Tuesday, April 03, 2018

Rusia Cipta Sarmat, Peluru Berpandu Yang Digelar 'Syaitan'


Rusia mendakwa telah berjaya menguji peluru berpandu balistik rentas benua terbaharunya (ICBM), pada Jumaat (30/3/2018) yang dianggap sebagai senjata paling 'dahsyat' dari senjata 'syaitan' miliknya sebelum ini!

Rusia Cipta Sarmat, Peluru Berpandu Yang Digelar 'Syaitan'

Kementerian Pertahanan Rusia berkata, pelancaran yang dilakukan dari Plesetsk di barat laut Rusia itu bagi menguji prestasi peluru berpandu yang dinamakan Sarmat.

Sarmat bertujuan untuk menggantikan Voyevoda yang direka di zaman era Soviet dahulu,iaitu ICBM paling berat di dunia yang turut menerima jolokan peluru "syaitan".

Presiden Rusia, Vladimir Putin mendakwa tiada mana-mana negara mampu menandingi teknologi peluru berpandu terkini Rusia ketika ini.

Putin berkata Sarmat yang seberat 200 tan metrik itu mempunyai keupayaan lebih tinggi daripada Voyevoda, yang membolehkannya menyerang sasaran di mana saja di dunia.

Beliau menambah bahawa Sarmat juga membawa sejumlah besar kepala peledak nuklear, yang lebih berkuasa daripada yang ada pada Voyedova.

Beliau juga berkata ICBM baharu itu lebih pantas daripada pendahulunya, menjadikannya lebih sukar bagi musuh untuk memintasnya.

Rusia Cipta Sarmat, Peluru Berpandu Yang Digelar 'Syaitan'

Sarmat boleh membawa pelbagai kepala peledak yang mampu mengelakkan pertahanan anti peluru berpandu.

Bagaimanapun, pihak tentera Amerika Syarikat turut mengeluarkan kenyataan bahawa mereka juga mempunyai kapal terbang yang digelar "Doomsday" yang bersedia bila-bila masa untuk mengatasi dan memusnahkan peluru berpandu Rusia itu.

Sementara itu, penulis dan ahli akademik Amerika Syarikat (AS), James Petras berkata Rusia mampu memusnahkan sekurang-kurangnya 50 bandar besar di AS sekiranya Moscow melancarkan peledak nuklearnya ke negara itu.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Penemuan Epik Kuno Yang Menceritakan Perang Nuklear Pernah Terjadi!

sumber: astroawani

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon