Saturday, January 13, 2018

Legenda Qin Liangyu Panglima Perang Wanita Teragung Dalam Sejarah China


Bukan seorang dua wanita yang dinobatkan sebagai srikandi dalam sejarah China. Terlalu ramai. Negara dan bangsa yang mempunyai sejarah yang sangat tua, lebih tua dari kebanyakan bangsa lain di dunia ini pastinya berbangga dengan nama seperti Hua Mulan, Puteri Pingyang, Fan Lihua dan Liang Hongyu sekadar nama yang saya petik mempunyai peranannya dalam sejarah.

Qin Liangyu Panglima Perang Wanita Teragung Dalam Sejarah China
Legenda Qin Liangyu.

Tetapi semua nama di atas statusnya sekadar legenda atau bukanlah panglima perang yang diiktiraf dalam sejarah China. Hanya seorang srikandi yang dinobatkan secara rasmi sebagai seorang panglima perang ialah Qing Liangyu.

Sepanjang perkhidmatan Qing Liangyu, beliau dicatatnya diikitraf oleh Maharaja Chongzhen, Dinasti Ming (1368-1644) dan tercatat dalam 25 buah buku catatan sejarah yang disunting secara rasmi oleh pemerintahan pelbagai dinasti.

Pada usia kecil lagi, Qin Liangyu dilihat mempunyai bakat yang luar biasa. Selain mempunyai kercedasan akal yang mengagumkan, Qin Liangyu juga sangat mahir bermain senjata, menunggang kuda, berenang dan memanah. Bakat Qing Liangyu yang sungguh memukau itu mendapat pujian dari bapanya sendiri.

“Tahukah bahawa engkau jauh lebih berbakat dari semua abang-abang serta adik kau? Sayang sekali kau adalah seorang wanita. Nescaya kalau lelaki, kau mungkin akan menjadi panglima perang yang hebat!”

Tidak puas hati dengan kenyatan ayahnya itu, maka sejarah mencatatkan bahawa Qing Liangyu dipetik pernah berkata:

“Dengan menjadi seorang pegawai tentera sahaja sudah cukup untuk aku menguasai sebuah kota dan memimpin sebuah pasukan!”

Sejarah masih segar mencatatkan bagaimana srikandi hebat ini sedang dipilih jodoh oleh ayahnya.

Memandangkan Qing Liangyu mempunyai bakat hebat dalam bidang pertempuran, maka sebuah pertandingan dibuat untuk memilih bakal suami. Mereka harus beradu tenaga di hadapan Qing Liangyu.

Memandangkan cerita tentang kejelitaan dan kehebatan Qing Liangyu tersebar di merata tempat, maka ramai jejaka yang menyertai pertandingan ini.

Akhirnya, Ma Qiancheng memenangi pertempuran itu dah berkahwin dengan Qing Liangyu.

Antara jasa-jasa Qing Liangyu dalam sejarah China ialah beliau dan suaminya telah melatih sebuah pasukan tentera elit dalam sejarah China yang diberi nama “Tentera Batang Putih.”

Pasukan “tentera batang putih” menggunakan sejenis tombak yang batangnya dibuat daripada kayu putih. Senjata ini dicipta oleh Qin Liangyu. Di hujung tombak ini ada sebuah cangkuk besi dan di hujung bawahnya ada sebuah lingkaran besi.

Selain digunakan sebagai senjata, tombak ini dapat saling menyambung untuk membantu askar mendaki tembok kota atau gunung dan bukit. Senjata ini sangat sesuai untuk berperang dipergunungan.

Ribuan askar batang putih di bawah pimpin Ma Qiancheng dan Qin Liangyu telah menjadi pasukan tentera yang terkenal dalam sejarah China.

Selain itu, dalam sejarah Qing Liangyu turut dicatatkan mengetuai askar Dinasti Ming melawan serangan orang Manchu dari utara China dan walaupun Dinasti Ming kalah, Qing Lianyu tidak pernah menyerah.

Jasanya kemudian diiktiraf oleh Maharaja China yang di dalam pelarian ketika itu dengan gelaran Pelindung Agung Putra Mahkota.

Beliau meninggal dunia ketika berusia 75 tahun ketika mengetuai askarnya dalam usaha melakukan pemeriksaan ke atas pasukan musuh selepas terjatuh dari kudanya.

Bayangkan, seorang wanita sepertinya masih gagah menjulang senjata meski usia sudah memasuki lebih 70 tahun.

Hebat dan mengagumkan sungguh sejarah Qing Liangyu!

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: 32 Panglima Perang Paling Hebat Yang Tidak Pernah Kalah Dalam Peperangan

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon