ada kesan positif.

Strok terjadi kerana kegagalan fungsi otak menyebabkan darah menjadi 'sejuk' minyak kelapa dara mampu meninggikan metabolisma dan haba badan.

Mereka yang ingin mengekalkan kesihatan;
 • Ambil 2 hingga 4 sudu besar sekali setiap hari bagi dewasa (sebelum makan).
 • Satu sudu bagi kanak-kanak 5 tahun keatas (sekali sehari).
 • 1 camca teh bagi kanak-kanak 6 bulan - 5 tahun (sekali sehari).

Kepada mereka yang mengalami masalah kesihatan di syorkan mengambil 2 kali sehari mengikut sukatan diatas (pagi dan malam).

Dicampur di dalam makanan yang telah dihidangkan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: petua


Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon