Monday, January 15, 2018

Perbezaan Nafsu Intim Lelaki Dan Wanita


Kebanyakan dan majority lelaki di bawah umur 60 tahun cenderung terdedah memikirkan mengenai seks dan nafsu terangsang sekitar 1 atau 2 kali sehari daripada pelbagai laporan yang dinilai , dan manakala bagi wanita pula ialah satu perempat sahaja.

Nafsu Seks Lelaki Dan Wanita

Kenyataanya lelaki dan wanita berumur sudah kurang untuk memikirkan tentang nafsu seksual tetapi bagi lelaki ia berangan tentang nafsu lelaki dua kali ganda daripada wanita. Inilah hakikatnya.

Roy Baumeister iaitu salah seorang Ahli Psikologi Sosial di Florida State University, dalam kaji selidiknya yang komprihensif berkata bahawa di antara pemacu seks lelaki dan wanita mendapati bahawa lelaki membangkitkan nafsu seksualnya lebih spontan dan mempunyai fantasi yang lebih kerap serta berdaya kreatif.

Jelas di sini menunjukkan nafsu lelaki adalah ‘pemula’ bagi kebanyakkan aktiviti seksual yang berlaku secara langsung.

Disebabkan nafsu lelaki mempunyai daya kreatif, pelbagai fantasi dan imaginasi boleh dihasilkan apabila melihat wanita terdedah tubuh badannya atau dalam keadaan berpasangan antara lelaki dan wanita berduaan baik dalam keadaan halal atau haram mengikut islam.

Jelas di sini, lelaki perlulah memelihara nafsu lelaki nya dengan betul agar dapat mengelakkan berlakunya ‘pemula’ yang tidak dingini berlaku pada keadaan yang tidak sepatutnya.

Berlainan pula bagi lelaki yang telah berkahwin dan telah bergelar suami, sifat nafsu lelaki ini haruslah difokuskan dan ditumpukan pada nafkah batin isteri.

Sebab itu, seorang remaja, belia lelaki harus memelihara padangan dan gejola nafsu lelaki nya dengan betul bagi kebahagiaan rumah tangga selepas perkahwinan.

Lelaki Cenderung Lebih Kerap Mencari Seks

Selain itu juga, Baumesiter menyatakan dan menyimpulkan lelaki berkehendakan seks lebih kerap berbanding wanita pada permulaan hubungan, pada titik tengah dan selepas bertahun-tahun.

Di barat, golongan gay tiada bezanya dengan lelaki biasa dari segi nafsu di mana ferkuensi seks golongan ini lebih tinggi dari lesbian iaitu hakikatnya nafsu azali wanita itu sendiri rendah berbanding lelaki.

Selanjutnya, lelaki juga lebih cenderung untuk mencari dan mendapatkan hubungna seks sama ada secara disukai atau secara haram dan di antaranya yang mana kira-kira dua pertiga lelaki melakukan onai atau melancap walaupun sebahagian daripadanya mengaku menyesal serta rasa serba salah dalam melakukannya.

Bagi wanita, hanya 40% daripada mereka yang melakukan kekerapan atau melancap adalah lebih kecil berbanding lelaki. Sebab itu, dari zaman dahulu lagi nafsu lelaki sering dilepaskan kepada wanita upahan nafsu (pelacur) untuk kecenderungan ini.

Fenomena pelacuran telah mempengaruhi segolongan lelaki melakukan hubungan seks dengan jalan yang haram ini dan merisikokan diri mereka dengan pelbagai penyakit berbahaya seperti AIDS, HIV dan Sifilis.

Wanita Cenderung Mengikut Faktor Sosial dan Persekitaran

Baumeister juga mendapati hasil dari kajiannya, menunjukkan sikap seksual wanita adalah pelbagai, di mana amalan dan keinginan nafsu wanita adalah dipengaruhi oleh persekitaran berbanding kaum lelaki.

Sikap wanita terhadap dan kesediaanya adalah pelbagai dalam amalan seks yang mana lebih mudah daripada lelaki kepada perubahan dari masa ke masa.

Sikap permisif mengenai seks dalam diri wanita berkemungkinan berkurangan jika sekiranya sering menghadiri majlis ilmu dan ceramah agama manakala lelaki tidak menunjukkan perubahan dengan kehadiran di antara bahagian agama dan sikap dalam seks.

Jelasnya wanita lebih dipengaruhi oleh sikap dalam kumpulan rakan sebaya mereka dalam keputusan mereka mengenai seks.

Wanita adalah lebih cenderung berbanding lelaki untuk menunjukkan percanggahan di antara nilai-nilai mereka menyatakan tentang aktiviti seks seperti seks sebelum kahwin dan tingkah laku sebenar mereka.

Mengapa seks wanita wujud seolah-olah lemah dan lebih terdedah hanya kepada pengaruh? Ada teori yang berkaitan dengan kuasa yang lebih besar dalam masyarakat, atau yang berbeza jangkaan seksual lelaki berbanding wanita.

Laumann lebih suka penjelasan yang lebih berkait rapat dengan dunia Sosio-biologi.

Lelaki mempunyai banyak insentif untuk melakukan hubungan seks untuk selaras bersama-sama bahan genetik mereka dan sebaliknya, wanita mungkin berfikiran untuk memilih pasangan mereka dengan berhati-hati, kerana mereka adalah orang-orang yang boleh hamil dan yang akan menjaga anak.

Mereka mungkin akan lebih biasa dengan sistem hubungan berkualiti kerana mereka mahu rakan kongsi yang akan tinggal untuk menjaga anak-anak kelahiran hasil dari hubungan mereka.

Mereka juga lebih cenderung untuk memilih seorang lelaki dengan sumber-sumber zahir kerana kemampuan yang lebih besar untuk menyara anak-anak.

Perdebatan Bailey disokong oleh kajian yang menunjukkan bahawa homo-seksualiti adalah sebuah Institusi yang lebih “bendalir” di kalangan wanita berbanding lelaki.

Dalam kajian lain yang lebih lanjut Baumeister mendapati banyak lagi lesbian dilaporkan melakukan seks terkini dengan lelaki, jika dibandingkan dengan laporan lelaki gay melakukan seks dengan wanita.

Wanita juga lebih berkemungkinan daripada lelaki untuk memanggil mereka biseksual dan laporan orientasi seksual mereka sebagai perkara pilihan.

Wanita Mengambil Jalan Berbeza untuk Kepuasan Seksual

Lelaki dan wanita adalah di dalam laluan yang sedikit berbeza untuk tiba pada keinginan seks.

Keinginan seks wanita lebih konteks, lebih subjektif, lebih berlapisan pada emosi dan lelaki sebaliknya, tidak perlu mempunyai imaginasi yang hampir sama banyak, kerana seks lebih mudah dan lebih jelas dan mudah bagi mereka.

Ini tidak bermakna bahawa lelaki tidak mencari keintiman, kasih sayang, dan berkaitan di dalam suatu hubungan, sama seperti wanita.

Mereka hanya melihat peranan daripada jantina yang berbeza dimana wanita mahu berbual mesra terlebih dahulu, iaitu langkah pertama dan seterusnya, kemudian melakukan hubungan seks.

Wanita Mengalami Kepuasan Seks Berbeza Daripada Lelaki

Walaupun penyelidik mendapati ia rumit untuk cuba mengukur isu-isu seperti kualiti yang berbeza kepuasan seks antara lelaki dan wanita, mereka mempunyai data mengenai berapa lama yang diperlukan lelaki dan wanita untuk sampai ke tahap tersebut, iaitu titik intim.

Lelaki secara purata, mengambil masa empat minit dari titik kemasukan sehingga ejakulasi, menurut Laumann. Wanita biasanya mengambil masa kira-kira 10 hingga 11 minit untuk mencapai orgasm – klimaks jika mereka berbuat demikian.

Itulah satu lagi perbezaan antara jantina dan berapa kerap mereka telah orgasm – klimaks ketika melakukan hubungan seks.

75% lelaki mengatakan bahawa mereka mencapai orgasma, berbanding hanya 26% bagi wanita.

Dan bukan sahaja ada perbezaan dalam realiti, ia adalah salah satu dalam persepsi juga.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: lelaki

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon