Friday, March 23, 2018

Misteri Semut Keluar Dari Mata Membingungkan Doktor


Seorang kanan-kanak perempuan, Ashwini, 11, menjadi tajuk berita selepas kira-kira 60 ekor semut dikeluarkan dari matanya, yang mana doktor pada mulanya mencadangkan serangga itu masuk ke dalam badannya melalui telinga.

Misteri Semut Keluar Dari Mata Membingungkan Doktor

Awal bulan Mac 2018 lalu, Ashwini yang tinggal di Belthangady, India, mula mengadu matanya sakit teruk dan memberitahu ibu bapanya bahawa dia merasakan ada sesuatu yang tersekat di kelopak matanya.

Setelah diperiksa, mereka mendapati terdapat semut di sebelah matanya.

Bagaimanapun, mereka tidak menganggap ia serius kerana berfikir serangga itu masuk ke dalam matanya secara tidak sengaja, tetapi tidak lama kemudian Ashwini mengadu sakit mata sekali lagi.

Kali ini mereka menemui lebih banyak semut yang sudah mati dan mereka terus membawanya ke hospital.

Seorang doktor tempatan memberitahu ibu bapa Ashwini bahawa serangga itu mungkin masuk ke dalam tubuhnya melalui telinga dan kemudian 'sampai' ke matanya.

Dia memberikan beberapa titis ubat mata untuk membantu rasa tidak selesa yang dialami Ashwini, tetapi setiap hari terdapat lima hingga enam ekor semut dikeluarkan dari matanya setiap hari dan sekitar 60 ekor semut mati di mata Ashwini dalam tempoh 10 hari.

Situasi pelik ini menyebabkan doktor di Belthangady bingung bagaimana semut-semut itu boleh berada di mata Ashwini atau apa yang boleh mereka lakukan untuk menghentikan fenomena aneh ini.

Misteri Semut Keluar Dari Mata Membingungkan Doktor

Dia akhirnya dibawa ke hospital mata di Moodabidri, di mana keluarganya berharap mendapat beberapa jawapan.

IB Times melaporkan ibu bapa Ashwini bimbang dia telah diganggu 'semangat jahat', jadi mereka juga membawanya berjumpa seorang ahli nujum yang memberitahu mereka bahawa semut di mata itu disebabkan oleh sesuatu yang dipanggil Naga Dosha (sumpahan ular).

Beberapa tahun yang lalu, berlaku kes aneh yang mana semut keluar dari telinga seorang budak perempuan dari India Shreya Darji, setiap hari.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Misteri! Seekor Semut Tahu Apabila Ajalnya Akan Tiba

sumber: mstar

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon