Friday, June 01, 2018

Benarkah Kumpulan BTS Persenda Kalimah Islam Dalam Lagu?


Sebelum memenangi anugerah di BMA (Billboard Music Awards 2018) untuk dua tahun berturut-turut, nama ahli kumpulan BTS iaitu V atau Taehyung tular dikalangan peminat Islam terutama sekali peminat di Malaysia kerana jejaka yang pernah dinobatkan sebagai Lelaki Terkacak Di Dunia 2017 ini mengenakan Baju Melayu Cekak Musang kiriman dari peminat sewaktu sesi raptai persembahan.

Benarkah Kumpulan BTS Persenda Kalimah Islam Dalam Lagu?

Kali ini, BTS tular lagi dengan isu berkaitan Islam dan difahamkan, menerusi album terbaru BTS berjudul Lover Yourself Tear yang mendapat sambutan luar biasa menerima kecaman hebat dari netizen menerusi sebuah lagu bertajuk Airplane PT.2.

Menerusi komen dari netizen, BTS telah didakwa menggunakan suara wanita dalam pembukaan lagu berkenaan yang mana suara berkenaan telah mengeluarkan kalimah atau ayat dalam bahasa Arab yang dikatakan biasa digunakan untuk puji-pujian Islam.

Dalam audio tersebut, kalimah yang didengar ialah ALF SALAT WA SALAM AALAYKA YA HABIB ALLAH MUHAMMED yang membawa maksud – A Thousand Prayer and Peace Be Open You Muhammed, Beloved God.

Selepas ia dikesan, netizen lain mula merasakan BTS tidak menghormati Islam dan kalimah tersebut amat kurang sesuai diletakkan dalam lagu berkenaan.

Malah, mereka percaya lagu ini sudah pasti menjadi track untuk dimainkan di kelab malam, konsert dan banyak tempat sehingga boleh mencemarkan nama baik Nabi Muhammad S.A.W.

Dalam pada itu, peminat BTS menganggap, jika benar yang didakwa itu, BTS yang dianggotai 7 anak muda yang kacak lagi berbakat ini sama sekali tidak bersalah.

Malah, kesalahan ini harus ditujukan kepada pihak produksi yang kurang mengambil berat pengertian dan maksud ayat tersebut.

Disamping itu, ARMY iaitu gelaran untuk peminat BTS mempercayai bahawa dakwaan tersebut benar belaka apabila ahli BTS bernama Suga pernah memberitahu rentak dan irama Arab akan sedap didengar apabila ia diserapkan dalam lagu Korea pada sekitar 2014.

Sungguhpun begitu, ARMY yang berasal dari Arab dan menggunakan bahasa itu sebagai bahasa percakapan utama sama sekali tidak bersetuju dengan dakwaan berkenaan.

Mereka mengatakan ia bukanlah bahasa Arab sebaliknya bahasa latin yang berbunyi UNO DOS TRESS yang dilontarkan dalam nada yang tinggi dan pecah.

Dakwaan ini diyakinkan pula dengan konsep lagu Airplane PT. 2 yang mempunyai vibe muzik dari POP-LATIN yang sesuai pembukaannya menggunakan bahasa Sepanyol.

Apa sekalipun, sama ada ia benar atau tidak, tunggulah pengakuan dari BTS atau produser lagu ini.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: eh

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon